REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
38
Kiek reikia miegoti, kad nemirtumėte per anksti? (nuotr. 123rf.com)

Užmiegate su įjungta šviesa ar televizoriumi? Mokslininkai įspėja, kad tai gali sąlygoti nutukimą, nes sutrinka organizmo vidinis laikrodis.

38

Užmiegate su įjungta šviesa ar televizoriumi? Mokslininkai įspėja, kad tai gali sąlygoti nutukimą, nes sutrinka organizmo vidinis laikrodis.

REKLAMA

Tyrimas parodė, kad tie, kurie vakarus leidžia dirbtinėje šviesoje, 17 procentų labiau rizikuoja priaugti svorio, rašoma dailymail.co.uk. Moterys buvo stebimos penkerius metus ir buvo pastebėta, kad to, kurios vakarais palieka įjungtą šviesą, priaugo iki 5 kg.

Tyrėjai mano, kad taip yra dėl miego sutrikdymo, kuris paveikia hormonų pusiausvyrą ir priverčia žmones griebtis kaloringo maisto.

Ekspertai sako, kad šio tyrimo rezultatai yra „visiškai logiški“ ir prisideda prie vis gausėjančių įrodymų, kad dirbtinė šviesa prieš užmiegant yra kenksminga.

Šiame Šiaurės Karolinos Nacionalinio aplinkosaugos ir sveikatos mokslų instituto atliktame tyrime dalyvavo beveik 44 000 moterų, dalyvaujančių „Sister Study“ veikloje.

REKLAMA
REKLAMA

Tyrimo pradžioje šių moterų ligos istorijoje nebuvo registruota jokių vėžinių ar širdies ir kraujagyslių sistemos susirgimų ir jos nedirbo naktinių pamainų, nemiegojo dieną ir nebuvo nėščios.

REKLAMA

Šios moterys nuo 35 iki 74 metų amžiaus pačios nurodė, koks kiekis dirbtinės šviesos jas veikia naktį.

Tyrimo rezultatai, paskelbti „Jama International Medicine“, parodė, kad šviesa – ypač jei miegama su įjungta šviesa ar televizoriumi – padidina pavojų priaugti svorio ir nutukti.

Lyginant su tomis, kurios dirbtinės šviesos miegui neįjungdavo, su įjungta šviesa ar televizoriumi miegojusios moterys buvo 22 procentais labiau linkusios į naujai pasireiškusį viršsvorį ir 33 procentais – į nutukimą.

Tyrimo autoriai sako, kad taip gali būti todėl, kad miego trūkumas keičia apetitą reguliuojančius hormonus. Be to, trumpesnis miegas reiškia, kad daugiau laiko praleidžiama nemiegant, todėl turima daugiau laiko valgyti.

REKLAMA
REKLAMA

Dr. Yong–Moon Mark Park vadovaujami mokslininkai greitai nurodė, kad dirbtinė šviesa naktį taip pat gali reikšti, kad žmogui būdingi ir kitokie nesveikatingi įpročiai, pavyzdžiui, nesveika mityba, sėdimas gyvenimo būdas ar stresas bei prastesnė socialinė ir ekonominė padėtis.

Iš šio tyrimo negalima daryti atsitiktinių išvadų ir norint ištirti šį sąryšį prireiks daugiau tyrimų.

Tačiau studijos autoriai teigia, kad viena iš nutukimo prevencijos priemonių gali būti dirbtinės šviesos išjungimas einant miegoti. Sario universiteto profesorius Malcolmas von Schantzas sako, kad tyrimo rezultatai „biologiniu požiūriu yra visiškai logiški“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jis pridūrė: „Žinome, kad vėlai vakare uždegta šviesa privers mūsų vidinius organizmo laikrodžius vėluoti Iš eksperimentinių tyrimų su žmonėmis žinome, kad šviesa nakties metu veikia medžiagų apykaitą tokiu būdu, kad ja galima sieti su padidėjusia metabolinio sindromo rizika.

„Šio tyrimo naujovė yra ta, kad tai – tęstinė studija, kurioje lyginamas tų pačių asmenų svoris tyrimo pradžioje ir daugiau nei po penkerių metų.

Šie nauji rezultatai nekeičia rekomendacijų laikytis gero miego režimo ir miegamajame vengti dirbtinės šviesos bei elektronikos prietaisų, o jas sustiprina.

Dr. Michelle Miller, biocheminės medicinos docentė Vorviko universitete, sako: „Tyrimas rodo, kad net ir įvertinus kitus galimai klaidinančius faktorius, miegas su įjungta šviesa vis tiek siejamas su nutukimu.

REKLAMA

Autoriai įvertino daugelį galimai klaidinančių faktorių, įskaitant miego trukmę, kuri šiame ir ankstesniuose tyrimuose buvo vis glaudžiau siejama su nutukimu, ypač vaikų tarpe.“

Ekspertai sako, kad tyrimas galėjo būti dar įtikinamesnis, jei tyrėjai būtų dėvėję prietaisus, kuriais būtų buvusi stebima dirbtinė šviesa jų aplinkoje, o ne pasitikima savarankiškais dalyvių vertinimais.

Tačiau rezultatai neprieštarauja dabartinėms rekomendacijoms, kad miego aplinkoje turi būti kaip įmanoma tamsiau.“ – sako dr. M.Miller.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų