REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Daugiau nei 400 000 žmonių tyrimas, atliktas Kinijoje, parodė, kad vienas kiaušinis per dieną gali mažinti širdies ir kraujagyslių ligų riziką, rašoma cnn.com.

Daugiau nei 400 000 žmonių tyrimas, atliktas Kinijoje, parodė, kad vienas kiaušinis per dieną gali mažinti širdies ir kraujagyslių ligų riziką, rašoma cnn.com.

REKLAMA

Kasdien po kiaušinį suvalgantys žmonės 18% mažiau rizikuoja susirgti širdies ir kraujagyslių ligomis, kurios pasireiškia infarktais ir insultais, lyginant su tais suaugusiaisiais, kurie kiaušinių nevalgo, teigiama pirmadienį žurnale „Health“ publikuotame tyrime.

Paprastai vadinamos širdies ligomis, širdies ir kraujagyslių ligos – tai širdies sustojimas, aritmija ir širdies vožtuvų veiklos sutrikimai, o taip pat – infarktai bei insultai. Pakilęs kraujospūdis, per didelis svoris ar nutukimas, aukštas cukraus lygis kraujyje – visi šie faktoriai prisideda prie širdies ir kraujagyslių ligų rizikos, kurią didina nesveika mityba, fizinis neaktyvumas, rūkymas ir piktnaudžiavimas alkoholiu.

„Kontroversiškas“ maistinių medžiagų šaltinis

Praeityje gydytojai kartais įspėdavo pacientus nevalgyti per daug kiaušinių.

Tačiau kiaušiniuose yra aukštos kokybės baltymų ir kitų naudingų maistinių medžiagų komponentų, jie taip pat turi didelį kiekį cholesterolio, kuris buvo laikomas kenksmingu, paaiškino Canqingas Yu, tyrimo bendraautorius ir Pekino universiteto viešosios sveikatos mokyklos dėstytojas.

REKLAMA
REKLAMA

Vis dėlto, „turimi tyrimai apie kiaušinių bei širdies ir kraujagyslių ligų sąsajas yra kontraversiški dėl nedidelės imties ir riboto informacijos kiekio.“ – el. laiške rašo Yu. Ankstesni tyrimai davė tik dalinius įrodymus iš Kinijoje gyvenančių žmonių, „kurie labai skiriasi savo mitybos įpročiais, gyvenimo būdo stiliais ir sergamomis ligomis“, sako C. Yu.

REKLAMA

Dėl šių bei kitų priežasčių jis ir jo kolegos nusprendė ištirti sąsajas tarp kiaušinių valgymo bei širdies ir kraujagyslių ligų. Iš pradžių jie naudojosi informacija, gauta iš jau vykstančio pusės milijono žmonių, gyvenančių 10 skirtingų Kinijos regionų, tyrimo. Buvo susitelkta į 416 213 tyrimo dalyvių, kuriems niekada nebuvo diagnozuotas vėžys, širdies ir kraujagyslių ligos ar diabetas.

Kiek daugiau nei 13% šių suaugusiųjų, kurių amžius yra nuo 30 iki 79 metų, teigė, kad kasdien suvalgo po vieną kiaušinį, tuo tarpu daugiau nei 9% sakė, kad kiaušinius valgo retai arba išvis jų nevalgo. Beveik visi dalyviai valgė vištos, o ne anties, kiaušinius, pastebi C. Yu.

REKLAMA
REKLAMA

Beveik devynerius metus tyrėjų grupė stebėjo šiuos žmones. Jie koncentravosi į ypatingos reikšmės širdies ir kraujagyslių ligų požymius, pavyzdžiui, infarktus ir insultus, o taip pat hemoraginius insultus, kurie pasireiškia tuomet, kai kraujagyslė plyšta smegenyse, paprastai dėl nekontroliuojamo kraujospūdžio, bei išeminius insultus, kai užsikemša kraują į smegenis tiekianti kraujagyslė, paprastai dėl krešulio.

„Širdies ir kraujagyslių ligos yra pagrindinė mirties priežastis Kinijoje – dėl šios priežasties įvyksta beveik pusė visų mirčių.“ – sako Yu. – „Insultai, įskaitant hemoraginius ir išeminius insultus, yra pirmoji ankstyvos mirties priežastis, po to eina išeminė širdies liga.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pakartotinės apžvalgos metu 9 985 žmonės jau buvo mirę nuo širdies ir kraujagyslių ligų, o dar 5 103 buvo patyrę ypatingos reikšmės širdies ir kraujagyslių ligų požymių. Per šį laikotarpį beveik 84 000 kitų tyrimo dalyvių buvo diagnozuota širdies ligų.

Analizuodami duomenis tyrėjai pastebėjo, kad maždaug vienas per dieną suvalgytas kiaušinį buvo galima sieti su mažesne širdies ligų rizika, lyginant su kiaušinių nevalgančiais žmonėmis.Tyrimo dalyviai, kurie valgė iki vieno kiaušinio per dieną,

26% mažiau rizikavo patirti hemoraginį insultą, kuris Kinijoje yra dažnesnis, nei JAV ar kitose pasiturinčiose šalyse. Be to, kiaušinius valgantys žmonės 28% rečiau miršta nuo šio insulto tipo.

REKLAMA

Galiausiai, kiaušinių valgytojai taip pat gali džiaugtis 12% mažesniu išeminės širdies ligos pavojumi, kuri diagnozuojama tiems žmonėms, kuriems pasireiškia ankstyvi į smegenis kraują tiekiančių kraujagyslių užsikimšimo požymiai.

Remiantis šias rezultatais, galima teigti, sako C. Yu, kad saikingas kiaušinių vartojimas – suvalgant mažiau nei po vieną kiaušinį per dieną – yra siejamas su mažesne širdies ir kraujagyslių ligų, o ypač hemoraginio insulto rizika. Be to, naujasis tyrimas yra „kol kas galingiausias tokį poveikį aptikęs projektas“.

Vis dėlto, tyrėjų komanda iš dalyvių rinko tik „neapdorotą informaciją“ apie kiaušinių valgymą, o tai užkirto kelią tiksliau numatyti poveikį, sako C. Yu. „Taip pat šiuos rezultatus turėtumėme vertinti atsargiai, turėdami omenyje įvairius Kinijos gyventojų mitybos ir gyvenimo būdo įpročius.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų