REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Onkologiniai pacientai su nerimu laukia liepos pirmosios, mat dėl įsigaliosiančio naujo sveikatos technologijų vertinimo (STV) modelio kyla grėsmė dėl inovatyvių vaistų prieinamumo Lietuvoje.

Onkologiniai pacientai su nerimu laukia liepos pirmosios, mat dėl įsigaliosiančio naujo sveikatos technologijų vertinimo (STV) modelio kyla grėsmė dėl inovatyvių vaistų prieinamumo Lietuvoje.

REKLAMA

Specialistams kelia nerimą naujajame modelyje numatyti vaistų, kurie skirti onkologinėms ir retoms ligoms gydyti, vertinimo kriterijai.

Šiandien išimtinai šių vaistų atveju yra reikalaujama ilgai trunkančių ir neretai sunkiai įgyvendinamų išgyvenamumo tyrimo rezultatų, atsisakoma vertinti kitus pacientui svarbius parametrus. Be to, kartu su STV modeliu atsiranda ir kitoks vaisto farmakoekonominio poveikio vertinimas. Dėl jo neatitikimo gali būti rekomenduojama vaisto nekompensuoti.

Apsunkins gydymą

Profesoriaus dr. Laimono Griškevičiaus teigimu, jau daugiau kaip dešimt metų Lietuvoje galiojanti vaistinių preparatų kompensavimo tvarka diskriminuoja labiausiai pažeidžiamus onkologinėmis ligomis sergančius pacientus, o naujoji tvarka situaciją dar labiau apsunkins.

REKLAMA
REKLAMA

„Naujasis sveikatos technologijų vertinimo modelis, nustatydamas kaštų lubas, sudaro papildomas ir dažniausiai neįveikiamas kliūtis onkologinių vaistų kompensavimui. Griežtos „viskas arba nieko“ tvarkos jau atsisakyta kitose Europos valstybėse, todėl pacientų labui sveikatos apsaugos ministras turėtų pasitelkti lanksčius ir specialistų ne kartą siūlytus inovatyvius vaistų kompensavimo būdus onkologinių vaistų prieinamumui gerinti“, – antradienį surengtoje diskusijoje kalbėjo L. Griškevičius.

REKLAMA

Permainas ruošia už uždarų durų

Pacientų organizacijos „Kraujas“ pirmininkės Ievos Drėgvienės pastebėjimu, šis klausimas pacientams jau seniai neduoda ramybės. „Tie vaistai, kurie mažina mirtingumą ir turi aukštas terapines vertes pagrindžiančius duomenis, gauna mažesnius balus, lyginant su kitomis ligomis“, – sakė pacientų atstovė.

Ji paaiškino, kad nuo liepos 1 d. ne tik įsigalioja naujas modelis, tačiau dar koreguojamas ir pereinamasis laikas, mat vertinimas pradės veikti nuo kitų metų pradžios. „Tad pakeitimų ir nežinios yra labai daug. O taip nutinka dėl to, kad nėra nei normalios diskusijos, nei darbo grupių, nauja tvarka rengiama už uždarų durų. Tiesa, ministerijos ką tik užregistruotuose pakeitimuose diskriminacinės nuostatos kaip ir yra panaikinamos. Tad ministerija kaip ir bando kažką keisti, tik į gerą ar blogą, dar neaišku. Iki birželio 14-osios visi dar turi pateikti savo pastabas“, – kalbėjo I. Drėgvienė.

REKLAMA
REKLAMA

Nesitaria su gydytojais

Pacientų atstovės teigimu, naujas modelis gydytojų organizacijoms net nebuvo pristatytas. „Dabar situacija tokia: pacientas žiūri į akis gydytojui ir viltingai tikisi gauti geriausią gydymą, o jis turi nutylėti ir nepasakyti, kad yra kažkokie vaistai, nes puikiai žino, kad tai nekompensuojama. Gydytojo tikslas – parinkti geriausią gydymą, savo ruožtu sveikatos politikai turėtų užtikrinti, kad gydymas būtų prieinamas. Jie kaip ir bando kažką daryti, bet nepasiklausia tų, kuriems tai aktualiausia“, – apgailestavo ji.

Siūlo mokytis iš užsienio

Anot Amerikos verslo rūmų komiteto farmacijos klausimams „Local American Working Group“ (LAWG) vadovės Rūtos Pumputienės, siekiant laiku užtikrinti gyvybiškai būtiną gydymą, reikia perimti gerąją patirtį.

„Kol skirtingose šalyse vyksta diskusijos ir yra tobulinami sveikatos technologijų vertinimo modeliai, nauji vaistiniai preparatai nelengvai – dažniausiai su tam tikromis išlygomis, tačiau kitose šalyse skinasi kelią į kompensuojamų vaistų sąrašus, atsižvelgiant ne į bendro išgyvenamumo rodiklius, o į laikotarpį, per kurį onkologinė liga neprogresuoja“, – sakė ji. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų