REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Sūnus išgelbėjo gyvybę vos keletą dienų prieš Tėvo dieną paaukodamas dalį savo kepenų trijų vaikų tėvui Richardui Pustorino (55) iš Garden Sičio.

Sūnus išgelbėjo gyvybę vos keletą dienų prieš Tėvo dieną paaukodamas dalį savo kepenų trijų vaikų tėvui Richardui Pustorino (55) iš Garden Sičio.

REKLAMA

Richardui Pustorino sunkus uždegiminis žarnyno sutrikimas buvo diagnozuotas, kai jam buvo 19 metų. Po daugelio metų su tuo susijęs sveikatos sutrikimas stipriai pažeidė jo kepenis, o tuomet jo gyvybę išgelbėti galėjo tik kepenų persodinimas.

Buvo patikrinti visi trys jo sūnus, bet tik vienas iš jų, 26–erių metų Tomas, buvo tinkamas donoras.

Ilgai prieštaravęs Richardas pagaliau sutiko leisti Tomui būti jo donoru, ir Tėvo dieną abu praleido ligoninėje, po truputį atsigaudami po operacijos.

Beveik prieš keturis dešimtmečius Richardui buvo diagnozuota Krono liga – lėtinis žarnyno susirgimas, sukeliantis virškinamojo trakto uždegimą ir galintis sukelti pilvo skausmus ir mėšlungį, diarėją bei kraujingą tuštinimąsi, rašo dailymail.co.uk.

REKLAMA
REKLAMA

Simptomai dažnai pasireiškia be jokio įspėjimo ir šia liga sergantiems žmonėms prireikia staiga ieškoti artimiausio tualeto. Krono liga sergantiems žmonėms pasireiškia ir komplikacijų, nesusijusių virškinamuoju traktu – tai gali būti kepenų ligos ir kepenų uždegimas.

REKLAMA

Richardas susirgo ciroze – vėlyva kepenų randėjimo stadija. Maždaug prieš penkerius metu jo svoris ėmė sparčiai kristi.

„Buvau didelis golfo mėgėjas ir žaisti darėsi skausminga.“ – dailymail.com pasakojo jis. – „Buvo sunku daryti paprastus dalykus, pavyzdžiui, sodininkauti. Kai esi nepriklausomas žmogus ir įpratęs viską daryti taip, kaip nori, yra labai sunku.“

Tomas sako, kad jo tėvo sveikatos pablogėjimas buvo akivaizdus tiek jam, tiek visai šeimai.

„Aš buvau išvykęs studijuoti medicinos, todėl man visi pokyčiai atrodė staigūs, o kiti juos matė palaipsniui.“ – dailymail.com pasakojo jis. Tomas sako pastebėjęs, kad tėvo oda ir akys pagelto, o jo protas buvo nebe toks aštrus, ir situacija tik blogėjo.

REKLAMA
REKLAMA

Gydytojai Richardui sakė, kad jam nedelsiant reikia persodinti kepenis. Buvo patikrinti visi trys jo sūnus, bet tik Tomas tiko būti donoru. Ir nors Tomui apsisprendimas paaukoti dalį savo kepenų buvo lengvas, jo tėvui tai priimti buvo labai sunku.

„Buvo truputį liūdna.“ – pripažįsta Richardas. – „Būdamas tėvu, visada nori rūpintis vaikais. Nenori, kad jie tavimi rūpintųsi. Nenori niekaip jiems pakenkti.“

Tačiau po pasitarimo su visa šeima Richardas nusileido. Praėjusį antradienį Richardui ir Tomui buvo atlikta 10 valandų trukusi operacija „Mount Sinai“ ligoninėje Niujorke – Richardui buvo persodinta 65 procentai Tomo kepenų.

„Net ir operacijos dieną jis sakė, kad neprivalau to daryti.“ – sako Tomas. – „Jis norėjo būti visiškai tikras, kad tai – mano sprendimas.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Gydytojai sako, kad tiek sūnus, tiek tėvas sparčiai sveiksta, o Tėvo dieną jie abu praleido ligoninėje.

Praėjusį mėnesį, be kepenų transplantacijos, Tomas dar vedė savo pirmąją meilę Alanną ir baigė medicinos studijas. Jis sako, kad tikisi įgyti gastroenterologijos specializaciją.

„Man tai – naujas gyvenimas.“ – sako Richardas. – „Gavau naują gyvenimą ir galiu dalyvauti naujame Tomo gyvenime su jo naująja žmona ir kitais dviem mano sūnumi.“

Tomas pridūrė: „Žinoma, niekas nenori Tėvo dienos praleisti ligoninėje, bet man ir mano tėčiui tai buvo ypatinga proga. Padovanojau jam gerą dovaną.“

Anot "American Liver Foundation“, JAV yra atlikta maždaug 8 000 kepenų transplantacijų, iš kurių 330 – su gyvais donorais.

REKLAMA

Šiuo metu kepenų transplantacijos laukia beveik 15 000 žmonių. Gyd. Sandy‘is Flormanas, „Recanti/Miller“ transplantacijos instituto „Mount Sinai“ ligoninėje direktorius ir Richardo chirurgas dailymail.com sako, kad kepenų persodinimo belaukdami miršta 10 – 15 procentų žmonių.

„Niujorke organų donorystė ne tokia paplitusi, kai kitur šalyje.“ – sako jis. – „Tikimės, kad mirštantys žmonės paliks savo organus kam nors kitam ir kad gyvų donorų naudoti mums nebereikės.“

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų