REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
9
Aštuonmečiui Oskarui buvo diagnozuotas smegenų auglys  (nuotr. asm. archyvo)

Vokietijoje pradėję kurti savo gyvenimą, Margarita ir Artūras Vinslovai net nebūtų pagalvoję, kad paprasti vaiko negalavimai išduos sunkią jo ligą. Per Šv. Velykas, apsilankę Lietuvoje, šeima sužinojo, jog jų vienintelis aštuonmetis sūnus Oskaras serga smegenų vėžiu. Nors medikai vaikui davė vos kelis mėnesius, šeima iki šiol nenuleidžia rankų ir tiki, jog jų sūnus gali pasveikti.

9

Vokietijoje pradėję kurti savo gyvenimą, Margarita ir Artūras Vinslovai net nebūtų pagalvoję, kad paprasti vaiko negalavimai išduos sunkią jo ligą. Per Šv. Velykas, apsilankę Lietuvoje, šeima sužinojo, jog jų vienintelis aštuonmetis sūnus Oskaras serga smegenų vėžiu. Nors medikai vaikui davė vos kelis mėnesius, šeima iki šiol nenuleidžia rankų ir tiki, jog jų sūnus gali pasveikti.

REKLAMA

Margarita (31) ir Artūras (31) Vinslovai susipažino dar studijų laikais. Įsimylėjusiai porai, dar gyvenant Lietuvoje, netrukus gimė ir judviejų vienintelis sūnus Oskaras (8).

Vieną dieną netikėtai gavęs darbo pasiūlymą Artūras nutarė išvažiuoti į Vokietiją, o po metų pas jį atvažiavo ir Margarita su sūnumi. Deja, dar tada jie nežinojo, jog vos po kelių metų jų gyvenimas pasikeis negrįžtamai.

Apsigyvenus Vokietijoje, šeima pamažu ėmė kurti įprastą gyvenimą: vyras dirbo įmonėje, Oskaras pradėjo lankyti darželį, o pati Margarita pradėjo mokytis vokiečių kalbos ir po truputį padirbėti kelias valandas per dieną. Visai neseniai Margarita nusprendė, kad pasauliui nori padaryti kažką gero ir užsirašė į medicinos darbuotojų kursus.

REKLAMA
REKLAMA

Nors viskas atrodytų kaip graži šeimyninė idilė, vis dėlto šeimos gyvenimas griuvo, kai jie per šias Velykas apsilankė pas savo gimines Lietuvoje. Dar tuomet vos aštuonmečiui Oskarui Lietuvos medikai diagnozavo smegenų auglį.

REKLAMA

Ligą išdavė seilių tekėjimas

Pati Margarita tv3.lt portalui užsimena, kad iš tiesų Oskaro ligos simptomai pradėjo rodytis dar balandžio mėnesį. Tuomet odontologė dėl netaisyklingo sąkandžio berniuką nusiuntė pas logopedę, taip pat buvo nuspręsta greitu metu vaikui įdėti ir breketus.

Pas logopedę šeima pradėjo lankytis dar šių metų sausį, o balandžio mėnesį Margarita pastebėjo pirmą pranašišką ligos simptomą – nekontroliuojamą seilių tekėjimą.

„Paskambinau logopedei, pasakiau, kad jis negali kontroliuoti seilių, jos vis bėga. Ji mane patikino, kad viskas normalu, taip gali būti dėl naujų liežuvio pratimų ir dar pakartojo, kad juos būtinai reikia daryti kiekvieną dieną.

REKLAMA
REKLAMA

Iš tiesų Vokietijoje medicina pagrįsta tuo, kad jie dažnais atvejais leidžia imuninei sistemai pačiai kovoti su liga, iš karto neišrašo lengvai antibiotikų“, – pasakoja Oskaro mama.

Vieną dieną, beeidamas iš mokyklos, Oskaras užspringo. Iškvietus greitąją pagalbą, užspringimas jau buvo praėjęs, o medikai atidžiai apžiūrėję berniuką, patikino, kad viskas yra gerai.

Dar po kurio laiko Margarita pastebėjo, kad jos sūnus valgydamas vis springsta, todėl ir vėl skambino vaiko logopedei. Specialistė dar kartą užtikrino, kad vaikui yra viskas gerai, tik galbūt reikėtų padirbėti su taisyklingu maisto kramtymu.

Kaip tik tada berniukui buvo įdėti ir breketai, todėl Margarita vis dvejojo, galbūt ir tai bus prisidėję prie pasikeitusių vaiko įpročių. Balandžio viduryje, savo sūnui bevalydama dantis, Margarita pastebėjo prie dantų esančią baltą pūslelę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Pagalvojau, kad gal bus koks stomatitas. Apskritai jis tas dienas atrodydavo toks tarsi apsvaigęs, bet labai sunku suprasti būdavo ar iš tiesų taip yra, ar jis tiesiog vaikiškai kvailioja.

Užsirašėme pas gydytoją, kuris patikino, kad čia bus ta dėmė nuo breketų. Papasakojau apie apsvaigimą, klausiau, ar galime per šventes važiuoti į Lietuvą, bet jis pasakė, kad tikrai viskas gerai“, – sako pašnekovė.

Atsirado mėlynės

Balandžio mėnesį šeima kartu su Oskaru grįžo į Lietuvą atšvęsti Šv. Velykas. Jau pirmąsias dienas artimieji pastebėjo, kad Oskaras elgiasi kitaip, berniukas atrodydavo be jėgų ir apsvaigęs.

Tačiau Margaritą Vokietijos medikai patikino, kad visi negalavimai bus susiję su Oskaro dantimis, todėl moteris tikėjosi, kad praėjus visiems šiems skausmams, dings ir kiti negalavimai. Apsilankius pas odontologą Vilniuje, buvo nustatyta, kad Oskarui auga dantis, išrašyti antibiotikai.

REKLAMA

„Velykas praleidome namuose, jis jau tada mažai valgė, sunku buvo kramtyti. Mano širdis jautė, kad kažkas yra negerai, jog reikia nuvažiuoti į Santariškes. Palaukėme dar pirmadienio, bet antrą Velykų dieną būtų buvęs tik budintis gydytojas, todėl sesės draugė davė Užupio klinikos kontaktus.

Kai tą vakarą jį maudžiau, pamačiau, koks jis yra sulysęs, ant kūno buvo daug mėlynių. Dar pagalvojau, kad gal jam gali būti leukemija, nes kaip tik apie ją mokėmės paskutinį kartą kursuose, pagalvojau, kad būtinai kraują priduoti reikia“, – lemtingas akimirkas prisimena Margarita.

Sunkiausia smegenų vėžio forma

Apsilankius privačioje Užupio klinikoje, ten dirbanti neurologė vos per tris minutes suprato, kas yra Oskarui. Margarita vis dar neatsistebi, kaip to nepastebėti galėjo Vokietijos medikai:

REKLAMA

„Man neurologė pasakė, kad duoda šimtą procentų, jog kraujo tyrimai bus geri. Sakė, kad nenori gąsdinti, bet Oskarui bus smegenų vėžys. Kaip būna gyvenime... Galvoji, kad blogiausia gali būti leukemija, o pasirodo, kad būna dar baisiau. Oskaro ligą rodė visi įmanomi simptomai: koordinacijos stoka, seilėtekis. Aš nesuprantu, kaip Vokietijoje medikai to nepamatė“, – kalba moteris.

Aštuonmetis berniukas netrukus buvo perkeltas pas Vilniaus universiteto Santaros klinikų medikus, kur jam buvo atlikta tomografija. Jau ji parodė, kad berniuko galvoje yra kažkas didelio.

Neurochirurgijos skyriuje Oskarui buvo atliktas MRT tyrimas, kuris parodė tai, ko labiausiai ir buvo bijota. Oskaro diagnozė skamba taip – vidinė pontinė glioma, o tai yra pati sunkiausia smegenų vėžio forma.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Dabar kai taip imi peržiūrėti Oskaro vaikystę, tai iš tiesų jis pradėjo kalbėti, palyginus, vėlai. Su vyru galvojome, kad jam sunkiau, nes šeimoje kalbama lenkiškai, rusiškai, o gyvenome Vokietijoje. Bet lyginant ir su kitais vaikais, jis vėliau viską pradėjo daryti, sunkiau sekėsi nei kitiems“, – atvirauja Oskaro mama.

Gydymas Vokietijoje

Margarita dar dabar prisimena lemtingus gydytojų žodžius, kai jie pasakė, jog su tokia liga žmonės gyvena apie 6 – 9 mėnesius: „Gydytojai pasakė, kad turime apgalvoti, kurioje šalyje norime suteikti emociškai stabilų ir pilnavertį gyvenimą. Sakė, kad labai svarbu, kaip jis gyvens šį laiką“.

Oskaro smegenyse yra 56 milimetrų navikas. Pati berniuko mama yra be galo dėkinga Lietuvos medikams, kurie itin greitai Oskarui pradėjo taikyti hormoninį gydymą.

REKLAMA

„Po hormoninio gydymo, dabar medikai Oskarui taiko ir spinduliavimą, jau esame atlikę aštuoniolika spinduliavimų, kurių iš viso paskirta yra trisdešimt.

Gydytojai labai greitai sureagavo su hormoniniu gydymu ir šiek tiek sustabdė auglį. Šiandien kai žiūriu į jį, tai jis tikrai palyginus daug geriau atrodo nei prieš ligoninę, pats paeiti gali, pats kojines užsimauna“, – sako Margarita.

Lietuvos medikai kol kas kitokio gydymo Oskarui negali taikyti. Tačiau šeima savo jėgomis yra suradę vieną privačią kliniką Vokietijoje, Kiolne, pavadinimu Ommun-Onkologisches Zentrum.

Klinikoje atliekamos imuniteto atsparumą stiprinančios procedūros, kartu su specialiomis vakcinomis, gaminamomis nuodugniai ištyrus tėvų ir vaiko kraują. To reikia, kad Oskaro organizmas pradėtų kovoti prieš auglį, kurį šiuo metu organizmas priima kaip savo dalį.

REKLAMA

Lietuvoje gydymo taikyti negali

Margarita patikina, kad šeima nuolatos konsultuojasi su šios klinikos profesoriumi. Šioje klinikoje yra taikomos net penkios imunoterapijos rūšys.

Jos atliekamos ir Lietuvoje, tačiau tam reikalinga biopsija. O biopsija Oskarui gali būti itin pavojinga, nes vaikas po jos gali likti neįgalus. Todėl vienintelė gydymo viltis yra šioje klinikoje Vokietijoje.

„Oficialiai mes turėtume pabaigti gydymą Lietuvoje birželio mėnesį ir jau po dviejų savaičių turėtume pasirodyti Vokietijoje, liepos mėnesį. Tačiau labai sunku yra pasakyti, kiek kainuos toks gydymas, nes prieš skiriant gydymą reikia labai nuodugniai ištirti vaiką, koks yra jo kūnas ir kiek jis yra stiprus“, – sako Oskaro mama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Preliminari Oskaro gydymo kaina – 55 tūkst. eurų. Būtent todėl šeima ryžosi pirmą kartą prašyti aplinkinių pagalbos ir bent taip surinkti taip reikiamus pinigus.

„Jis nesiskundžia, kad jam skauda, labai tvirtai viską priėmė. Sunkiausia galbūt buvo, kai jam išvedė gastrostomą, ji buvo būtina, norint užtikrinti gerą jo mitybą. Taikant šį gydymą Vokietijoje, auglys turėtų išbrinkti, imti mažintis ir po kiek laiko užmigti, bent taip skaitėme. Pats profesorius sakė, kad negali užtikrinti, jog Oskaras pasveiks, bet tai tikrai padėtų jam prailginti gyvenimą“, – patikina moteris.

Margarita priduria, kad jeigu atsitiktų taip, jog jie surinks daugiau nei reikalinga suma, visus likusius pinigus šeima paaukos vėžiu sergančių vaikų organizacijai.

REKLAMA

Aplinkinių nuoširdus palaikymas

Pats aštuonmetis berniukas nežino, kad serga vėžiu. Tėvai jam yra pasakoję, kad reikia jį gydyti, todėl jis nebegali važinėti dviračiu, eiti į mokyklą ar užsiimti įprasta veikla.

Prieš kurį laiką Margarita pastebėjo, kad Oskaras pradėjo plikti vietomis, o tai yra rodiklis, kad, deja, tose vietose ląstelės yra apmirusios. Berniukui taip pat sekasi sunkiau nuryti maistą, tačiau medikai buvo perspėję, kad netrukus gali būti sveikatos pablogėjimas, o vėliau – vėl pagerėjimas.

Kadangi dabar šeima yra apsistojusi Vilniaus rajone, Oskaras kartu su mama važinėja į paskirtas procedūras, o dienas leidžia namuose. Margarita yra įsitikinusi, kad jauki namų aplinka ir nuoširdus bendravimas su artimaisiais prisideda prie geresnės berniuko sveikatos.

REKLAMA

„Kai mūsų rajone žmonės sužinojo, kad Oskaras serga, jie iš karto pradėjo domėtis, rinkti pinigus, kas kiek galėjo. Visi taip tiki, kad jis pasveiks... Aš manau, kad tas žmonių tikėjimas mus be galo įkvėpė, nes jeigu tiki jie, tiki ir tu, viskas juk turi būti gerai“, – įsitikinusi Oskaro mama.

Padėti šeimai surinkti lėšas būtinam gydymui Vokietijoje sutiko Labdaros ir paramos fondas „Rugutė“, globojantis vaikus, sergančius onkologinėmis ligomis. Fondas suteikė teisę Oskaro šeimai naudotis viena iš fondo atsiskaitomųjų sąskaitų.

„Nė vienas nežinome, kuris gydymo metodas Oskaro situacijoje bus efektyviausias. Per keturiolika fondo veiklos metų esu mačiusi daug gražių, dažnai net neįtikėtinų atvejų, kai pavyksta sustabdyti ligos progresavimą ir gydymo kelias pasuka remisijos link“, – sakė fondo vadovė Edita Abrukauskienė.

Prisidėti gali kiekvienas: Labdaros ir paramos fondas „Rugutė" Fondo kodas 300070090 Atsiskaitomoji sąskaita Nr. LT49 7044 0600 0590 6807 AB SEB bankas, banko kodas 70440, SWIFT kodas CBVILT2X Mokėjimo paskirtis: Jūsų palinkėjimas Oskarui.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų