REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vasara tik startavo, o įspūdingi karščiai jau muša naujus rekordus. Termometro stulpeliams perkopus 30 laipsnių, vis daugiau žmonių griebiasi už širdies ar galvos.

Vasara tik startavo, o įspūdingi karščiai jau muša naujus rekordus. Termometro stulpeliams perkopus 30 laipsnių, vis daugiau žmonių griebiasi už širdies ar galvos.

REKLAMA

Kaip gelbėtis atėjus karščiams ir kokie negalavimai kamuoja dažniausia žurnalistė Jolanta Svirnelytė kalbasi su Greitosios medicinos pagalbos stoties direktorium Zdislavu Skvarciany.

Dienos tampa vis karštesnės. Ar jau jaučiate padidėjusį darbo tempą? Kokie žmonės į jus kreipiasi?

Iš tikrųjų pradedame jausti ir tai mus neramina, nes karščiai ne tik atėjo, bet dar ir ateina. Tik reikia žinoti, kad oras visada yra geras, tik reikia žinoti, kaip rengtis ir ką daryti, tada bus viskas gerai.

Kokiems žmonėms tokie karščiai yra pavojingiausi?

Tie, kurie turi tam tikrų lėtinių ligų, arba žmonės su negalia, tuomet jiems reikia ypatingą dėmesį atkreipti. Pačiu pavojingiausiu laiku, nuo 12 iki 13 valandos, jei nėra reikalo, neikit į kiemą, jeigu einate – kepuraitės reikia, apsisaugoti svarbu nuo saulės.

REKLAMA
REKLAMA

Taip pat nereikia sportuoti, arba dirbti saulėje. Jeigu nori sportuoti – sportuok ryte arba vakare. Kartais, būna, reikia dirbti ir tokiu laiku, bet tada svarbu turėti vandenuko ir po trupučiuką gerti. Net ofisuose sėdint, nes karšta ir ten, reikia po truputį gerti vandenuką.

REKLAMA

Kiek reikia vandens išgerti?

Individualiai reikia žiūrėti, bet svarbu po truputėlį vis gerti vandenį, kad nebūtų troškulio. Jeigu troškulys yra – jau labai blogai. Tik nereikia gerti iš karto visą buteliuką arba litrą. Naudos yra, kai geri po truputį ir pastoviai.

Maistas – ar turime atsižvelgti per karščius?

Reikia atsižvelgti. Kai yra karštis, reikia pasirinkti lengvesnį maistą. Salotos, neriebi mėsytė. Bet juk visi žinome – nėra noro valgyti, kai karšta.

Kai einame į lauką, žinoma, reikia gerti vandenį. O kai liekame namuose?

Kai sėdime namuose, kaip tik, juk yra vandenuko. Galime citrinos gabaliuką įmesti į vandenį. Arba gazuotą, mano nuomone, ir tokį galima gerti. Bet tik nereikia jokių saldiklių, nes jie sukelia troškulį. O vandens kiek gerti, tai vėl priklauso: jeigu tu dirbi – tikrai reikia vartoti daugiau vandens, nes per valandą fizinį darbą dirbantis žmogus maždaug apie 0,5 ar 1 litrą išprakaituoja. O kai karštyje dirba žmogus, gali net iki 4 litrų išprakaituoti.

 

Ką daryti sunegalavus ir ko negalima daryti vaikams karščių metu – apie visą tai žiūrėkite vaizdo įraše. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų