REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Karščio nualintoje Lietuvoje prasideda ryškios orų permainos. Šiandien po pietų Molėtuose ir Švenčionėliuose griaudėjanti perkūnija ir kruša su teniso kamuoliuko dydžio ledo gabalėliais kuriam laikui baltai nuspalvino įkaitusias gatves.

Karščio nualintoje Lietuvoje prasideda ryškios orų permainos. Šiandien po pietų Molėtuose ir Švenčionėliuose griaudėjanti perkūnija ir kruša su teniso kamuoliuko dydžio ledo gabalėliais kuriam laikui baltai nuspalvino įkaitusias gatves.

REKLAMA

Trumpalaikiai lietūs akimirkai atgaivino ir daugelį kitų įkaitusių Lietuvos vietų. O štai naktį laukiama ir didesnių audrų su perkūnija, kai kur pūs smarkus vėjas, galimos net audros, ypač Vakarų Lietuvoje.

Paplūdimys prie Salotės ežero Vilniuje yra sausakimšas. Žmonės, trečią dieną kentėdami karščio bangą, ginasi nuo jo kaip išmano. Šaltas ežero vanduo iš tiesų tą padaryti padeda.

Vakar Lietuvoje buvo pasiektas viso birželio karščio rekordas. Kaišiadoryse temperatūra pakilo iki 35,7 laipsnio karščio.

REKLAMA
REKLAMA

Šiandien, pasak sinoptikų, karščio banga pasiekia apogėjų – temperatūra vietomis kyla iki 35–36 laipsnių karščio, tad temperatūrų rekordus tikimasi fiksuoti ir toliau.

REKLAMA

Vilniečiai nuo tris dienas besitęsiančios karščio bangos jau kaip reikiant pavargę.

„Jeigu ne ežeras, tai nežinau, ką mes čia darytume“, – tikino prie ežero sutiktas pašnekovas.

„Draugai prieš savaitę nuvažiavo į Turkiją, ten 28, pas mus jau virš 30. Net neapsimoka į Turkiją važiuoti“, – jam antrino kitas praeivis.

Bene sunkiausia iš visų šiuo metu kelininkams. Tiesiamas asfaltas įkaista iki 170 laipsnių, tad jį tiesti, temperatūrai lauke siekiant 36 laipsnius karščio, primena tikrą pragarą.

„Sezoninis darbas. Va, dirbam dirbam. Paskui jau žiemą bus jau atostogos ir visi malonumai. O dabar va, ką turim“, – guodėsi kelininkas.

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau netrukus laukia palengvėjimas. Sinoptikai prognozuoja sąlyginį atvėsimą. Aišku, karščio rekordų artimiausiu metu jau nebemušime, tačiau oras vis tiek bus birželiui visai nebūdingai šiltas.

„ Šeštadienis jau bus sausesnis, palyti gali tik naktį vietomis, dieną be lietaus, temperatūra kils iki 27–30 laipsnių šilumos“, – sakė sinoptikas Paulius Starkus.

Keletą dienų trunkančios rekordinės karščio bangos padariniai jaučiami visoje Lietuvoje. Ypač nuo to nukentėjo mūsų upės. Neris prie Vilniaus jau dabar yra nusekusi kiek daugiau nei vieną metrą. Vanduo nusekęs ir kitose upėse – Nemune, Jūroje ir Nevėžyje. Pasak hidrologų – tikimasi, kad vandens lygis per artimiausias porą dienų dar labiau kris. O tai gali turėti itin skaudžių pasekmių – dėl aukštos vandens temperatūros ir sumažėjusio deguonies kiekio žuvys gali pradėti masiškai gaišti.

Karščio bangos padarinius jaučia ne tik upių, bet ir daugiabučių gyventojai. Kaune kai kur pradėjo masiškai trūkti vandens. Daugelis dalijasi – tokia situacija, kai atsukus vandens čiaupą niekas nebėga, pas juos jau nuo penktadienio. Šiandien tarnybos susizgrimba ir išnešioja bent po keletą litrų geriamojo vandens kiekvienam vandens pritrūkusiam gyventojui.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų