REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ketvirtadienį pirmą kartą susitikę valdančiąją koaliciją kuriančių trijų partijų atstovai aptarė pasiūlymus Vyriausybės programos priemonių planui.

Ketvirtadienį pirmą kartą susitikę valdančiąją koaliciją kuriančių trijų partijų atstovai aptarė pasiūlymus Vyriausybės programos priemonių planui.

REKLAMA

Pasak „valstiečių“ atstovo Tomo Tomilino, daugelis pasiūlymų koreliuoja tarpusavyje ir tikrai yra priimtini. Anot jo, kalbama apie didesnį savivaldos finansinį savarankiškumą, ypač perskirstant pelno mokesčio pajamas.

„Tvarka ir teisingumas“ siūlo, kad 75 proc. pelno mokesčio būtų pervedami į valstybės biudžetą, 25 proc. – į savivaldybės biudžetą.

T. Tomilinas taip pat sakė, kad svarstoma pasiūlyti nacionalinį susitarimą dėl sisteminio socialinės politikos finansavimo didinimo.

„Turime labai aiškų tikslą sumažinti nelygybę, o to neįmanoma padaryti struktūriškai nepadidinus finansavimo socialinei politikai (...) Per penkerius metus mes net galbūt galime pasiekti Europos vidurkį“, – pabrėžė jis.

REKLAMA
REKLAMA

„Socialdarbiečių“ frakcijos seniūnas Andrius Palionis teigė, kad siūloma labiau didinti gyventojų pajamų progresyvumą.

„Šita koalicija įvedė Lietuvoje gyventojų pajamų progresinio mokesčio tarifus. Nuo 2020 metų sausio 1 dienos toliau mažėja „Sodros“ lubos, tad siūlome peržiūrėti gyventojų pajamų mokesčio tarifą, įvedant dar trečią tarifą – 32 procentų“, – žurnalistams sakė A. Palionis.

REKLAMA

Anot jo, siūloma taikyti tris gyventojų pajamų mokesčio tarifus – 20 proc., 27 proc. ir 32 procentų. Kol kas neapsispręsta, nuo kokių pajamų būtų taikomas didžiausias tarifas.

Taip pat „socialdarbiečiai“ kelia klausimą dėl tarėjų teismuose įteisinimo, tiesioginių seniūnų rinkimų, didesnės pagalbos vienišiems tėvams, didesnio kultūros regionuose rėmimo, paslaugų finansavimo tvarkos iš Ligonių kasų peržiūrėjimo.

„Tvarkiečių“ atstovas Almantas Petkus tvirtino, kad siūlo Vyriausybės programos priemonių plane numatyti 5 proc. pridėtinės vertės mokesčio (PVM) tarifą šviežiems maisto produktams, pagamintiems vietos žemės ūkyje, PVM mokėjimą perkelti į atsiskaitymo momentą, į prieškrizinį lygį grąžinti valstybines pensijas ir išmokas už pavojingą darbą, vaiko priežiūros, tėvystės-motinystės išmoką pirmaisiais metais padaryti 100 proc. algos, antraisiais – 75 procentus.

REKLAMA
REKLAMA

„Valstiečių“ atstovas Jonas Jarutis žurnalistams sakė, kad kitą savaitę planuojamas antrasis derybininkų susitikimas. Tikimasi, kad jame jau dalyvaus ir Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos atstovai.

Po prezidento rinkimų „valstiečiai“ ėmėsi iš naujo formuoti valdančiąją daugumą ir praėjusią savaitę pasirašė memorandumą dėl koalicijos su Lietuvos socialdemokratų darbo partija bei „Tvarka ir teisingumu“. Šios partijos taip pat laukia prisijungiant Lietuvos lenkų rinkimų akcijos – Krikščioniškų šeimų sąjungos atstovų.

Koalicijos memorandume numatyta, kad ministru pirmininku toliau siūlomas Saulius Skvernelis, o Seimo pirmininko postas atitenka „socialdarbiečiams“.

„Valstiečių“ deleguotas Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis atsistatydinti atsisako.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų