REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Moksliniais tyrimais įrodyta, kad didelis tabako vartojimas yra viena iš pagrindinių lėtinių ir infekcinių ligų priežasčių ir kad kasmet miršta apie 6 mln. žmonių, bet šiandien didelę grėsmę kelia ne paprastų tabako cigarečių rūkymas, o didėjantis elektroninių cigarečių populiarumas.

Moksliniais tyrimais įrodyta, kad didelis tabako vartojimas yra viena iš pagrindinių lėtinių ir infekcinių ligų priežasčių ir kad kasmet miršta apie 6 mln. žmonių, bet šiandien didelę grėsmę kelia ne paprastų tabako cigarečių rūkymas, o didėjantis elektroninių cigarečių populiarumas.

REKLAMA

Prietaisas pirmą kartą pasirodė 2004 metais Kinijoje, kur jį išrado farmacininkas, kurio tėvas mirė nuo plaučių vėžio. Jis sugalvojo kaitinti nikotiną ir propilenglikolio tirpalą, sukuriant garus, kuriuos įkvėpus, nikotinas į kraują patenka per plaučius.

Elektroninė cigaretė yra panaši į įprastą cigaretę, tačiau ji susideda ir iš elektroninio inhaliatoriaus ir skysčių kapsulės arba kaitinamosios lazdelės. Jos yra patrauklesnės ir patogesnės rūkoriams. Tačiau rūkomo skysčio sudėtis iš tikrųjų yra labai žalinga. Elektroninių cigarečių užpilduose yra naudojama nikotino koncentracija nuo 0 iki 34mg/l, o Lietuvoje numatyta norma yra ne daugiau nei 20mg/l.

Priklausomybių prevencijos komisijos pirmininkė Laimutė Matkevičienė teigia, kad puikiai žinome, kas yra nikotinas, kodėl jis yra pavojingas ir kokias ligas jis sukelia, tačiau didžiausią pavojų kelia nežinia apie ilgalaikį elektroninių cigarečių užpildo poveikį.

REKLAMA
REKLAMA

„Skysčiai dar yra sudaryti ir iš propileno glikolio, augalinio glicerino arba makrogolio, dar yra elektroninės cigaretės, kurios yra su vaisių, saldainių kvapu ar skoniu, taip pat kiti komponentai, metalai, švinas, nikelis.Ilgalaikio elektroninių cigarečių vartojimo pasekmės sveikatai dar nėra išaiškintos.

REKLAMA

Nėra pakankamai ištirtas elektroninių cigarečių skysčiuose esančių medžiagų toksiškumas. Tačiau naudojant nikotiną, žinant, kad pavartojus elektronines cigaretes padidėja ir širdies susitraukimų dažnis, didina riziką plaučių vėžiui susirgti. Priklausomai nuo patenkančio į kraują kiekio nikotinas“, – sako L. Matkevičienė.

Pavojus sveikatai nemažėja

Pasak priklausomybių prevencijos komisijos pirmininkės, patyrę vartotojai dažnai elektronines cigaretes vartoja kur kas dažniau ir traukia garus kur kas giliau nei mažiau patyrę vartotojai, todėl nikotino kiekis jų kraujyje būna panašus, kaip ir rūkant įprastas cigaretes. Vartojant elektronines cigaretes, kurių sudėtyje yra nikotino, išsivysto priklausomybė ir išlieka nikotino perdozavimo rizika.

REKLAMA
REKLAMA

Elektroninių cigarečių garai skiriasi nuo įprastoms cigaretėms būdingų dūmų. Juose nėra dervų. Bet vis dar mažai žinoma apie išgarinto propilen¬glikolio ir glicerolio saugumą, galimą jų kanceroge¬ninį poveikį. Skildamas propilenglikolis gali sudaryti propilenoksidą, ku¬ris kancerogeniškas žmonėms, o kaistant gliceroliui gali susidaryti toksinas akroleinas, su¬keliantis kvėpavimo takų sudirginimą. Kaip ir cigarečių dūmuose, elektroninių cigarečių garuo¬se yra kietųjų dalelių, kurių koncentracija prilygsta tabako cigarečių dūmams.

Elektroninių cigarečių vartotojai skundžiasi pakilusiu kraujo spaudimu, galvos skausmu ir svaigimu, nemiga, nerimu, drebuliu, nuovargiu, burnos ir gerklės gleivinės sudirginimu, krūtinės skausmais ir spaudimu, sausu kosuliu, pasunkėjusiu kvėpavimu, čiauduliu, peršalimo simptomais, raumenų ir sąnarių skausmu, sutrikusiu virškinimu, išsausėjusia oda ir dar begale kitų neigiamų simptomų. Kai kuriuos elektroninių cigarečių vartotojų nurodomus simptomus galima sieti su nikotino perdozavimu, pavyzdžiui: pykinimą, vėmimą, širdies ritmo pokyčius, galvos svaigimą ar nuovargį. 

Nors didžioji dalis jaučiamų nemalonių simptomų yra neryškūs ir nedaro didelės įtakos kasdieniam žmogaus gyvenimui bei sveikatai, bet kai kurie simptomai įspėja apie galimus rimtesnius sveikatos sutrikimus, gali trukdyti dirbti, vairuoti ir pilnavertiškai leisti laiką.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų