REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
4
Laima Paksienė. Alma Adamkienė. Diana Nausėdienė. Julija Brazauskienė (nuotr. tv3.lt)

Vyras – galva, žmona – kaklas, byloja liaudies išmintis. Šį spalvingą posakį galima pritaikyti ir valstybėje, kur šalies galva – prezidentas, o kaklas tuomet – pirmoji ponia, galinti savo įtaką panaudoti įvairioms šalies dilemoms spręsti, užsiimti socialine, kultūrine, labdaringa veikla ir išlikti ryškiu pavyzdžiu ateities kartoms.

4

Vyras – galva, žmona – kaklas, byloja liaudies išmintis. Šį spalvingą posakį galima pritaikyti ir valstybėje, kur šalies galva – prezidentas, o kaklas tuomet – pirmoji ponia, galinti savo įtaką panaudoti įvairioms šalies dilemoms spręsti, užsiimti socialine, kultūrine, labdaringa veikla ir išlikti ryškiu pavyzdžiu ateities kartoms.

REKLAMA

Portalas tv3.lt kviečia susipažinti su keturiomis nepriklausomybę atgavusios Lietuvos pirmosiomis poniomis – Julija Brazauskiene, Alma Adamkiene, Laima Paksiene ir Diana Nausėdiene.

Julija šalia prezidento nesirodė

Pirmoji nepriklausomybę atgavusios Lietuvos ponia – gydytoja Julija Brazauskienė, prezidento Algirdo Brazausko žmona. Prezidentas yra pasakojęs, kad jiedu susipažino vienoje Kauno čiuožyklų. Pora žiedus sumainė dar studijuodami – 1958-aisiais, kartu užaugino dvi dukras dvynes Audronę ir Laimą.

1933 m. gimusi J. Brazauskienė, baigusi Kauno medicinos institutą, dirbo gydytoja pulmonologe. Net būdama prezidento žmona, J. Brazauskienė šalia savo vyro nepasirodydavo oficialiuose renginiuose, nors pagal protokolą tai buvo privaloma pirmajai poniai. Vietoj sergančios žmonos A. Brazauską dažnai lydėdavo bent viena jo dukrų.

REKLAMA
REKLAMA

A. Brazauskas su žmona išsiskyrė po maždaug 40 metų bendro gyvenimo – 2002-aisiais ir vedė antrąkart. Antroji prezidento žmona – Kristina Butrimienė-Brazauskienė.

REKLAMA

Po skyrybų ir sunkiai sirgdama, J. Brazauskienė žurnalistams pasakojo pavargusi būti ligone, daugiausiai laiko praleisdavo viena savo namuose sostinės Turniškių sodų bendrijoje, žiūrėdama televizorių ar klausydama radijo. Kai jausdavosi blogai, J. Brazauskienė norėdavo tik ramybės.

2011 m., būdama 78-erių, J. Brazauskienė mirė nuo ilgai kamavusių senatvinių ligų, ji kentė nuo širdies bei plaučių nepakankamumo. Moteris palaidota Kairėnų kapinėse.

Aktyvi visuomenininkė Alma

1998-aisiais prezidentu išrinktas Valdas Adamkus. Jo ilgametė žmona Alma Nutautaitė-Adamkienė tapo pirmąją šalies ponia. Pora susituokė 1951 m. Čikagos lietuvių bendruomenėje, JAV.

REKLAMA
REKLAMA

1927 m. gimusi A. Adamkienė per abi savo vyro kadencijas (1998–2003 m. ir 2004–2008 m.) buvo gerai žinoma, kaip aktyvi visuomenės veikėja, filantropė, savo vardo paramos bei labdaros fondo steigėja ir vadovė.

Labdaringa veikla A. Adamkienė užsiėmė dar gyvendama JAV, kur karo metais pasitraukė visa jos šeima. Nuo 1962 m. net dvidešimt penkerius metus ji vadovavo Adamkų įsigytai Tabor Farmos vasarvietei, tapusiai svarbiu lietuvybės centru. Čia daug metų vykdavo liberaliosios pakraipos lietuvių išeivių organizacijos „Santara-Šviesa“ suvažiavimai.

Grįžus į Lietuvą ir V. Adamkui pirmąkart nusprendus siekti šalies vadovo posto, dar 1997 m. rudenį A. Adamkienė nusprendė, kad, nepaisant rinkimų baigties, ji Lietuvoje imsis labdaringos veiklos. Po pusantrų metų pirmoji ponia įkūrė vaikams padėti skirtą Almos Adamkienės labdaros ir paramos fondą. 2014 m. liepos 6 d. A. Adamkienė tapo Alytaus rajono garbės piliete.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Taip pat pirmoji ponia nuolat lydėdavo savo vyrą oficialiuose renginiuose, nevengė bendrauti su žiniasklaida. Daugeliui A. Adamkienė simbolizuoja eleganciją ir inteligenciją, yra žmonių įkvėpimo šaltinis, tačiau nuolat išlieka kukli.

„Aš niekada apie save negalvoju kaip apie prezidento žmoną. Esu tik Valdo žmona“, – žiniasklaidai yra sakiusi ji.

Prieš kelerius metus A. Adamkienei įteiktas specialus „Lietuvos garbės“ apdovanojimas. Žmoną pasveikinęs V. Adamkus tarė jai: „Mes kartu jau 64 metus. Tai buvo meilė iš pirmo žvilgsnio. Esu laimingas, kad man tai pavyko išlaikyti iki šios dienos“.

Susigraudinusi A. Adamkienė padėkojo: „Linkiu toliau žengti tokius pačius žingsnius Lietuvoje. Kad ji mums visuomet būtų pasididžiavimas. Linkiu stebėti ir matyti Lietuvą judant į priekį“.

REKLAMA

2018 m. dalis visuomenės su nerimu pasitiko žinią apie į Santaros klinikų reanimaciją patekusios pirmosios ponios sveikatos būklę. A. Adamkienė į ligoninę išgabenta po to, kai V. Adamkus pastebėjo žmoną be sąmonės, todėl netrukus iškvietė greitąją pagalbą. Moteriai pasireiškė virusinės infekcijos komplikacijos.

Dabar A. Adamkienė vis rečiau rodosi renginiuose ir nebelydi savo vyro, saugodama sveikatą.

Laima turėjo gražių svajonių

Nušalintojo prezidento Rolando Pakso žmona Laima savo vyro prezidentavimo metu pagarsėjo kaip prezidentinių Turniškių rezidencijos dizainerė, paprašiusi 500 kvadratinių metrų erdvę perkonstruoti pagal jos norus.

REKLAMA

Rezidencijoje išgriauta siena ir įrengtas išėjimas į vidinį kiemą, perdažytos sienos, sumontuota vonia, kai kur pakeistos grindys, baldai, įrengta moderni garų pirtis ir žiemos sodas. Visa tai mokesčių mokėtojams kainavo beveik 58 tūkst. eurų.

Tačiau pora net nespėjo įsikraustyti į naujuosius namus, nes 2004 m., praėjus kiek daugiau nei metams po išrinkimo, R. Paksas nušalintas už šiurkščius Konstitucijos pažeidimus.

Nors L. Paksienė pirmosios ponios titulu pasidžiaugti spėjo neilgai, ji turėjo gražių ir kilnių tikslų – siekė rūpintis vaikais, ekologija ir moterų gyvenimo kokybės kėlimu. Šiam tikslui jį įsteigė VšĮ „Laimos gerų iniciatyvų fondą“ bei sukūrė projektą „Ir gyvenimas tęsiasi“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Norėčiau apjungti du labai svarbius žmonių gyvenimo komponentus – vaikus ir gamtą. Jei išmokysime vaikus globoti ir mylėti gamtą, pasodinti medį, sutvarkyti mišką, jie užaugs geresniais žmonėmis“, – 2003 m. žiniasklaidai pasakojo L. Paksienė.

2006 m. L. Paksienė dalyvavo pirmajame Lietuvos šokių projekte „Lietuvos šokių dešimtukas“.

2013 m. žiniasklaida plačiai rašė, kad L. Paksienė pasinėrė į religiją ir nė dienos nepraleidžia be maldos ir meditacijos seansų, nors iki tol 40 metų ignoravo Bažnyčią. Viena mėgstamiausių mistinių L. Paksienės vietų – Merkinėje esanti energetinė piramidė, kur moteris atvyksta kone kas dvi savaites. Ten L. Paksienė ir pati vedė meditacijos seansus.

REKLAMA

Pastaraisiais metais L. Paksienė retai rodydavosi viešumoje, nelydėdavo vyro į renginius, nes ilgą laiką grūmėsi su vėžiu. Tiesa, gegužės pabaigoje L. Paksienė pasirodė viešumoje, lydėdama savo vyrą balsuoti prezidento ir Europos Parlamento rinkimuose.

Dianai viskas dar prieš akis

O štai išrinktojo prezidento Gitano Nausėdos žmonai Dianai pirmosios ponios gyvenimas dar tik prieš akis. G. Nausėdos inauguracija įvyks liepos 12 dieną.

1964 m. gimusi D. Nausėdienė kartu su G. Nausėda žiedus sumainė prieš beveik 30 metų, prieš tai susipažinę taip pat vestuvėse. Pora kartu užaugino dvi dukras – Ugnę ir Gedailę.

Klaipėdoje gimusi moteris 1987 m. baigė siuvimo technologijų studijas Kauno politechnikos institute, Lengvosios pramonės fakultete. Gyveno Vokietijoje, o grįžusi į Lietuvą kurį laiką dirbo „H&M Hennes & Mauritz GBC AB“ atstovybėje Vilniuje. Vėliau užsiėmė spalvotyra ir naujos įrangos diegimu atstovybėje, bendradarbiaudama su viena Jungtinės Karalystės įmonių. Taip pat D. Nausėdienė Tarptautinėje verslo mokykloje prie Vilniaus universiteto studentus mokė tarptautinio protokolo.

REKLAMA

D. Nausėdienė savo vyrą lydėjo visos rinkiminės kovos metu nuo pat pirmosios dienos, kai G. Nausėda viešai pareiškė ketinantis siekti prezidento posto, tąkart kalbą sakė ir pati D. Nausėdienė. Rinkimų kampanijos metu būsima pirmoji ponia savo vyrą lydėjo po įvairius oficialius renginius, keliones po Lietuvos miestelius, jiedu kartu balsavo, bendravo su žiniasklaida.

Pati pirmoji šalies ponia yra paskelbusi, kad planuoja aktyviai užsiimti socialine veikla. Rinkimų kampanijos metu keliaudama po Lietuvą, moteris domėjosi socialinės atskirties ir socialinės rūpybos klausimais. Dar 2018 m. lapkritį D. Nausėdienė duodama interviu tikino, kad, jei jos vyras laimėtų rinkimus, ji keltų švietimo lygį ir keistų politikų bendravimo kultūrą. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų