REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vilniaus senamiestis šeštadienį nusidažė vaivorykštės spalvomis – ketvirtą kartą surengtos masinės „Baltic Pride“ 2019 eitynės „Už lygybę!“, toleruojančios lesbiečių, gėjų, biseksualų, translyčių asmenų (LGBT) teises.

Vilniaus senamiestis šeštadienį nusidažė vaivorykštės spalvomis – ketvirtą kartą surengtos masinės „Baltic Pride“ 2019 eitynės „Už lygybę!“, toleruojančios lesbiečių, gėjų, biseksualų, translyčių asmenų (LGBT) teises.

REKLAMA

Vienas iš eitynių organizatorių, Lietuvos gėjų lygos vadovas Vladimiras Simonko džiaugėsi, kad šis renginys pritraukė daugybės žmonių dėmesį. Pasak pašnekovo, Vilniaus miesto valdžia turėtų apsvarstyti, kad tokio tipo renginiai būtų finansuojami iš savivaldybės lėšų.

„Dabar yra susirinkę daugiau kaip 10 tūkst. žmonių, manau, kad bus dar ir daugiau. Čia atvyko daugybė svečių iš Europos Sąjungos valstybių, Amerikos, Kanados, be to, svečiuosis Švedijos ministrė. Tai yra šventė, kuriai buvo ruošiamasi visus metus ir aš tikiuosi, kad savivaldybė turi labai rimtai pagalvoti, ar nevertėtų šio renginio remti miesto lėšomis“, – teigia V. Simonko.

Vilniečių reakcijos taip pat buvo palankios, daugelis jų palaikė renginio idėją.

„Mes džiaugiamės, kad tokie renginiai vyksta demokratinėje valstybėje. Kiekvienas žmogus turi savo teises, todėl niekas neprivalo nurodyti, kaip jam reikia elgtis“, – įspūdžiais dalinasi vilnietė Aurelija.

REKLAMA
REKLAMA

Kitas pašnekovas Algimantas taip pat nejaučia neapykantos tokio tipo renginiams ir sako, kad kiekvienas žmogus turėtų gyventi niekieno nevaržomas.

„Manau, kad šios eitynės parodo žmonių solidarumą, vienybę. Neturiu nieko prieš tokius renginius“, – mano Algimantas.

REKLAMA

Svečiai iš Britanijos taip pat neslėpė pozityvių emocijų ir įžvelgė glaudų ryšį tarp Baltijos valstybių.

„Čia yra puiki atmosfera. Puiku, kad tokie renginiai vyksta Baltijos šalyse ir taip pat džiugu, kad šių valstybių žmonės palaiko tokį judėjimą. Šis renginys neabejotinai turi būti laikomas tradiciniu įvykiu“, – kalba Amanda.

Išryškėjo opozicinė pusė

Žiniasklaidos dėmesio sulaukė ir Sereikiškių parke prodiuserio Kristupo Kriviciko iniciatyva surengtos „Tradicinių šeimų“ eitynės. Pasiteiravus idėjos iniciatoriaus, ar šis renginys nebuvo atsakas į tuo pat metu vykstančioms „Baltic Pride“ 2019 eitynėms, jis teigė, kad idėja surengti “tradicinių šeimų” pasivaikščiojimą užgimė jau seniai.

REKLAMA
REKLAMA

„Prieš trejus metus, vaikščiodami Kauno Ąžuolyno parke, paskaitėme, kad Vilniuje vyksta „gėjų paradas”, tuomet aš parašiau viešą žinutę, kad štai, kol Vilniuje vyksta „gėjų eitynės” Kauno Ąžuolyno parke bus rengiamos mūsų „tradicinės šeimos“ pasivaikščiojimai. Žmonės klausė, kodėl nepasakei, neperspėjai, būtumėme prisijungę. Todėl šiemet Vilniuje įgyvendinome šią idėją“, – kalba K. Krivickas.

Pašnekovas taip pat nuogąstavo, kad homoseksualių asmenų yra be galo daug.

„Šiandien čia susibūrė tūkstančių tūkstančiai [homoseksualių asmenų], visa žiniasklaida rašo, portalai nusidažė vaivorykštės spalvomis ir kartais ima atrodyti, kad tradicinė šeima yra mažuma, nykstantys dinozaurai“, – mano K. Krivickas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kitas „Tradicinių šeimų“ renginio dalyvis Mindaugas teigė, kad rengiamos seksualinių mažumų eitynės nedera Lietuvos vertybėms.

„Lietuvos tautai tai nėra priimtina, nes to nebuvo mūsų tradicijose. Taip pat į šiuos renginius įtraukiami vaikai, paaugliai, kadangi jais lengva manipuliuoti. Aš manau, kad lietuvių tauta turėtų kovoti už išlikimą. Dabar yra tradicinės tautos, mūsų visuomenės išlikimo klausimas ir nuleisti rankų tikrai negalime“, – pasipiktinimą išreiškė Mindaugas.

Plakatas, skelbiantis Jėzaus Kristaus išpažinimą

„Batic Pride“ 2019 metų daugelio dėmesį prikaustė ir keletas asmenų, kurie buvo užsidėję plakatą su religinio konteksto užrašu, jog kiekvienas turi išpirkti savo nuodėmes. Be to, šie žmonės renginio svečiams bei dalyviams dalino lankstinukus su maldomis. Vienas iš šios grupės atstovų, save laikantis „evangelistu“, teigė, kad nei K. Krivicko, nei LGBT atstovų rengiamų eitynių nepalaiko, tačiau stengiasi skleisti tikėjimą.

REKLAMA

„Mes evangelistai, todėl žiūrime, kur daugiau žmonių, kad paskelbtumėme Dievo žodį. Visi nusidėjo – kaip aš, kaip tu, nėra nė vieno. Tik skirtumas tarp manęs ir kitų, kad aš išpažinau savo klaidas. Konkrečių pusių nepalaikau“, – šypsodamasis teigė vienas iš šios iniciatyvos narių.

Visgi, „Baltic Pride“ 2019 dalyviai suprato, kad taip yra daroma iš homofobiškų paskatų. Iš Sankt Peterburgo atvykęs Valerijus teigė, kad šie žmonės, dalindami religinius lankstinukus, išreiškia homofobines pažiūras. Tačiau svečias iš Rusijos stengiasi į tai nekreipti dėmesio ir mano, kad „Baltic Pride“ renginiai yra laisvės simbolis.

REKLAMA

„Tai, ką tas žmogus kalba, yra nesąmonė. Aš myliu „Baltic Pride“, tai geras renginys ir labai gera vieta žmonėms, kurie atvyksta iš Sankt Peterburgo. Tai jau ne pirmas kartas, kai dalyvauju šio tipo renginyje. Aš manau, kad tai itin svarbi iniciatyva Baltijos šalims, nes daug metų matau homofobiškas žmonių reakcijas, tačiau, atvykę į čia, seksualinės mažumos jaučiasi saugesnės bei laisvesnės“, – mano Valerijus.

„Baltic Pride“ 2019 palaiko ir žymūs žmonės

Eitynėse dalyvavusi politikė Aušrinė Armonaitė neslėpė džiaugsmo, galėdama dalyvauti tokio masto renginyje. Taip pat politikė įžvelgė, kad K. Krivicko rengiamas judėjimas yra vedamas iš politinių paskatų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Čia susirinko žmonės, kurie nori lygybės prieš įstatymą. Aš esu čia tam, kad palaikyčiau tuos žmones, nes, manau, mes visi nusipelnėme būti traktuojami vienodai ir visi nusipelnėme gyventi laimingai. <...> Aš girdėjau, kad tą „tradicinių šeimų“ judėjimą organizuoja žmonės, kurie siekia politinės karjeros, tai turbūt čia yra bandymas atkreipti į save dėmesį“, – komentuoja politikė.

Europos komisijos atstovybės Lietuvoje vadovas Arnoldas Pranckevičius taip pat neabejoja, kad tokio tipo renginiai yra pozityvūs ir simbolizuoja Europos Sąjungos grindžiamus laisvės ir lygybės vertybinius principus.

„Europos Sąjunga yra laisvės, lygybės ir solidarumo sąjunga, kur yra gerbiamos žmogaus teisės, laisvė rinktis, todėl čia turi būti gerbiamas kiekvienas žmogus ir, manau, kad tokios akcijos, kurios gina žmogaus teises ir galimybę būti tuo, kuo jis yra, labai svarbios. Kiekvienas aktyvus pilietis, galvojantis ne tik apie save, turėtų palaikyti tokius renginius, nes mūsų visuomenėje, ypač Lietuvoje, dar tikrai yra kur tobulėti“, – sako A. Pranckevičius.

REKLAMA

Pašnekovas taip pat priduria, kad opozicinę reikšmę įgyjantys renginiai yra vienas iš demokratinių bruožų, tačiau svarbu, jog nebūtų peržengtos brutalumo ribos išreiškiant savo idėjas.

„Mes gyvename žodžio laisvės valstybėje, kur kiekvienas galime išreikšti savo poziciją, tačiau tą turime daryti, gerbdami kitų žmonių įsitikinimus ir žodžio laisvę. Jeigu ta diskusija vyksta pagarbiai, argumentų ir faktų kalba yra legitimi, tačiau, jei diskusija rengiama pykčio būdu arba yra pasitelkiami melagingi faktai, dezinformacija, manau, kad tai nėra priimtina“, – pastebi A. Pranckevičius.

Policijos departamento atstovas spaudai Ramūnas Matonis patvirtino, kad renginio metu nebuvo užfiksuota jokių incidentų.

REKLAMA

Portalas tv3.lt primena, kad „Baltic Pride“ 2019 renginys pritraukė apie 10 tūkst. dalyvių. Pagrindinis eitynių „Už lygybę!“ tikslas – reikalauti lygių teisių LGBT bendruomenės nariams.

„Baltic pride“ renginiai kiekvienais metais vyksta vis skirtingoje Baltijos valstybėje. Lietuvoje eitynės už seksualinių mažumų teises paskutinį kartą buvo rengiamos prieš tris metus. Praėjusiais metais šios eitynės buvo surengtos Rygoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų