REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Po ne vienus metus trukusių diskusijų, Seimas šiandien galutinai apsisprendė dėl vaikiško šampano prekybos – jis uždraustas. Parlamentarai dėl to nubalsavo beveik vienbalsiai. Specialistai džiūgauja, o kai kurie vaikai nesupranta, kas įvyko. 

Po ne vienus metus trukusių diskusijų, Seimas šiandien galutinai apsisprendė dėl vaikiško šampano prekybos – jis uždraustas. Parlamentarai dėl to nubalsavo beveik vienbalsiai. Specialistai džiūgauja, o kai kurie vaikai nesupranta, kas įvyko. 

REKLAMA

Balsuoti dėl šio galybę diskusijų nuo 2016 m. kėlusio klausimo į posėdžių salę susirenka tik maždaug pusė parlamentarų. Tarp jų ir prieš vaikišką šampaną kovojantis sveikatos apsaugos ministras.

„Jei mes vaikui nuo pirmų metų šventę susiejam patys su gėrimu, tai paskui labai stebimės, kai švęsdami išleistuves visi prisigeria, prisidaro įvairiausių problemų. Nors iš tikrųjų mes patys to elgesio ir išmokome“, – teigia Aurelijus Veryga.

TV3 žinių sutikti Šiaulių mokiniai pasakė ir savo nuomonę, ar reikėjo uždrausti vaikišką šampaną. „Manau, kad nereikia uždrausti, nes vaikai irgi nori atsigerti per gimtadienį savo. Limonadas nėra labai sveikas. Tai manau, kad geriau jau šampanas yra vaikiškas“, – dėstė sutikta mergaitė.

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau jai nepritarė jos draugė: „Negerai tas šampanas, nes mes pradedam viską dabar mokytis, o vėliau, kai užaugsim, priprasim prie to, kad gerti. Ir tada viskas blogai bus.“

REKLAMA

Čia pat pasisako ir berniukai, tiesa, jie taip pat sako, kad vaikiško šampano uždraudime nieko blogo nėra: „Man tai irgi gerai, nes man nelabai šampanai patikdavo, kai švęsdavom gimtadienius.“

„Gerai, kad uždraudė, nes tie kiti šampanai vaikams netinka, tokie neskanūs. Ir kad tėveliai, kad nepirktų tokių šampanų, kad… nu tai gerai“, – svarstė vienas iš berniukų.

Vaikai neprieštarauja, o Seimo opozicija sako, kad valdantieji ir vėl užsiima beprasmiais draudimais. 

„Tai tik dar vienas draudimas į didelę draudimų puokštę, kurią Seimas priėmė 2017 m. Aš manau, kad tai yra neproporcingas ir perteklinis draudimas, kuris iš esmės problemos nesprendžia, tik toliau rodo, kad Vyriausybė kažką daro. Ir Seimas“, – pastebėjimais dalijasi liberalė Aušrinė Armonaitė.

REKLAMA
REKLAMA

Tuo metu alkoholio ir tabako srityje dirbantys specialistai naujuoju draudimu džiaugiasi.

„Buvo toks įspūdis suformuotas, kad vaikiškas gimtadienis, būtinai reikia to vaikiško šampano iššauti, vis ta atributika, viskas linksma, viskas gerai… tačiau mes suradome nemažai mokslinių tyrimų, kur aprašytas tas poveikis, animacinių herojų naudojimas, gražių, pozityvių… kaip jie po to ateityje formuoja labai pozityvų požiūrį į visas psichoaktyvias medžiagas“, – tvirtina Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamento direktorė Gražina Belian.

„Pratinimas prie to, kad tai yra tiesiog nekenksmingas gėrimas, kuris siejamas su linksmybėmis. Ir vaikas, matydamas vaikišką šampaną, jam yra žymiai lengviau ir natūraliau paragauti paprasto šampano, kuris stovi ant tėvų stalo“, – pastebi nevyriausybinių organizacijų atstovė Nijolė Goštautaitė Midttun.

Draudimas gaminti ir parduoti maisto produktus, žaislus ir kitas prekes, skirtas vaikams ir paaugliams, kurių dizainas imituoja alkoholinius gėrimus ar jų tarą, įsigalios nuo lapkričio.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų