REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Prėskas bespalvis maistas nuo šiol, tikėtina, nebebus nei mokyklų, nei gydymo įstaigų kasdienybė, nes Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) pristatė kartu su virtuvės šefais paruoštus atnaujintus patiekalus mokykloms ir gydymo įstaigoms. 

Prėskas bespalvis maistas nuo šiol, tikėtina, nebebus nei mokyklų, nei gydymo įstaigų kasdienybė, nes Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) pristatė kartu su virtuvės šefais paruoštus atnaujintus patiekalus mokykloms ir gydymo įstaigoms. 

REKLAMA

Ketvirtadienį pristatyti patiekalai paruošti pagal SAM kartu su Lietuvos restoranų vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacija (LRVVKA) parengtus receptus gydymo ir ugdymo įstaigoms.

Netipiški patiekalai

Tarp žiniasklaidai pristatytų patiekalų – vištienos sultinys su viso grūdo makaronais, kesadilija su daržovėmis, šamų filė kepsniukai su šakninėmis daržovėmis, jautienos maltiniai su grikiais ir burokėlių salotomis, varškėčiai su jogurtiniu uogų užpilu, avižinė košė su abrikosais ir duonos trupiniais.

Tokius ligoninėms ir ugdymo įstaigoms netipiškus patiekalus siūloma gardinti pomidorų pagardu, medaus-garstyčių užpilu, bešamelio padažu. Desertui – morkų kremo ir braškių glotnučio. Tarp sveikų užkandžių – obuolių skiltelės, pjaustytos morkos, agurkai, brokoliai.

REKLAMA
REKLAMA

Maistas spalvingas, skanus, šviežias, o svarbiausia, kad naujieji receptai atvirai pasiekiami ne tik švietimo ir gydymo įstaigoms, bet ir visai visuomenei. Juos rasti galite SAM puslapyje.

REKLAMA

Receptais gali naudotis visi

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga pripažįsta, kad atnaujinti švietimo ir gydymo įstaigų valgiaraščius buvo būtina dėl senųjų nepatrauklumo.

„Daugiau nei prieš metus, kai važinėjome per ugdymo įstaigas, ligonines ir kalbėjome, kad maistas yra ir nepatrauklus, ir neskanus, ne toks, kuris prisidėtų prie sveikatos išsaugojimo, tada ir gimė ta bendra iniciatyva atnaujinti ir receptūras, ir valgiaraščius, ir kt.“, – žurnalistams ketvirtadienį kalbėjo A. Veryga.

Anot Lietuvos restoranų vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacijos atstovės Aidos Matulevičiūtės, iš kiek anksčiau pristatytų receptų pašalinti produktai, kurie vaikams pasirodė nepatrauklūs.

REKLAMA
REKLAMA

„Problemiškos dalys buvo avinžirniai, ką nusprendėme sumažinti kai kuriuose receptuose arba visai nedėti. Taip pat žuvis, bet kalbėjomės su lietuvių ūkininkais, kurie galėtų pateikti žuvį už tam tikrą kainą, kad ji būtų šviežia. Manau, vaikams tai turėtų daug naudos. Taip pat viso grūdo makaronai“, – žurnalistams kalbėjo A. Matulevičiūtė.

Maitinimą keitė ir rugsėjį

Praėjusių metų rugsėjį įsigaliojo naujos vaikų maitinimo taisyklės. Darželiuose ir mokyklose nebegalima siūlyti pieno produktų su glajumi, glaistu, šokoladu ar kremu, valgomųjų ledų, rūkytų mėsos gaminių. Draudžiami džiūvėsėliuose volioti ar džiūvėsėliais pabarstyti kepti mėsos, paukštienos ir žuvies gaminiai, padažai su spirgučiais, silkė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tačiau maitinimo permainos mažiesiems, panašu, nepatiko – tėvai ėmė masiškai skųstis, kad vaikai mokyklose esą lieka alkani, nes atsisako valgyti naują maistą.

„Pati klasės auklėtoja rekomendavo neužsakyti maitinimo. Kas iš to jei sumokėsime 37 Eur, o vaikas iš mokyklos grįš alkanas. Pakeista tvarka piktina ne vieną. Juk esame atsakingi už vaikų sveikatą, tikrai namuose nemaitiname jų greitu maistu, saldumynais, gazuotais gėrimais. Sveikas maistas yra tai pat skanus, jį gaminame ir namuose, tačiau valgykloje jo paruošti skaniai nemoka“, – rugsėjį portalui tv3.lt kalbėjo pradinuką auginanti klaipėdietė Ineta.

Vaikų maitinimą lydėjo skandalai

Rugsėjo pabaigoje verslininkė Raminta Bogušienė ėmėsi mokymosi įstaigoms už 100 eurų pardavinėti receptų knygą, kurią esą patvirtino ir SAM. Vėliau ministerija aiškino, kad autorei savo vardu dangstytis neleido. Knygą išleidusi maisto technologė R. Bogušienė aiškino, kad nusikaltimo neįžvelgia.

REKLAMA

LRT tyrimų skyrius rado informacijos, kad R. Bogušienės knygą finansavo trečdalį maisto tiekimo rinkos užimantis verslas – skandaluose linksniuojamų įmonių „Pontem“ ir „Bruneros“ savininkas Irmantas Norkus.

R. Bogušienė teigė, kad įvyko nesusipratimas. Neva knyga išleista prieš metus, kai dar nebuvo kalbų apie naują vaikų maitinimo tvarką. O su „Pontem“ jos viešoji įstaiga saitus nutraukė dar 2018 metų vasarį. „Pontem“ generalinis direktorius Donatas Garbauskas tv3.lt aiškino, kad jokios finansinės naudos iš paramos R. Bogušienei įmonė negauna.

Verslo subjektai nebeturi galimybės ugdymo įstaigoms parduoti savo kurtų valgiaraščių.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų