REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
6
Burnos vėžys: kokią klaidą daro žmonės?

Dėl gyvenimo būdo didžiąją dalį laiko praleidžiant viduje, vienam iš penkių britų trūksta vitamino D, rašoma dailymail.co.uk. Trys Čikagoje atlikti tyrimai rodo, kad vitaminas D užkerta kelią vėžiui.

6

Dėl gyvenimo būdo didžiąją dalį laiko praleidžiant viduje, vienam iš penkių britų trūksta vitamino D, rašoma dailymail.co.uk. Trys Čikagoje atlikti tyrimai rodo, kad vitaminas D užkerta kelią vėžiui.

REKLAMA

Milijonai žmonių, nevalgančių reikiamų maisto produktų ir negaunančių pakankamai saulės, ypač tamsiais žiemos mėnesiais, turėtų gerti papildus. Pasak naujo tyrimo, pakėlus vitamino D lygį kasdieniais maisto papildais mirties nuo vėžio rizika sumažėja 13 procentų.

Vitaminas D gaminasi, kai kūnas gauna saulės šviesos, tačiau dėl šiuolaikinio gyvenimo būdo daugelis didžiąją dalį laiko praleidžia namuose ir vienam iš penkių Didžiosios Britanijos gyventojų trūksta vitamino D.

Užkerta kelią vėžiui

JAV tyrėja dr. Shifeng Mao iš „Allegheny Health Network Cancer Institute“ Pitsburge pranešė, kad naujausių tyrimų duomenimis žmonės, kuriems trūksta vitamino D, du kartus labiau rizikuoja susirgti kasos vėžiu ir taip pat jiems gresia didesnis žarnyno vėžio pavojus.

REKLAMA
REKLAMA

Kitas tyrimas, kuriame dalyvavo 79 000 sveikų suaugusiųjų, parodė, kad bent trejus metus maisto papildus geriančių žmonių grupė susijusi su mirties nuo bet kurios rūšies vėžio vėliau gyvenime grėsmės sumažėjimu 13 procentų.

REKLAMA

Trečias tyrimas atskleidė, kad kasdienė vitamino D tabletė kartu su statinais yra siejama su mirties nuo prostatos vėžio atvejų sumažėjimu beveik 40 procentų. Visi trys tyrimai buvo pristatyti Amerikos klinikinės onkologijos bendrijos konferencijoje Čikagoje.

Šie darbai stiprina vis garsėjančius reikalavimus valstybinėms įstaigoms vitamino D pridėti į pagrindinius maisto produktus, pavyzdžiui, pieną ar duoną, kaip tai jau daroma JAV, Kanadoje, Švedijoje, Suomijoje ir Australijoje.

Nors vitaminas D gaminasi, kai oda yra veikiama saulės, jo taip pat galima gauti valgant kepenėles, kiaušinius, raudoną mėsą ir daug riebios žuvies.

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau milijonai žmonių, nevalgančių reikiamų maisto produktų ir negaunančių pakankamai saulės, ypač tamsiais žiemos mėnesiais, turėtų gerti papildus.

Trūksta saulės

13 procentų vėžio rizikos sumažėjimą atskleidęs tyrimas buvo atliktas Mičigano valstybiniame universitete ir „Hurley“ medicinos centre, kuris apžvelgė trijų eksperimentų, kuriuose dalyvavusių žmonių vidutinis amžius buvo 68 metai, duomenis.

Madrido universitetinėje ligoninėje Ispanijoje atliktas tyrimas, kuriame dalyvavo 2 280 vyrų, parodė, kad standartinį gydymą nuo prostatos vėžio gavusiųjų ir taip pat vitaminą D bei statinus gėrusiųjų mirtingumo rodiklis buvo 38 procentais mažesnis, lyginant su tais, kurie šių preparatų negėrė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Gyd. Tarek Haykal, vyr. tyrėja iš Mičigano valstybinio universiteto, sakė: „Norėčiau, kad daugiau onkologų ir šeimos gydytojų apsvarstytų galimybę pacientams išrašyti vitamino D, kadangi jo šalutinis poveikis yra minimalus.“

Profesorius Danielis Bikle‘as iš Kalifornijos San Francisko universiteto sakė: „Tokiose vietovėse, kaip Didžioji Britanija, per metus nebūna pakankamai saulės, todėl žiemos metu papildai yra būtini.“

Mokslininkai tiksliai nežino, kaip vitaminas D kovoja su vėžiu, bet kai kurie mano, kad jis gamina enzimus, kurie išvalo natūralias organizme esančias rūgštis.

Šių rūgščių galios sumažėjimas gali padėti sustabdyti jų daromą žalą vidaus organams, o tai savo ruožtu mažina vėžio riziką.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų