REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
21
Žvakė (nuotr. fotodiena/Justino Auškelio)

Skaudi žinia: ketvirtadienį, birželio 6-ąją, Santaros klinikose užgeso dvimetės mergytės gyvybė. Mergaitė su šeima gyveno Rokiškyje. 

21

Skaudi žinia: ketvirtadienį, birželio 6-ąją, Santaros klinikose užgeso dvimetės mergytės gyvybė. Mergaitė su šeima gyveno Rokiškyje. 

REKLAMA

Profesorius Vytautas Usonis naujienų portalui tv3.lt patvirtino šią žinią ir pateikė daugiau informacijos apie šią nelaimę.

Jo teigimu, mergytė buvo dvejų metukų, pagal specialią programą ji nebuvo paskiepyta. 

„Mes pagal nacionalinę programą, liepos mėnesį, pradėjome skiepyti nuo meningokoko vaikus, gimusius po 2018 metų liepos 1-osios. 

Ši mergaitė buvo vyresnė, ji nepateko į skiepijimo programą. Ji atvežta iš Šiaurės Lietuvos, nedidelio miestelio. Viskas buvo daryta taip, kaip turėjo būti daroma. 

Ji buvo vežta reanimobiliu, buvo imtasi visų priemonių jau automobilyje, tik štai eilinį kartą meningokokas parodė, kaip jis greitai vystosi.

REKLAMA
REKLAMA

Mergytei reanimacija taikyta reanimobilyje, kuriame yra visos reikalingos priemonės. 

Vaikui liga smogė žaibiškai. Visada sakome, kad pirmasis atsiradęs bėrimas yra jau katastrofos pradžia. Pirmasis taškelis jau reiškia, kad sugriuvo kraujo krešumo sistema. Yra tik laiko klausimas, kiek greitai viskas progresuos."

REKLAMA

Atlikti tyrimai patvirtino, kad mergytei tikrai buvo meningokokinė infekcija. 

Tokios infekcijos sparčiai plinta

Infekcija plinta oro lašeliniu būdu, imlūs asmenys artimo kontakto metu užsikrečia per kvėpavimo takus. Užkrėsti gali tiek sergantis asmuo, tiek sveikas bakterijų nešiotojas.

Bakterijų nešiojimas gali tęstis iki kelių savaičių. Inkubacinis periodas svyruoja 1-10 dienų (vidutiniškai 4 dienos).

Meningokokinė infekcija yra pavojinga įvairaus amžiaus žmonėms, tačiau dažniausiai ja serga vaikai iki 5 metų amžiaus. Pavojus susirgti yra ir kitiems: esant susirgimams virusinėmis respiracinėmis infekcijomis, nusilpus imunitetui, stresui ir kita.

REKLAMA
REKLAMA

Ankstyvieji meningokokinės ligos požymiai panašūs į peršalimo ligų: karščiavimas, galvos skausmas, šaltkrėtis, sprando raumenų sustingimas, vėmimas.

Ligai progresuojant ligos eiga sunkėja - išryškėja odos bėrimas. Siekiant sumažinti užsikrėtimo riziką rekomenduojama:

reguliariai plauti rankas; laikytis kosėjimo ir čiaudėjimo etiketo (kosint ar čiaudint prisidengti nosį ir burną vienkartinėmis servetėlėmis, panaudotas – išmesti į šiukšliadėžę); reguliariai vėdinti ir valyti patalpas; svarbu užtikrinti kuo mažesnį sergančio asmens kontaktavimą su sveikais asmenimis.

Pastebėjus ligos simptomus – nedelskite, o imkitės veiksmų: kreipkitės į gydymo įstaigą, nesvarbu ar tai būtų diena ar naktis; papasakokite apie simptomus, kuriuos pajutote Jūs pats ar Jūsų vaikas; gydytojui pasiūlius, atlikite visus tyrimus, siekiant išsiaiškinti Jūsų ar jūsų vaiko negalavimo priežastį; jei po apžiūros Jūs ar Jūsų vaikas buvo išleistas į namus, stebėkite savo ar savo vaiko būklę, esant būklės pablogėjimui, nedelsiant pakartotinai kreipkitės į gydymo įstaigą, nesvarbu ar tai būtų diena ar naktis.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų