REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Sąnarių skausmas gali atsirasti dėl neseniai patirtų sporto traumų arba dažniausiai jis gali būti susijęs su artritu. Jei kenčiate nuo kaulų ar sąnarių skausmo, iš asmeninės patirties žinote, kad tai vargina ir erzina kasdieniame gyvenime. Nors nėra įrodyta, kad tiksli dieta gali išgydyti šį negalavimą, tačiau tyrimai parodė, kad tam tikri maisto produktai ir prieskoniai gali padėti kaip natūralūs vaistai.

Sąnarių skausmas gali atsirasti dėl neseniai patirtų sporto traumų arba dažniausiai jis gali būti susijęs su artritu. Jei kenčiate nuo kaulų ar sąnarių skausmo, iš asmeninės patirties žinote, kad tai vargina ir erzina kasdieniame gyvenime. Nors nėra įrodyta, kad tiksli dieta gali išgydyti šį negalavimą, tačiau tyrimai parodė, kad tam tikri maisto produktai ir prieskoniai gali padėti kaip natūralūs vaistai.

REKLAMA

„Bright Side“ siūlo maisto produktus, kuriuos įtraukę į savo mitybą sumažinsite skausmą, sustiprinsite kaulus ir pagerinsite kasdienį gyvenimą.

1. Vaisiai

Yra žinoma, kad vaisiai turi daug vitaminų, kurių reikia mūsų kūnui ir imuninei sistemai. Tačiau jų teikiama nauda yra kur kas didesnė.

Vynuogės: jos pasižymi ne tik geru skoniu, bet jose yra augalų junginys, vadinamas proantocianidinu, kuris mažina uždegimą ir sąnarių skausmą.

REKLAMA
REKLAMA

Citrusiniai vaisiai: mūsų kūnui reikia vitamino C, ypač mūsų imuninei sistemai. Apelsinai, greipfrutai ir kiti citrusiniai vaisiai pasižymi turimu vitamino C kiekiu, kurus padeda išvengti uždegiminio artrito ir sąnarių skausmų.

REKLAMA

Vyšnios: vyšnios, o ypač nesaldintos vyšnių sultys, gali padėti žmonėms, sergantiems osteoartritu. Tyrimas atliktas moterims, sergančioms šia liga, parodė, kad po 3 savaičių vyšnių sulčių vartojimo sumažėjo jų uždegiminių žymenų kiekis, o dalis jų skausmo sumažėjo.

2. Daržovės

Tėvai visą laiką sakydavo: „Valgykite daržoves!“ ir jie buvo teisūs. Daržovės teigiamai veikia mūsų sveikatą.

Špinatai: jie yra skanūs ir daug antioksidantų. Vienas iš jo junginių yra kaempferolis, kuris, kaip įrodyta, mažina uždegimą, skausmą ir sulėtina osteoartrito progresavimą.

REKLAMA
REKLAMA

Brokoliai: brokoliuose yra sulforafano, kuris padeda mažinti sąnarių skausmą ir prisideda prie reumatoidinio artrito simptomų sumažėjimo.

Sojos: taip pat naudingos sojos pupelės. Jose yra daug baltymų ir skaidulų, turi omega-3 riebalų rūgščių, kurios padeda su uždegiminiais sąnarių skausmais.

Raudonosios pupelės: raudonosios pupelės taip pat yra daug skaidulų, kurios sumažina C reaktyvaus baltymo kiekį. Jose taip pat daug baltymų, folio rūgšties, geležies, magnio ir kalio, kurie gerina imuninės sistemos atsparumą.

3. Prieskoniai

Be to, jog suteikia papildomų skonių mūsų patiekalams, prieskoniai turi daugybę gerų savybių. Norint panaudoti daugumą jų gerųjų savybių, geriausia supilti juos į vandenį ir pasigaminti karštą ar šaltą gėrimą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šafranas arba ciberžolė: jie veikia kaip priešuždegiminiai vaistai ir padeda sumažinti artrito simptomus. Tyrimai parodė, kad vienas iš šafrano pagrindinių junginių, pasižymi priešuždegiminėmis, antioksidacinėmis ir antiproliferacinėmis savybėmis ir yra veiksmingas žmonėms, kenčiantiems nuo sąnarių skausmo.

Imbieras: imbiero poveikio žmonėms, sergantiems sunkiais kelio sąnarių skausmais, tyrimas parodė, kad po jo vartojimo, 63% pacientų pranešė apie skausmo sumažėjimą.

Česnakai: česnakai turi stebuklingą poveikį, kai kalbama apie ligų prevenciją. Be kraujospūdžio mažinimo, česnakai turi stiprių priešuždegiminių savybių ir mažina osteoartrito ir skausmingų simptomų riziką.

REKLAMA

Žalioji arbata: Žalioji arbata dažniausiai žinoma dėl savo antioksidacinių savybių ir medžiagų apykaitos skatinimo. Be to, jame yra junginys, vadinamas polifenoliu, kuris yra priešuždegiminis ir padeda malšinti skausmą.

3. Kitas maistas

Maisto produktų, padedančių sumažinti sąnarių skausmą, sąrašas neapsiriboja vaisiais, daržovėmis ir prieskoniais.

Žuvis ir žuvų taukai: riebalinės žuvų rūšys, pavyzdžiui, lašiša, tunas ir upėtakiai, ir jų žuvų taukai turi daug omega-3 riebalų rūgščių, kurios, kaip įrodyta, kovoja su uždegimu ir nedelsdamos mažina sąnarių skausmą. Didelis vitamino D kiekis taip pat padeda sumažinti artrito ir panašių ligų simptomus.

REKLAMA

Pilnagrūdžiai maisto produktai: Nors patariama vengti baltųjų grūdų produktų, tačiau įrodyta, kad pilno grūdo gaminiai, pvz., rudi makaronai, avižiniai dribsniai, rudieji ryžiai ir grūdiniai grūdai, mažina baltymų, vadinamų C, kiekį kraujyje. Šis baltymas yra susijęs su keliomis ligomis, įskaitant artritą.

Mažai riebalų turintys pieno produktai: produktai, pvz., jogurtas, pienas ir sūris, turi daug kalcio ir vitamino D, kurie stiprina kaulus ir imuninę sistemą. Jie puikiai papildo mitybą ir padeda malšinti osteoporozę ir osteoartritą.

Graikiniai riešutai, pistacijos ir migdolai: visi riešutai yra maistingi, tačiau graikiniai riešutai, pistacijos ir migdolai turi labai daug kalcio, magnio, vitamino E, baltymų ir kitų naudingų medžiagos, kurios stiprina imuninę sistemą. Riešutuose daug omega-3 riebalų rūgščių, kurios padeda sumažinti osteoartritą ir reumatoidinį artritą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų