REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Žolelėmis ir užkalbėjimais vėžį gydantiems, dėlių terapijos, akupunktūros ir kitas netradicinės medicinos paslaugas siūlantiesiems, panašu, ateina sunkūs laikai. Vis labiau augant žmonių susidomėjimui netradiciniais gydymo metodais Vyriausybė prieš savaitę pasiūlė Seimui reglamentuoti papildomąją ir alternatyviąją mediciną.

Žolelėmis ir užkalbėjimais vėžį gydantiems, dėlių terapijos, akupunktūros ir kitas netradicinės medicinos paslaugas siūlantiesiems, panašu, ateina sunkūs laikai. Vis labiau augant žmonių susidomėjimui netradiciniais gydymo metodais Vyriausybė prieš savaitę pasiūlė Seimui reglamentuoti papildomąją ir alternatyviąją mediciną.

REKLAMA

Siūloma aiškiai apibrėžti praktikas, nustatant joms kokybės ir saugumo kriterijus, šias paslaugas licencijuoti, nustatyti atitinkamus jų teikimo reikalavimus, o paslaugų teikėjams – reikalavimus profesinei kvalifikacijai. Savo ruožtu medikai sako abejojantys, ar priėmus įstatymą sumažės užkimbančiųjų ant šarlatanų kabliuko ir pavyks sugaudyti teikiančiuosius abejotinos kokybės paslaugas.

Turės įgyti kvalifikaciją

Sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos teigimu, jei siūlomoms naujovėms bus pritarta, žmonės galės lengviau pasirinkti paslaugas ir praktikas, geriau suvokti, kas yra gydymas, o kas – sveikatinimas.

REKLAMA
REKLAMA

Be to, srities reglamentavimas sumažins galimybes žmonėms patirti žalą sveikatai, o jei taip atsitiktų – leis reikalauti kompensacijų iš tokių paslaugų teikėjų.

REKLAMA

„Būtina reglamentuoti tas papildomosios ir alternatyviosios sveikatos priežiūros paslaugas, kurios gali sukelti galimai didelę ir vidutinę riziką žmogaus sveikatai. Taip sumažinsime grėsmę atvejų, kad dėl nekokybiškai teikiamų, nesaugių sveikatinimo paslaugų žmonės dar labiau pakenkia savo sveikatai, o valstybė patiria papildomų išlaidų jų gydymui“, – sakė ministras.

Be to, siekiama, kad papildomajai ir alternatyviajai sveikatos priežiūros veiklai priskirtinas paslaugas teiktų kompetentingi specialistai, įgiję tam būtiną kvalifikaciją. Pritarus Ministrų kabinetui toliau siūlymai bus svarstomi Seime.

REKLAMA
REKLAMA

Paslaugas siūlo fitoaferistai

Kalbėdamas apie alternatyviąją mediciną Lietuvos bendrosios praktikos šeimos gydytojų asociacijos vadovas prof. Julius Kalibatas sakė galintis išskirti du variantus – žinomus, mokslinėmis žiniomis besiremiančius fitoterapeutus ir daugybę fitoaferistų.

„Jie apsiskelbia galintys išgydyti bet kokią ligą, tarp jų – ir vėžį. Tvirtina, kad tradicinė medicina, vaistai žaloja žmogų, kad sveikesnis jis buvo, kai nebuvo chemijos ir gydėsi natūraliomis priemonėmis. Tokių „specialistų“ yra labai daug“, – dėstė jis.

Pašnekovo manymu, netradicinės medicinos paslaugas reglamentuoti būtina, mat jei medikas oficialiai padarė klaidą, pacientas gali išsireikalauti kompensaciją.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Tačiau, jei suklydo specialistas, gydydamas žolelėmis ar švęstu vandeniu, to nepavyks padaryti“, – sakė jis.

Sugaudyti nepavyks?

Visgi, priduria profesorius, fitoaferistų ir panašaus plauko specialistų veiklą sureguliuoti gali būti labai sunku.

„Nors kai kurie galbūt įgis tam tikras licencijas, bet daugybė to nedarys.Yra daug klausimų, koks turi būti bazinis išsilavinimas, kad galėtum teikti netradicinės medicinos paslaugas, ar reikalingi kursai, kokia bus jų apimtis. Tai – kompleksinė problema ir sprendimas ne toks paprastas“, – kalbėjo jis.

Tiki stebuklingais nuovirais

J. Kalibatas pasakojo puikiai atsimenantis laikus, kai dar dirbo rajone, ir populiariausi specialistai būdavo tie, kurie siūlydavo itin neįprastus gydymo metodus. „Pamenu, kad praktiškai nuo visų vėžiu gelbėjo beržo grybas, užpiltas spiritu. Taip pat – juo užpilta rupūžė, gyvatė. Ir grįždavo žmonės teigdami, kad jiems padėjo. Užtrukdavo labai daug laiko įtikinti, kad nuo to spirito greičiau pasigerti galima, nei sulaukti teigiamo terapinio poveikio. Na bet nenuostabu, kad spirito išgėrus geriau jaučiamasi“, – ironizavo medikas.

REKLAMA

Gydytojo teigimu, žalos gali padaryti visi netradiciniai gydymo būdai. Prie tragiškų pasekmių gali privesti, atrodytų, paprasčiausios žolelės: „Jos gali ir kraujavimą sukelti, ir trombų susidarymą paskatinti. Ypač jei dar kartu vartojami vaistai.“

Veikia, jei atliekama tinkamai

Šeimos gydytojas Valerijus Morozovas pasakojo savo praktikoje taip pat neretai susiduriantis su „Big Pharma“ sąmokslu įtikėjusiais pacientais.

„Ypač jei kažkokios būklės yra nenustatomos ar nepakankamai gydomos, žmonės pagalbos skuba ieškoti kažkur kitur.Tikrai kiekvienas savo aplinkoje turi draugą, pažįstamą ar giminę, kuriam vėžį išgydyti padėjo stebuklingas žirniukas ar nuoviras, o ne dešimt taikytų chemoterapijų.

REKLAMA

Pavyzdžiui, atėjo šeima, nudegusi saulėje, apsišlakstę visi šlapimu nuo galvos iki kojų tikėdami, kad tai – geriausia pagalba. Teko matyti ir pašalinį žolelių poveikį. Visa tai egzistuoja, ypač kai užsiimama savigyda vadovaujantis kaimyno ar nepatikimose informacijos priemonėse pateikiamais patarimais. Šlapimo terapija dar niekam nepadėjo, bet jei žmogus tiki, kad padeda – niekas naudoti neuždraus“, – sakė šeimos gydytojas.

Visgi medikas sutiko, kad dalis procedūrų, pavyzdžiui, akupunktūra, yra veiksmingos, jei atliekamos teisingai: „Ji turi ir įrodymų, kad tam tikrais atvejais gali padėti. Tačiau kitais atvejais veikia placebas.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kokioms paslaugoms atsilieptų?

Įstatymo projektu sveikatos rekreacijos srities paslaugų grupėje siūloma įteisinti kūno ir veido priežiūros paslaugas, skirtas gerai psichofizinei būklei užtikrinti.

Siūlomi įteisinti natūraliosios ir liaudies medicinos srities paslaugų grupės ir pogrupiai: biologinio poveikio paslaugų grupė; kūno (kontaktinio) poveikio paslaugų grupė; psichosocialinio poveikio paslaugų grupė (paslaugų, kurias teikiant naudojami gyvūnai ir menų terapijos paslaugų pogrupiai). Taip pat – Rytų medicinos sistemų paslaugų grupė.

Siekiant užtikrinti teikiamų papildomosios ir alternatyvios sveikatos priežiūros paslaugų saugą, priėmus įstatymo projektą numatoma paskirti atsakingą instituciją šios veiklos priežiūrai vykdyti.

Papildomosios ir alternatyviosios sveikatos priežiūros paslaugos nebus finansuojamos Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) lėšomis. Už jas, kaip ir iki šiol, žmonės turėtų susimokėti patys.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų