REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seimo pirmininko Viktoro Pranckiečio ateitis užimame poste, panašu, pakibo ant plauko. Nors opozicinės frakcijos pasitarė nedalyvauti galimame V. Pranckiečio atstatydinimo klausime, valdančiosioms partijoms turėtų pavykti surinkti pakankamą balsų skaičių, kad Seimo pirmininkas būtų pakeistas.

Seimo pirmininko Viktoro Pranckiečio ateitis užimame poste, panašu, pakibo ant plauko. Nors opozicinės frakcijos pasitarė nedalyvauti galimame V. Pranckiečio atstatydinimo klausime, valdančiosioms partijoms turėtų pavykti surinkti pakankamą balsų skaičių, kad Seimo pirmininkas būtų pakeistas.

REKLAMA

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos, Lietuvos socialdemokratų darbo partijos ir partijos „Tvarka ir teisingumas“ pasirašytame memorandume dėl naujos valdančiosios koalicijos numatyta, kad Seimo pirmininko postą perima „socdarbiečiai“. Realiausiu kandidatu įvardinamas Gediminas Kirkilas. Tiesa, valstietė Rima Baškienė yra sakiusi, kad šis punktas gali būti pakeistas.

Tikėjosi, kad pasitrauks

Valstiečių deleguotas Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis atsistatydinti atsisako. Valstiečių lyderis Ramūnas Karbauskis antradienį žurnalistams Seime sakė tikėjęsis, kad Seimo pirmininkas po memorandumo susipras ir pasitrauks pats.

REKLAMA
REKLAMA

Iki šiol kalbėta, kad valdantieji gali inicijuoti nepasitikėjimo procedūrą V. Pranckiečiui, tačiau R. Karbauskis patikino, kad iki bus baigtos derybos dėl valdančiosios koalicijos, tokio žingsnio nesiims.

REKLAMA

„Pirmiausiai bus koalicinė sutartis sudaryta, tada jis labai aiškiai supras, kad, jei ta sutartis nebus vykdoma, koalicijos nebus, apie tai buvo šnekama šiandien frakcijų bendram susitikime“, – kalbėjo R. Karbauskis.

Opozicija nesikiš

Tuo metu trijų opozicinių partijų seniūnai antradienį apsitarė ir nedalyvauti Seimo pirmininko Viktoro Pranckiečio atstatydinimo procedūroje, jeigu tokia vyks.

Opozicija lyderė liberalė Viktorija Čmilytė-Nielsen teigia, kad opozicija neturi argumentų atstatydinti Seimo pirmininko, tačiau tai nereiškia, kad partijos yra patenkintos jo darbu.

REKLAMA
REKLAMA

„Tai nėra Seimo pirmininko darbo aukštas įvertinimas. Vis tiktai mes esame opozicija ir matome ir pliusų, ir minusų jo darbe. Iš tiesų mums trūksta argumentų Seimo pirmininko atstatydinimui. Jei tai yra valdančiosios koalicijos formavimo klausimas, tai norėtume ir palikti valdančiajai koalicijai jį spręsti. Šitame postų dalybų visame kontekste ir žaidime nedalyvausime“, – tv3.lt sakė V. Čmilytė-Nielsen.

Šansai išlikti maži

Pagal Seimo statutą, pasiūlymą atleisti Seimo pareigūną, kurį skiria Seimas, motyvuotu raštu gali pateikti Seimo valdyba, komitetas ar ne mažiau kaip penktadalis (29) Seimo narių. Sprendimas dėl nepasitikėjimo priimamas slaptu balsavimu daugiau kaip pusės visų parlamentarų balsų dauguma, tai yra reikia ne mažiau kaip 71 balso.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Susivienijus valstiečiams, „socdarbiečiams“ bei „tvarkiečiams“, sulaukus Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos bei dalies Mišrios Seimo narių grupės paramos, pavyktų surinkti reikiamus 71 balsą atstatydinti V. Pranckietį. Bendras šių frakcijų parlamentarų skaičius – 86.

Vytauto Didžiojo universiteto profesorius, politologas Algis Krupavičius prognozuoja, kad V. Pranckiečio šansai išlikti valdžioje – gana maži.

„Gali būti tokių parlamentarų, kurie slaptame balsavime gali ir susilaikyti arba balsuoti prieš. Tai tokiu atveju, matyt, vis vien tikimybė surinkti absoliučią balsų daugumą yra. <...> Kadangi ant svarstyklių pastatyta arba koalicija, arba Pranckietis, tai svoriai truputį nelygūs. Sakyčiau, kad daugiau negu 50 proc. didesnė tikimybė, kad Pranckiečiui gali pareikšti nepasitikėjimą ir balsuoti už jo atstatydinimą“, – tv3.lt sakė A. Krupavičius.

REKLAMA

Nausėda nesikiša

Tuo metu išrinktasis prezidentas Gitanas Nausėda susilaiko nuo komentarų dėl V. Pranckiečio ateities ir mano, kad tai turėtų spręsti patys Seimo nariai.

„Tai yra Seimo pirmininko apsisprendimo reikalas. Kaip puikiai žinote, prezidentas Seimo pirmininkų neskiria, netvirtina, neatstatydina. Tai yra politinių partijų procesas. Manau, kad jos pačios puikiai susitars, ką jos ketina daryti. Seimo pirmininko pozicija yra derybų klausimas“, – žurnalistams prezidentūroje antradienį kalbėjo G. Nausėda.

Valdantieji ketina dėl naujosios valdančiosios koalicijos susitarti iki prezidento inauguracijos liepos 12 dieną.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų