REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šeši procentai šalies gyventojų nevengia užsitraukti kanapių suktinės, o Vilnius ir Kaunas yra tarp lyderiaujančių miestų, kurių nuotekose rasta metamfetamino. 

Šeši procentai šalies gyventojų nevengia užsitraukti kanapių suktinės, o Vilnius ir Kaunas yra tarp lyderiaujančių miestų, kurių nuotekose rasta metamfetamino. 

REKLAMA

Seime vykusios konferencijos metu Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamento direktoriaus pavaduotoja Gražina Belian teigė, kad naujausio tyrimo duomenimis, Lietuvoje yra nuo 8 iki 10,5 tūkst. švirkščiamųjų narkotikų vartotojų. 2017 m. Lietuvoje nuo narkotikų mirė 83 mirė asmenys, praėjusiais metais – 59. G. Belian sakė, kad siekiama, jog 2028 m. Lietuvoje nuo perdozavimo nemirtų nė vienas žmogus.

Pasak specialistės, Lietuvoje dažniausiai paplitęs narkotikas kanapės. Lietuvoje jį vartoja apie 6 proc. gyventojų, Europoje virš 14 proc. visos žemyno populiacijos.

„Europoje antroje vietoje pagal suvartojimą yra kokainas, išsiskiria Pietų ir Vakarų šalys. Lietuvoje tai nėra populiarus narkotikas“, – pasakojo G. Belian.

REKLAMA
REKLAMA

Specialistės teigimu, Lietuvoje kokainą vartoja 0,3 proc. Lietuvos žmonių, o antrasis pagal populiarumą narkotikas Lietuvoje yra ekstazis, kurį vartoja 1 proc. tautiečių.

REKLAMA

G. Belian taip pat pristatė nuotekų tyrimą, kurio metu buvo tiriamos 73 Europos miestų nuotekos ir žiūrima, kur yra didžiausios narkotikų koncentracijos. Šiame tyrime dalyvavo Vilnius, Kaunas ir Klaipėda. Tyrimas parodė, kad Kaunas pagal metamfetamino koncentraciją užima 8, o Vilnius – 13 vietą tarp 73 Europos miestų.

Tyrimas taip pat parodė, kad metamfetamino vartotojai šį narkotiką vartoja kasdien, o kokaino vartojimas suaktyvėja savaitgaliais.

Specialistė pažymėjo, kad Lietuvoje daugėja ir nelegalių narkotikų sulaikymo atvejų – 2017 m. jų buvo įvykdyta virš 1,6 tūkst. atvejų.

Seime vyko konferencija skirta Europos narkotikų ir narkomanijos stebėsenos centro ataskaitos „2019 Europos narkotikų vartojimo paplitimo ataskaita. Tendencijos ir pokyčiai" bei Lietuvos narkotinių medžiagų vartojimo ir susijusių padarinių apžvalgos Europos kontekste situacijai pristatyti. Joje dalyvavo Priklausomybių prevencijos komisijos pirmininkės Laimutė Matkevičienė, Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamento direktoriaus pavaduotoja Gražina Belian, laikinai Respublikinio priklausomybės ligų centro direktoriaus pareigas einantis Emilis Subata ir Nacionalinės tabako ir alkoholio kontrolės koalicijos prezidentė Nijolė Goštautaitė-Midttun.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų