REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Į jas žiūrėti nėra malonu ir pasitikėjimo savimi jos neprideda, bet karpos iš esmės yra nekenksmingos, rašoma mirror.co.uk. Be to, beveik visi žmonės yra susidūrę su jas sukeliančiu virusu, o tai reiškia, kad karpos – gan dažnas dalykas.

Į jas žiūrėti nėra malonu ir pasitikėjimo savimi jos neprideda, bet karpos iš esmės yra nekenksmingos, rašoma mirror.co.uk. Be to, beveik visi žmonės yra susidūrę su jas sukeliančiu virusu, o tai reiškia, kad karpos – gan dažnas dalykas.

REKLAMA

Mokslininkai tikina nustatę daugiau nei 100 skirtingų šio viruso tipų. Žinoma, tai nereiškia, kad karpų turėsite ir jūs, bet akivaizdu, kad jomis užsikrėsti yra labai lengva.

Laimei (nes, pripažinkime, jos gražiai neatrodo), karpų atsikratyti iš tiesų yra visai nesudėtinga. Taigi, jei jūs ar jūsų vaikas turi karpų, štai ką reikia žinoti, kaip jomis galima užsikrėsti bei kaip jų atsikratyti.

Karpas sukelia virusas

Paprastųjų karpų atveju tai – viršutinio odos sluoksnio infekcija, kurią sukelia žmogaus papilomos viruso grupei priklausantys virusai.

REKLAMA
REKLAMA

Kaip jau minėta, yra 100 šio viruso tipų ir jis infekcijas sukelia tose vietose, kurios viršutinis odos sluoksnis yra pažeistas. Virusu užsikrečiama prisilietus prie juo užsikrėtusio žmogaus arba prie virusą nešiojančių daiktų.

REKLAMA

Žmogaus papilomos viruso sukeltos karpos yra retos ir iš esmės nekenksmingos.

Tačiau kai kuriais retais atvejais jos gali sukelti ir rimtas sveikatos problemas, todėl Didžiosios Britanijos sveikatos tarnyba visuomet rekomenduoja sunerimus pasitarti su savo šeimos gydytoju.

Kaip atsikratyti karpų

Prašome atkreipti dėmesį, kad šie patarimai skirti tik ant rankų ir pirštų esančioms karpoms.

Karpos gali išnykti ir išnyksta pačios, be jokio gydymo, tačiau tai gali užtrukti keletą savaičių ar mėnesių.Jei skauda ar pastebite, kad karpos plinta į kitas odos zonas, arba jei matote, kad jos kraujuoja ar keičia išvaizdą, eikite pas gydytoją.

REKLAMA
REKLAMA

Jūsų šeimos gydytojas karpas gali užšaldyti, kad po kelių savaičių jos tiesiog nukristų, nors tam gali prireikti keleto tokių procedūrų. Jei šis gydymas nepadeda arba jei karpą turite ant veido, jūsų šeimos gydytojas gali nukreipti jus pas dermatologą. Kiti gydymo būdai – tai smulki operacija arba gydymas lazeriu ar šviesa.

Štai keletas naminių gydymo būdų:

Salicilo rūgštis

Salicilo rūgštis yra nereceptinis produktas, kuris gali būti naudojamas karpų šalinimui namuose. Ji parduodama skysčio pavidalu arba pleistrais. Pažeistą odą prieš dėdami salicilo rūgštį išmirkykite šiltame vandenyje maždaug 10 – 20 minučių.

Sandarinimo juosta

Jei namuose jos turite, padenkite ja karpas maždaug šešioms dienoms. Joms praėjus, tą vietą išmirkykite vandenyje ir pašalinkite negyvą audinį dilde.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šaldymas

Vaistinėse parduodami nereceptiniai aerozoliai, skirti karpų šaldymui. Tačiau jei karpa pasirodė ant veido ar lytinių organų, prieš tai būtinai pasitarkite su gydytoju.

Jokiu būdu...

turėdami karpų nesinaudokite tuo pačiu rankšluosčiu, chalatu, kojinėmis ar batais su kitais žmonėmis;

nekramtykite nagų ir nečiulpkite pirštų su karpomis;

viešose vietose nevaikščiokite basi;

nekrapštykite ir nedraskykite karpos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų