REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Karštomis dienomis visi mes trokštame atsigaivinti. Deja, neretai lietuviai tokiomis alinančiomis dienomis vis dar renkasi saldžius šaltus kavos gėrimus, alkoholinius kokteilius ar be sustojimo šlamščia nesuskaičiuojamas porcijas ledų. Tokios klaidos gali labai pakenkti mūsų sveikatai ir net sukelti rimtus negalavimus.

Karštomis dienomis visi mes trokštame atsigaivinti. Deja, neretai lietuviai tokiomis alinančiomis dienomis vis dar renkasi saldžius šaltus kavos gėrimus, alkoholinius kokteilius ar be sustojimo šlamščia nesuskaičiuojamas porcijas ledų. Tokios klaidos gali labai pakenkti mūsų sveikatai ir net sukelti rimtus negalavimus.

REKLAMA

Lietuvaičiai karštomis dienomis bando atsivėsinti ne tik šaltu vandeniu, bet taip pat ir įvairiais kavos gėrimais, ledų porcijomis ar net alkoholiniais kokteiliais.

Kava – netinkamas pasirinkimas

Medicinos centro „Northway“ šeimos gydytoja Regina Balčiūnienė perspėja, kad karščio metu organizmas patiria labai didelį išbandymą, todėl pagreitėja mūsų širdies darbas, siekiant organizmą greičiau atvėsinti, tuo metu mes netenkame labai daug skysčių, o mūsų kraujas tirštėja.

Pasak specialistės, žmonės, kurie karštomis dienomis renkasi atsigaivinti šaltais kavos gėrimais, daro didžiulę klaidą.

REKLAMA
REKLAMA

„Visi kavos gėrimai, saldikliai dedami į ją, dar labiau tirština kraują, apsunkina širdies ir kitų organų būklę. Šie gėrimai yra labai netinkamas pasirinkimas karštą dieną, o jų pasisavinimui organizmui tenka sunaudoti dar daugiau skysčių“, – sako šeimos gydytoja.

REKLAMA

Kava ar įvairūs jos gėrimai, pagardinti saldikliais, dar labiau apkrauna virškinimo bei širdies sistemas. Vartojant tokius gėrimus, organizmas ne tik nepasisavina vandens, bet taip pat reikalauja dar daugiau skysčių.

Juose taip pat dažnai slepiasi itin daug kalorijų, todėl juos virškinant, organizmas sunaudoja ir daug energijos.

Ledų – vos dvi porcijos per dieną

Dar vienas lietuvaičių pamėgtas atsigaivinimo būdas karštu metu – ledai. Tačiau ir juos dažnai mėgstame valgyti, neskaičiuodami porcijų. Pasak gydytojos R. Balčiūnienės, tinkamiausi tokiu oru yra šerbetiniai ledai, todėl juos rinktis ir reikėtų.

REKLAMA
REKLAMA

„Karštu oru yra rekomenduojami šerbetiniai ledai, tačiau juos reikėtų valgyti labai iš lėto ir atsargiai, nes organizmo temperatūrą tokiu oru yra 36 – 37 laipsniai.

Jeigu mes juos valgome greitai, įdedame į šiltą organizmą šalto maisto, labai greitai galime susirgti įvairiais gerklės, plaučių susirgimais, bronchitu. Reikia valgyti labai lėtai arba rinktis ledų kokteilius, kuriuos galime gerti per šiaudelį“, – rekomenduoja pašnekovė.

Paklausus, kiek vis dėlto porcijų žmogui galima suvalgyti per dieną, gydytoja patikina, kad kiekvienas žmogus jaučia, kiek maisto reikia jų organizmui, tačiau ledų žmogui per dieną turėtų užtekti vienos ar dviejų porcijų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Gali sukelti infarktą arba insultą

Niekam ne paslaptis, kad lietuvaičiai karštais orais mėgsta pasilepinti ir įvairiais alkoholiniais kokteiliais. Būtent toks atsigaivinimo būdas yra bene pavojingiausias, nes žmogus gali nepajausti rimtų organizmo siunčiamų simptomų.

Alkoholis tiek šaltu, tiek karštu periodu organizmui daro didžiulę žalą, apkrauna centrinę nervų, širdies, kraujagyslių, virškinimo sistemą.

Karštuoju metu vartojant alkoholį, galima nepajausti apsvaigimo, todėl greičiau apsvaigstama ir neįvertinama bendra būklė, kai staigiai gali išsivystyti infarktas, insultas. Žmogus gali nejausti bendro silpnumo, dažno širdies plakimo“, – patikina R. Balčiūnienė.

REKLAMA

Vandens išgerti daugiau nei įprastai

Visais atvejais rekomenduojama išgerti kur kas daugiau vandens nei įprastai. Jeigu paprastas vandens skonis nėra priimtinas žmogui, gydytoja rekomenduoja jį pagardinti citrina, agurku ar mėtos lapeliu.

Jeigu žmogus anksčiau išgerdavo apie 1,5 litro per dieną, karštomis dienomis rekomenduojama išgerti maždaug litru daugiau, vadinasi 2,5 litrų.

„Kai daug prakaituojame, netenkame kalio, natrio, kurie yra labai svarbūs mūsų organizmui. Tokios dienomis vandenį vertėtų gerti su mineraliniu, tik negazuotu. Rekomenduočiau pasirinkti sūresnį vandenį, kad papildomai organizmas gautų medžiagų.

Taip pat tinka visos arbatos, bet tik kambario temperatūros arba šiek tiek šiltesnės. Karštą dieną reikia gerti kuo šiltesnius skysčius, nes šalti gėrimai sukelia organizmui stresą bei didina susirgimų riziką“, – patikina gydytoja.

Birželio 13 d. Lietuvoje numatoma kaitra – aukščiausia temperatūra sieks 31–36 °C. Birželio 14–16 d. kaitra tęsis vietomis Pietų ir Rytų Lietuvoje, oras įkais iki 30–31 °C, birželio 16 d. iki 30–33 °C.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų