REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Didžiosios Britanijos spec. pajėgų elitiniams padaliniams priskirta nauja pagrindinė užduotis – kova su Rusijos ir jos GRU agentų veikla visame pasaulyje. Pagal naująją saugumo koncepciją britų saugumo elitas kovos nebe su tarptautiniu terorizmu, o su Rusijos įtaka.

Didžiosios Britanijos spec. pajėgų elitiniams padaliniams priskirta nauja pagrindinė užduotis – kova su Rusijos ir jos GRU agentų veikla visame pasaulyje. Pagal naująją saugumo koncepciją britų saugumo elitas kovos nebe su tarptautiniu terorizmu, o su Rusijos įtaka.

REKLAMA

Naujoji „Specialiųjų operacijų koncepcija“ jau parengta ir patvirtinta Specialiosios paskirties pajėgų valdyboje (DSF), rašoma „The Guardian“. Leidinio teigimu, Jungtinės Karalystės spec. pajėgos nuo šiol keičia savo prioritetus. Spec. pajėgų antiteroristinių misijų kiekis bus mažinamas, islamistai ir džihadistai dabar nebėra pagrindinė grėsmė. Didžioji Britanija dabar orientuosis į tokių šalių, kaip Rusija, Iranas ir Kinija keliamą grėsmę.

BBC šaltinis Didžiosios Britanijos vyriausybėje skelbia, kad būtina užkirsti kelią Rusijos grėsmei ir pavojingai įtakai. Naujoji atoveiksmio priešo pajėgoms koncepcija Didžiajai Britanija leis panaudoti spec. pajėgas kitose šalyse, kur nėra dislokuotos pajėgos. Pavyzdžiui, Baltijos šalyse ar Afrikoje spec. pajėgos gali įvykdyti operaciją su tikslu nustatyti, atskleisti ir, esant būtinybei, sunaikinti slaptą Rusijos veiklą.

REKLAMA
REKLAMA

Šiose naujose misijose britų žvalgyba numato daug glaudesnį bendradarbiavimą su žvalgyba (MI6) ir kontržvalgyba (MI5) ir taip sumažinti galimo konflikto tikimybę. Priežastis – karinis susidūrimas su Rusijos palaikomomis pajėgomis gali sukelti politinę įtampą, kuri nėra pageidaujama tarp politikų.

REKLAMA

Didžiosios Britanijos spec. pajėgų vadovybė mano, kad Rusija šiuo metu faktiškai visame pasaulyje vykdo karinės žvalgybos (GRU) misijas siekiant paveikti užsienio valdžią. Tai vyko Ukrainoje, Sirijoje, dabar vyksta Afrikos šalyse. GRU agentai yra įtariami ir slaptų operacijų vykdymu pačios Didžiosios Britanijos teritorijoje. Milžinišką tarptautinį skandalą sukėlė Sergejaus Skripalio ir jo dukters Julijos nuodijimas cheminėmis medžiagomis Solsberyje.

Maža to, po „Islamo valstybės“ teroristinės grupuotės sutriuškinimo Sirijoje ir Irake, Didžiosios Britanijos spec. pajėgų įsitraukimas į kovą su tarptautiniu terorizmu faktiškai sunyko. Todėl DSF teko susirasti naujus prioritetus savo spec. tarnyboms ir padaliniams, kur būtų galima paskirstyti griežtai reglamentuotas lėšas.

REKLAMA
REKLAMA

Kovoti su Rusijos grėsme imsis britų spec. pajėgų elitas – SAS, SBS ir SRR

Didžiosios Britanijos spec. pajėgos, kurios glaudžiasi po Gynybos ministerijos sparnu, yra sudarytos iš kelių tarnybų, kurių pagrindinės yra šios:

– SAS (Ypatingoji oro tarnyba/Special Air Service), specialusis Didžiosios Britanijos ginkluotųjų pajėgų padalinys, įkurtas 1941 metais. Pastaruoju metu SAS kariai dalyvavo misijose Afganistane, Irake ir Sirijoje.

Šis elitinis spec. padalinys yra laikomas vienu iš geriausių savo srityje visame pasaulyje. Užsiima priešo pajėgų žvalgyba, dalyvauja antiteroristinėse operacijose ir tiesioginiuose kariniuose susidūrimuose, o taip pat įkaitų išlaisvinimo operacijose.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

– SBS (Ypatingoji laivų tarnyba/Special Boat Service) – Karališkojo laivyno specialiųjų operacijų padalinys, įkurtas 1940-aisiais. Dažnai šis jūreivių spec. padalinys veikia kartu su SAS komandosais.

SBS vykdo žvalgybą (gauna informaciją, nustato taikinius, atlieka smūgių iš oro, antžeminės ar jūrų artilerijos, nepilotuojamų lėktuvų koregavimo darbus; yra apmokyti naudoti sprogmenis ir šaunamuosius ginklus priešui neutralizuoti; vykdo užduotis už Didžiosios Britanijos ribų vykdo antiteroristines operacijas ant žemės ir jūrose.

SBS specializacija – karinės operacijos jūrose, todėl tarnybos kariai yra specialiai apmokomi veikti vandenyje. Šie kariai atliko misijas ir Afganistane. Būtent jiems priskiriamas „Talibano“ karo lauko vado Dadulos neutralizavimas 2007-aisiais.

REKLAMA

– SRR (Specialusis žvalgybos pulkas/Special Reconnaissance Regiment) – Didžiosios Britanijos spec. padalinys, sukurtas 2005-aisiais; atlieka įvairias žvalgybos užduotis.

SRR kariai vykdo slaptą techninį stebėjimą, pasiklausymą, įsibrauna į kompiuterinius tinklus, valdo įvairias technines priemones, valdo kovos menus, gali suteikti pirmąją medicinos pagalbą.

Ypatingas dėmesys šiame padalinyje skiriamas užsienio kalbų mokėjimui. SSR pulke dažnai stažuojasi SAS ir SBS kariai.

Didžioji Britanija aktyviai kovoja su Rusija „pilkojoje zonoje“

Anot BBC, šiais laikais valstybių konfliktai tarptautinėje arenoje vyksta vis labiau slapstantis – taip vadinamoje „pilkojoje zonoje“, kuria vadinamas nepaskelbtas ir nenustatytas konfliktas tarp valstybių. Kova dažniausiai vyksta informacinėje, kibernetinėje, kultūrinėje ir kognityvinėje plotmėje.

REKLAMA

Visą laiką nenumaldomai auga nekarinių konfliktų sprendimo būdų reikšmė sprendžiant politinius ir strateginius tikslus. Pagal efektyvumą tai dažnai gerokai viršija tradicinių karinių priemonių rezultatus.

Todėl karybos ekspertai ieško naujų būdų atsakyti į priešiškus veiksmus ir tokių valstybių slaptus grasinimus. Ir šie atsakymai vis dažniau būna tolimi kariniams veiksmams.

„Pilkoji zona“ reiškia ne konflikto tipą, o jo eigos vietą: slapto valstybinių ir nevalstybinių darinių susidūrimo vieta, kurioje įvykiai gali klostytis bet kaip, tik neperžengiant karinio konflikto ribos.

Naujoji „Specialiųjų operacijų koncepcija“ būtent ir kalba apie spec. padalinių veikimą „pilkojoje zonoje“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų