REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 JAV prezidentas Donaldas Trumpas pirmadienį pavadino Didžiosios Britanijos karalienę Elizabeth II „didžia, didžia moterimi“, karališkiesiems rūmams surengus prabangų banketą Amerikos lyderiui, pradėjusiam trijų dienų valstybinį vizitą Jungtinėje Karalystėje.

 JAV prezidentas Donaldas Trumpas pirmadienį pavadino Didžiosios Britanijos karalienę Elizabeth II „didžia, didžia moterimi“, karališkiesiems rūmams surengus prabangų banketą Amerikos lyderiui, pradėjusiam trijų dienų valstybinį vizitą Jungtinėje Karalystėje.

REKLAMA

Iškilmingai sutiktas D. Trumpas ir jo žmona Melania dalyvavo vakarienėje su Britanijos karališkosios šeimos nariais tviskančioje Bakingamo rūmų pokylių salėje.

Tiek prezidentas, tiek 93 metų monarchė gyrė Britaniją ir Jungtines Valstijas siejantį „ypatingą ryšį“.

Tačiau ne visi reagavo taip šiltai: antradienį planuojama surengti masinių protestų, opozicijos veikėjai banketą boikotavo, o vizito pradžią aptemdė D. Trumpo nepagarbūs atsiliepimai apie Londono merą Sadiqą Khaną.

D. Trumpo vizito svarbiausi renginiai yra susiję su Sąjungininkų išsilaipinimo Normandijoje per Antrąjį pasaulinį karą 75-osioms metinėmis.

REKLAMA
REKLAMA

„Pagerbdami mūsų bendrą pergalę ir paveldą patvirtiname bendras vertybes, vienysiančias mus ir tolimoje ateityje – laisvę, suverenitetą, apsisprendimą, įstatymų viršenybę ir pagarbą teisėms, kurias mums suteikė visagalis Dievas“, – per banketą sakė prezidentas.

REKLAMA

Jis pridūrė, kad karalienė Elizabeth yra „didi, didi moteris... šių neįkainojamų tradicijų nuolatinis simbolis“, įkūnijantis britų „orumą, pareigą ir patriotizmą“.

Karalienė savo ruožtu pareiškė, kad Britanija ir Jungtinės Valstijos po karo kūrė tarptautines institucijas, kad „valstybės dirbtų kartu ir apsaugotų sunkiai iškovotą taiką“.

Monarchė sakė, kad abi šalis suvienijo būtinybė užtikrinti saugumą, bendras paveldas, tvirti kultūros ryšiai ir stiprūs ekonominiai santykiai.

„Esu tikra, kad mūsų bendros vertybės ir tie patys interesai toliau mus vienys“, - pridūrė ji.

REKLAMA
REKLAMA

„Didelė meilė“

Anksčiau pirmadienį Elizabeth pasitiko D. Trumpą ir Melanią su garbės sargybos rikiuote, o vėliau vyko įvairios ceremonijos ir skambėjo abipusės pagarbos pareiškimai.

Monarchė JAV pirmajai porai surengė privačius pietus ir aprodė karališkąją meno kolekciją.

D. Trumpas atrodė besimėgaujantis vizitu ir, radęs laisvą minutę, rašinėjo žinutes per „Twitter“.

„Kelionės dalis Londone vyksta išties gerai. Karalienė ir jos visa karališkoji šeima buvo fantastiška. Ryšiai su Jungtine Karalyste – labai stiprūs“, – rašė jis.

„Dar nemačiau jokių protestų, bet esu tikras, jog melagienos uoliai darbuosis, kad jų surastų. Aplink – didelė meilė“, – pridūrė prezidentas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tačiau D. Trumpo viešnagė prasidėjo nuo kontroversijos, mat dar prieš nusileidžiant jo lėktuvui prezidentas išpeikė S. Khaną, sekmadienį palyginusį D. Trumpą su XX amžiaus fašistais ir atgaivinusį jųdviejų nesantaiką.

JAV lyderis per tviterį parašė, kad Londono meras yra „visiškas nevykėlis“ ir kad jis „siaubingai“ atlieka savo darbą.

Valstybiniame bankete dalyvavo iš viso aštuoni Trumpų dinastijos nariai, įskaitant keturis vyriausius iš penkių D. Trumpo vaikų. Prie „U“ raidės pavidalo stalo taip pat sėdėjo 16 karališkosios šeimos narių ir daug verslo lyderių.

Jie buvo vaišinami troškinta oto file, Vindzorė ėrienos nugarine, pyragaičiais su braškėmis ir citrininių aloyzijų kremu bei šviežiais vaisiais.

REKLAMA

Planuojami protestai

D. Trumpo vizitas vyksta sunkiu laikotarpiu britų politikoje, Th. May ruošiantis artimiausiu metu palikti premjero postą dėl jos šalį apėmusios „Brexit“ krizės.

Savaitgalį JAV prezidentas išsakė komentarų dėl aklavietės, kurioje atsidūrė Britanija, ir pareiškė, kad nutrauktų derybas su Briuseliu, jei nepasiektų palankaus susitarimo.

„Kai JK atsikratys pančių, bus galima sudaryti didelį prekybos susitarimą. Jau pradedame tartis!“ – pirmadienį per tviterį parašė D. Trumpas.

JK ir JAV „ypatingus santykius“ smarkiai apkartino nesutarimai dėl Irano, kinų technologijų panaudojimo plėtojant naujosios kartos 5G ryšio tinklą, klimato kaitos ir D. Trumpo asmeninės politikos.

REKLAMA

Th. May, kuriai nepavyko prastumti savo „Brexit“ plano per parlamentą ir teko dukart atidėti Britanijos išstojimo iš ES datą, gegužę paskelbė apie savo atsistatydinimą.

Per amerikiečių prezidento pernai surengtą pirmąją oficialų vizitą į Britaniją taip pat nuskambėjo kritikos Th. May pasirinktai „Brexit“ strategijai ir buvo organizuota didelių protestų.

Demonstracijų organizatoriai antradienį pradėjo pakartotinę akciją, per kurią į orą vėl pakilo didžiulis oranžinis balionas, vaizduojantis Baltųjų rūmų šeimininką kaip verkiantį kūdikį.

Tuo metu valstybinį banketą boikotavo pagrindinės opozicinės Leiboristų partijos pirmininkas Jeremy Corbynas, taip pat kiti opozicijos lyderiai ir Bendruomenių Rūmų, parlamento žemųjų rūmų, vadovas Johnas Bercow.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

J. Corbynas paskutinę minutę nusprendė pasakyti kalbą per antradienį numatytas D. Trumpo kritikų demonstracijas. Leiboristų lyderis šiuos protestus pavadino „galimybe solidarizuotis su tais, ką jis (D. Trumpas) yra užsipuolęs“, įskaitant S. Khaną.

Trečiadienį Th. May ir D. Trumpas drauge su kitais pasaulio lyderiais dalyvaus Anglijos Portsmuto uoste vyksiančioje ceremonijoje, skirtoje paminėti Antrojo pasaulio karo eigą pakeitusio Sąjungininkų išsilaipinimo Normandijoje 75-ąsias metines.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų