REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Rusijoje militarizmas pasiekė naują lygį, anksčiau matytą tik totalitarinėse valstybėse. Vaikų įtraukimas į karinę veiklą apima ne tik tradicinius kadetų korpusus, tačiau ir vidurines mokyklas, darželius ar bažnyčias. Šimtams tūkstančių įvairaus amžiaus vaikų yra diegiamos propagandinės Putino valdžios ir „aplink – vien priešai“ ideologijos.

Rusijoje militarizmas pasiekė naują lygį, anksčiau matytą tik totalitarinėse valstybėse. Vaikų įtraukimas į karinę veiklą apima ne tik tradicinius kadetų korpusus, tačiau ir vidurines mokyklas, darželius ar bažnyčias. Šimtams tūkstančių įvairaus amžiaus vaikų yra diegiamos propagandinės Putino valdžios ir „aplink – vien priešai“ ideologijos.

REKLAMA

Juos galėtų sustiprintai mokyti kalbų, fizikos, matematikos ar programavimo – tuomet ateityje vaikai galėtų tapti šalies vystymosi ir ekonominio gerbūvio pagrindu. Vietoje to jie mokosi šaudyti ginklais, ropoti purvais ir agresyvių lozungų.

Visuotinės vaikų militarizacijos praktika buvo itin paplitusi totalitarinėse XX a. valstybėse: Stalino laikų SSRS, nacių Vokietijoje, Mao Dzedongo Kinijoje. Be Šiaurės Korėjos ir Irano XXI a. šią praktiką tęsia teroristinės organizacijos Hamas, Islamo valstybė ir… Putino valdoma Rusija.

REKLAMA
REKLAMA

Ukrainiečių analitinio tinklapio „InformNapalm“ ekspertai surinko išsamią informaciją apie tai, kaip Rusija vykdo tikslingą vaikų militarizacijos politiką, nelabai kažkuo besiskiriančią nuo minėtų teroristinių organizacijų veiklos, gal tik jos mastai didesni, rašoma „Rusmonitor“.

REKLAMA

2019-ųjų gegužę jau 500 tūkst. vaikų priklausė Rusijos sukarintam judėjimui „Jaunaarmietis“, rašoma portale.

Vaikams skiepijama, kad valdžios veiksmai yra „šventa“

Po to, kai Rusija 2008-aisiais užpuolė Gruziją ir 2014-aisiais – Ukrainą, militaristinė isterija šios šalies visuomenėje buvo nuolat kurstoma. Į agresyvų smegenų valymą, ksenofobijos ir neapykantos skatinimą buvo ir vis dar yra leidžiamos milžiniškos sumos.

Karinė propaganda yra nukreipta ne tik į vaikus – ji apima ir vaikus. Kremlius aktyviai veikia nesusiformavusias asmenybes ir bando įskiepyti vaikams teoriją, kad karai, kuriuos sukelia valdžia – tai „šventa kiekvieno Rusijos piliečio pareiga“.

REKLAMA
REKLAMA

Karinis-propagandinis darbas apima ne tik Rusijos vaikus, tačiau ir tuos, kurie gyvena užgrobtose Donbaso teritorijose, o taip pat ir šalyse-satelituose (Baltarusija, Serbija), kitose kaimyninėse šalyse. Prisidengiant „kaimynystės bendradarbiavimu“ į sukarintas stovyklas buvo siunčiami ir vaikai iš Lietuvos mokyklų.

Per paskutinius 10 metų Rusijoje buvo sukurtas puikiai organizuotas ir visa apimantis karinio vaikų parengimo tinklas, neišskiriant ir darželio amžiaus mažylių. Ne sykį tėvams, nenorintiems dalyvauti karinėse valdžios schemose, teko kovoti dėl to, kad jų vaikai nedalyvautų militaristiniuose užsiėmimuose, kuriuose politiniai propagandininkai nevengia gąsdinti net ir pačių mažiausiųjų gąsdinti „banderininkais“, „fašistais“ ir „priešais“, su kuriais kovoja Kremliaus užkurta karinė sistema.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Masinis įtraukimas

Šiuo metu karinę parengtį nuo 3 iki 18 metų vaikams Rusijoje užtikrina Gynybos ministerija, Švietimo ir mokslo ministerija, FST, Nepaprastųjų situacijų gelbėjimo tarnyba, VRM, Tyrimų Komitetas, kiti Rusijos valdžios institutai, net stačiatikių bažnyčia, įvairiausio plauko sukarintos organizacijos, tokios kaip „kazokų bendruomenės“, valstybinės bendrovės ir pan.

Dar 2009-aisiais Rusijos prezidentas V. Putinas atnaujino DOSAAF (Savanoriška pagalba armijai, aviacijai ir jūrų laivynui) veiklą. 2015-2016 metais DOSAAF pagrindu buvo sukurta „Jaunaarmiečių“ organizacija.

„Jaunaarmiečiams“ nuo 2018-ųjų vadovauja Rusijos Dūmos parlamentaras, Rusijos kariuomenės ginkluotųjų pajėgų pulkininkas Romanas Romanenka. Organizacijos štabą sudaro Rusijos kariuomenės pajėgų atstovai, įvairūs valstybės veikėjai, politikai, sportininkai ir propagandininkai. Iš plačiajai visuomenei žinomų veikėjų galima būtų paminėti „Comedy Club“ narį Michailą Galustianą, televizijos laidų vedėją Tiną Kandelaki, olimpinę čempionę Jeleną Isinbajevą.

REKLAMA

„Jaunaarmiečių“ gretos auga itin sparčiai. Gynybos ministerijos finansavimą užsitikrinusi organizacija 2018-aisiais turėjo 272 tūkst. narių (nuo 8 iki 18 metų), 2019-ųjų gegužę – jau 501 tūkst. Iki 2020-ųjų planuojama šį skaičių padvigubinti.

Visoje šalyje taip pat ruošiamasi atidaryti daugiau nei 500 „Jaunaarmiečių“ centrų. Maža to, 2019-aisiais „Jaunaarmiečių“ skyriai bus atidaryti visose Rusijos mokyklose (apie 42 tūkst. mokymo įstaigų).

Tuo pat metu darosi aišku, kad mokyklose stojimas į „Jaunaarmiečius“ vykdomas konvejerio principu. Artimieji skundžiasi, kad vaikai faktiškai neturi pasirinkimo, rašoma „Rusmonitor“:

REKLAMA

„Klasėje, kurioje mokosi anūkas, praktiškai priverstinai verčia stoti į Jaunąją armiją. Sugalvojo 10-metį vaiką tampyti po šaudymo iš automato ir pan. užsiėmimus“.

„Sūnus mokosi 5-oje klasėje. Paskelbė, kad stoti į „Jaunaarmiečius“ turi visa klasė. Ar galima atsisakyti? O kam ieškoti priešų? Nieko nedarysi, nors pati idėja man nepatinka. Vaikus verčia ropoti purve ir rengia mirčiai“.

„Iš tiesų tai ši tema nėra kažkokia naujiena, tačiau būtent nuo šių metų (2019) iš viršaus buvo nuleista privaloma direktyva kurti skyrius. Jaunaarmiečiai kiekvienos mokyklos bazėje“, – cituojama vienos iš Rusijos mokyklų direktorė. Šią informaciją anonimiškai patvirtino daugelio kalbintų mokyklų direktoriai, rašoma „Rusmonitor“. „Mums primygtinai rekomendavo pasidomėti šiuo klausimu, įvardindami ir konkrečias sąlygas: jaunaarmiečių turi būti ne mažiau 5 proc. mokyklos mokinių“, – cituojama neįvardinta mokyklos direktorė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Itin daug dėmesio projektui skiria Rusijos Gynybos ministerija: įsakyta įkurti kiekvienoje karinėje gamykloje „Jaunaarmiečių“ būrius ir organizuoti karinius-patriotinius klubus.

Auga ne tik „Jaunaarmiečių“ narių skaičius, plečiama ir paties darinio struktūra. 2017-ųjų pabaigoje po „Jaunaarmiečių“ sparnu atsidūrė „Jaunasis laivynas“, kurį kuruoja Transporto ministerija.

„Jaunaarmiečių“ nariai mokosi įvairių karinių disciplinų, susipažįsta su karine technika, šaudo iš automatų, šokinėja su parašiutais, vyksta į įvairias karines stovyklas ir poligonus.

Vaikų karinis parengimas vykdomas tiek laisvu laiku, tiek ir vietoje pamokų.

„Jaunoji armija“ – labiausiai žinoma už Rusijos ribų rusų vaikų karinio parengimo sistema, kurią kai kurie režimo kritikai vadina „Putinjungendu“ (pagal „Hitlerjungendą“). Net ir pats „Jaunaarmiečių“ judėjimas tėra nežymi platesnio masto sistemos dalis, į kurią įtrauktos šimtai vaikų ir suaugusiųjų organizacijų.

REKLAMA

Rusijos gynybos ministerija po savo sparnu taip pat glaudžia ir taip vadinamuosius kadetų korpusus bei kadetų mokyklas. Tam tikras ribotas panašių įstaigų skaičius nėra retenybė ir kitose šalyse. Tačiau Rusijoje per pastaruosius metus buvo atidarytos tūkstančiai tokių klasių paprastose mokyklose.

2014-aisiais Rusijoje jau buvo 177 Gynybos ministerijos kadetų korpusų (beveik 62 tūkst. vaikų). Pažymėtina, kad tais metais Maskvoje buvo atidaryta tik pirmoji kadetų klasė (regionuose tai jau buvo normali praktika), o 2017-aisiais Rusijos sostinėje veikė jau 168 mokyklos su kadetų klasėmis, kuriose mokėsi 12,5 tūkst. vaikų. Ir čia kalbama apie vaikus nuo 7 metų ir paprastas mokyklas, į kurias kasdien yra vaikštoma su karinėmis uniformomis, papildomai mokomasi karybos, lankomasi kariniuose poligonuose.

REKLAMA

Apėmė darželius: dainuoja Putiną šlovinančias dainas

„Putinjungendas“ sparčiu tempu užkariauja ne tik mokyklas, tačiau ir vaikų darželius. Visiškai mažus vaikus moko dainuoti karines dainas, piešti ir modeliuoti karinę techniką, žaisti karo žaidimus, laikyti rankose ginklus, nešioti karinę uniformą. Darželiuose taip pat yra kuriamos „kadetų grupės“, kur vaikai kasdien nešioja karinę uniformą ir yra supažindinami su karine struktūra, technika, ginkluote.

Atsirado darbo Rusijos vaikų darželiuose ir karų Čečėnijoje, Sirijoje, Ukrainoje veteranams. Kovinės patirties turintys vyrai, galimai susiję su karo nusikaltimais, užsiima ikimokyklinukų švietimo veikla, rašoma „Rusmonitor“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Visos šios grandys yra susietos tarpusavyje, vaikai nuo pat 3 iki 18 metų yra įtraukiami į karinę veiklą.

 

Vaikai ne tik iš kadetų klasių mokyklose ar kadetų grupės vaikų darželiuose yra įtraukiami į karinę sistemą ir propagandą. Likę taip pat priversti dalyvauti kariniuose-patriotiniuose renginiuose.

Gegužės 9-osios ar Vasario 23-iosios šventės Rusijos mokymosi įstaigose jau kuris laikas nebėra „paprasta šventine diena“. Šioms dienoms pasirengti mokyklose ir vaikų darželiuose vyksta „karinio-patriotinio pasirengimo mėnesis“. Šių dviejų laikotarpių metu vaikai žaidžia karinės tematikos žaidimus, lankosi kariniuose daliniuose ir karo muziejuose, lanko temines pamokas, dalyvauja atitinkamuose konkursuose, paraduose, dainuoja karo dainas. Vaikai aktyviai išnaudojami ir kitomis įsimintinomis dienomis, kurios dažniausiai siejasi su Antruoju pasauliniu karu – tokiomis kaip „miesto/rajono/srities išvadavimo diena“.

REKLAMA

Karinės propagandos ir vaikų militarizacijos kulminacija Rusijoje tapo gegužės 9-oji, kuomet vyksta taip vadinami „ikimokyklinukų karo paradai“ ir „vaikų vežimėlių paradai“. Mokymo įstaigos yra raginamos juos rengti, skelbiami konkursai ir renkami „gražiausi paradai“.

Įtraukta ir Bažnyčia

Neapsieita ir be Bažnyčios. Stačiatikių cerkvėse yra kuriami „kariniai-patriotiniai klubai“, dalis jų turi tai patvirtinančią informaciją savo tinklapiuose internete.

Stačiatikių bažnyčia taip pat užsiima vaikų karinių stovyklų organizavimu. Jau nekalbant apie „tradicinę“ veiklą – kadetų palaiminimą.

Vaikų karinis parengimas Rusijoje dažnai įgauna keistą ir prieštaringą formą: supinami religinių ir karinių dainų tekstai, kariniuose poligonuose atliekami religiniai ritualai, o karinės priesaikos duodamos cerkvėse, stačiatikių šventųjų ikonos statomos šalia J. Stalino ar V. Putino paveikslų.

REKLAMA

Vaikų kariniu parengimu užsiima ir sukarintos organizacijos: kazokų bendruomenės, „Donbaso savanorių sąjunga“, „Afganistano veteranų sąjunga“, Rusijos karinė-istorinė bendruomenė, „Karinė brolija“ ir daugelis kitų. Karinės patirties „karštuosiuose taškuose“ turintys asmenys organizuoja vaikams stovyklas, mokymus. 2017-aisiais tokių karinių klubų vaikams buvo ne mažiau nei 5,5 tūkst.

„Tautų draugystė“: karinė propaganda eksportuojama ir į aplinkines šalis

Karine vaikų parengtimi Rusija rūpinasi ir „draugiškose“ šalyse, tokiose kaip Baltarusija ar Serbija. Baltarusijoje atsirado „Putino pionieriai“. Minsko ir Tambovo kadetų korpusas yra pasirašę bendradarbiavimo sutartį. Rusijos kadetai lankosi šiose srityse, mainų principu iš jų į Rusiją atvyksta vietiniai vaikai.

REKLAMA
REKLAMA

Neišvengė šių karinės propagandos spąstų ir Lietuvos mokymosi įstaigos.

2014-aisiais metai paaiškėjo, kad Vilniaus Sofijos Kovalevskajos ir Vasilijaus Kačialovo mokyklų mokiniai vyksta į karines stovyklas „Sojuz“. Ten vaikai mokėsi elgtis su ginklais, buvo apmokomi kariuomenėje naudojamų psichologijos poveikio būdų.

2017-aisiais vienos Plungės mokyklos mokiniai važiavo į Rusiją, kur susitiko su Kremliaus propogandoje aktyviai veikiančiu baikerių klubu „Naktiniai vilkai“.

Tuometinis VSD vadovas Gediminas Grina 2014-aisiais žiniasklaidai patvirtino, kad „iš karinių stovyklų Rusijoje grįžę moksleiviai Lietuvoje yra stebimi saugumo pareigūnų“.

Ekspertai ir pačioje Rusijoje pažymi vaikų militarizacijos žalą

Tokia švietimo sistemos ir visos visuomenės militarizacija gali stipriai paveikti vaikų vystymąsi ir ateitį, teigia ekspertai.

„Vaikams sukuriamas iliuzinis, fiktyvus paveikslas, kuriame tikrosios įvykių priežastys yra pakeičiamos fiktyviomis. Vaikams leidžiama suprasti, kad jie atsidūrė priešų apsupty, kad jie glaudžiai jungiasi apginti savo namus. Nacistinės Vokietijos pavyzdys rodo, kad vaikystėje įskiepytas propagandines instrukcijas žmogus gali nešiotis visą gyvenimą. Maža to, prieštaringų minčių sankaupa sąmonėje neleidžia susiformuoti normaliai suaugusiai asmenybei. Tai psichologinė mėsmalė“, – cituojama psichologė Larisa Vološina.

„Užtikrintai aiškinti, kokios bus išsilavinimo militarizacijos pasekmės vaiko psichinei sveikatai yra pakankamai sunku. Tai yra, mes negalime pasakyti, kad tai nulems daug didesnį kažkokių psichinių sutrikimų lygį, nes mokslinių tyrimų šia tema nebuvo, ir greičiausiai nebus. Tačiau, toks švietimo militarizavimas ir išorės priešo įvaizdžio formavimas vaikams gali turėti itin neigiamas pasekmes. Tai paverčia vaikus agresyvesniais, tai trukdys jiems kritiškai mąstyti ateityje. Šie vaikai iškęs ir kentės smurto „vardan tėvynės“ naudojimą. Adekvačiai įvertinti ar tėvynei iš tiesų kažkas gresia, ar priešas iš tiesų realus – jiems, greičiausiai, bus pernelyg sudėtinga“, – teigė Rusijos psichinės sveikatos centro specialistas, vaikų neurologas Maksimas Roziajevas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų