REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vasara jau įsibėgėjo. Ir nors kremą nuo saulės reikėtų naudoti visus metus, vasarą tai – dar svarbiau, rašoma cancer.org. Dienos būna ilgesnės, saulė – kaitresnė, ir daugiau laiko praleidžiame lauke.

Vasara jau įsibėgėjo. Ir nors kremą nuo saulės reikėtų naudoti visus metus, vasarą tai – dar svarbiau, rašoma cancer.org. Dienos būna ilgesnės, saulė – kaitresnė, ir daugiau laiko praleidžiame lauke.

REKLAMA

Renkantis kremą nuo saulės būtina perskaityti jo etiketę. Pagal JAV Maisto ir vaistų administracijos standartus etiketės turi atitikti tam tikrus reikalavimus. Šis gidas padės suprasti, kas ten turi būti nurodyta.

Rinkitės kremą nuo saulės, pasižymintį „plataus spektro“ apsauga. Tokį užrašą ant etiketės turintys kremai apsaugo tiek nuo UVA, tiek nuo UVB spindulių. Visi kremai nuo saulės apsaugo nuo UVB spindulių, kurie sukelia nudegimus ir odos vėžį.

Tačiau UVA spinduliai taip pat sukelia odos vėžį ir odos senėjimą. „Plataus spektro“ etiketė gali būti naudojama tik tiems gaminiams, kurie išlaiko tam tikrus testus. Jei kremas nėra „plataus spektro“, jo etiketėje turi būti nurodyta, kad jis apsaugo nuo nudegimų nuo saulės, bet ne nuo odos vėžio ir ankstyvo odos senėjimo.

REKLAMA
REKLAMA

Būtinai rinkitės kremą, kurio apsaugos nuo saulės faktorius (SPF) yra 30 arba didesnis. SPF rodiklis reiškia apsaugos lygį, kuriuo kremas nuo saulės kovoja su žalingu poveikiu. Kuo didesnis SPF skaičius, tuo geresnė apsauga, bet aukštesnių skaičių atveju skirtumas darosi nereikšmingas. 15 SPF kremai nuo saulės išfiltruoja maždaug 93% UVB spindulių, o 30 SPF kremai – maždaug 97%. Jei kremo SPF yra 50, jis apsaugo nuo 98%, o jei SPF yra 100 – nuo 99% kenksmingų spindulių. Nėra visiškai odą apsaugančių kremų. Reikalaujama, kad visų žemesnio nei 15 SPF kremų etiketėse būtų nurodyta, kad jie apsaugo tik nuo nudegimų, bet ne nuo odos vėžio ar senėjimo.

REKLAMA

„Atsparus vandeniui“ nereiškia „nepralaidus vandeniui“. Nėra vandeniui ar prakaitui nepralaidžių kremų nuo saulės ir jų gamintojams draudžiama taip teigti. Jei gaminio etiketėje nurodyta, kad gaminys atsparus vandeniui, ten tai pat turi būti parašyta, ar kremas atlaiko 40, ar 80 minučių plaukiojimo ar prakaitavimo. Geriausia kremą nuo saulės teptis kas 2 valandas ar dar dažniau, jei plaukiojate ar prakaituojate. Jei nusišluostote rankšluosčiu, kremas paprastai nusitrina, todėl reikia juo pasitepti iš naujo.

Kiti būdai saugotis nuo saulės

Be tinkamo kremo pasirinkimo ir tinkamo jo naudojimo, odą saugoti nuo kenksmingo saulės poveikio dar galima šiais būdais, kad ji nepradėtų anksti senti ar neužpultų odos vėžys:

REKLAMA
REKLAMA

Prisidenkite. Kai laiką leidžiate saulėkaitoje, dėvėkite drabužius ir plačiakraštę skrybėlę, kad oda būtų kuo geriau apsaugota. Akis apsaugokite akiniais nuo saulės, kurie blokuoja bent jau 99 procentus UV spindulių.

Ieškokite pavėsio. Stenkitės kuo mažiau laiko praleisti tiesioginiuose saulės spinduliuose, ypač nuo 10 iki 16 valandos, kai UV spinduliai yra stipriausi.

Venkite soliariumų. Jie ne tik ilgam ir rimtai pažeidžia odą, bet ir kelia odos vėžio pavojų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų