REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 Teismas paskelbė verdiktą – maisto tiekėjo „Pontem“ vištienos konservai nėra tinkami tiekti skurstantiems. Taip atmestas ir verslininkų skundas dėl maisto ir veterinarijos tarnybos tyrimo, kad produktas neatitinka reikalavimų. Iš viso tokių konservų iš bendrovės buvo ruošiamasi pirkti per milijoną, visgi dabar daugiau nei pusė skardinių renka voratinklius sandėliuose.

 Teismas paskelbė verdiktą – maisto tiekėjo „Pontem“ vištienos konservai nėra tinkami tiekti skurstantiems. Taip atmestas ir verslininkų skundas dėl maisto ir veterinarijos tarnybos tyrimo, kad produktas neatitinka reikalavimų. Iš viso tokių konservų iš bendrovės buvo ruošiamasi pirkti per milijoną, visgi dabar daugiau nei pusė skardinių renka voratinklius sandėliuose.

REKLAMA

Vietoj vištienos gabaliukų – masė, labiau primenanti košę. Tokių konservų skardinių šalies skurstantiems dar pernai buvo skirta daugiau nei milijonas. Beveik pusė jų buvo išdalinta, tačiau po Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos tyrimo paaiškėjo, kad konservai neatitinka reikalavimų. Dėl šių išvadų maisto tiekėjas „Pontem“ kreipėsi į teismą. Visgi jų skundas buvo atmestas ir verslininkams dabar reikės sukti galvas, kur dėti beveik 600 tūkstančių skardinių.

Tiesa, bendrovė dar turi beveik mėnesį apskųsti ir šį verdiktą. Maisto ir veterinarijos tarnyba, kurią „Pontem“ kaltino peržengus kompetencijos ribas, laikosi savo nuomonės ir tikina, jog visi tyrimai buvo atlikti tinkamai, o išvados yra labai aiškios.

REKLAMA
REKLAMA

 „Juslinės savybės neatitiko reikalavimų. Tai reiškia jų struktūra nebuvo tokia, kokia buvo aprašyta sutartyse. Tai buvo tikrai negabalinė mėsa, o vientisa malta mėsa su pavienėmis skaidulomis, nors sutartyje reikalavimai buvo apibrėžti pakankamai aiškus – ta mėsa turėjo būti gabalinė, nesuįranti išimant ją iš indelio", – kalbėjo viršininko pavaduotoja Daiva Ruželienė.

REKLAMA

Iš „Pontem“ konservus užsakė Europos socialinio fondo agentūra. Jos atstovai tikina, kad dar 2018-ųjų balandį išdalyta konservų partija įtarimų nesukėlė, mat visi dokumentai buvo tvarkingi. Visgi vėliau, patikrinus mėginius, nuspręsta už likusias 568 tūkstančius skardinių, kurių vertė apie 318 tūkstančių eurų, su bendrove neatsiskaityti.

Taip pat verslininkams už susitarimo neįvykdymą gali grėsi ir 75 tūkst. eurų bauda. Visgi agentūra ir toliau bendradarbiauja su „Ponem“ kituose projektuose. Skurstantiems yra tiekiami šios bendrovės konservuoti žirneliai, kondensuotas pienas, kiti produktai.

REKLAMA
REKLAMA

 „Mes turime viešųjų pirkimų įstatymą, kuriuo vadovaujantis, mes neturime teisės eliminuoti tam tikrų tiekėjų, jei nėra įteisinti tam tikri pažeidimai", – aiškino vyriausioji projektų vadovė Gintarė Zizienė.

„Maisto banko“ atstovai skundžiasi, kad jų sandėliuose vis dar apstu netinkamų konservų – apie 35 tūkstančiai skardinių. Ir jei teismų procesai tęsis, bus patiriami nuostoliai. Juolab, kad minėtieji vištienos konservai yra tinkami valgyti, tad reikėtų paskubėti ir kol nesibaigė galiojimo laikas panaudoti juos kažkur kitur.

 „Maisto banko“ sandėliai nėra dideli ir kiekvienas kvadratinis metras mums yra svarbus. Pavyzdžiui gruodžio mėnesį mes turėjome papildomų išlaidų, nuomavomės papildomą sandeliavimo plotą, tam, kad galėtumėme sutilpti su eiliniu dideliu maisto produktų dalinimu", – sakė „Maisto banko“ atstovas Vaidotas Ilgius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Bėdų su maisto tiekėjais skurstantiesiems būta ir anksčiau, štai prieš trejus metus vargšams į rankas pateko sugedusios, surūgusios pupelės, o prieš metus buvo sustabdytas netinkamų žuvies konservų tiekimas. Pagalbos laukiantieji pasakoja, kad nors dažniausiai juos pasiekia dar galiojantis ir tinkamas vartoti maistas, yra pasitaikę ir keli šaukštai deguto:

„Makaronai, grikiai būna su vabaliukais. Pasiimi iš „Maisto banko“ ir ten jau galiojimas pasibaigęs."

„Atsiprašant agurką paimi ar pipirą ir jis jau pageltonavęs, pažaliavęs. Praktiškai tu jį paimi ir gali išmesti."

Bendrovės „Pontem“ generalinis direktorius Donatas Garbauskas apie tolimesnius veiksmus ar skundus kol kas nekomentuoja, tačiau mano, jog maisto ir veterinarijos tarnyba neturėjo teisės vertinti, ar konservų kokybė atitinka viešojo pirkimo sąlygas. Esą konservai tinkami vartoti ir ginčijamasi tik dėl vištienos gabaliukų dydžio, kuris konkurse nė nebuvo nurodytas. Savo ruožtu maisto ir veterinarijos tarnyba sako jokių sankcijų bendrovei taikyti negalinti, visgi teisiniams procesams pasibaigus, jei tokių dar prireiks, galėtų imtis prevencinių priemonių.

REKLAMA

„Tos įmonės, kurios yra nesąžiningos ir kurių atžvilgiu yra dažnai taikomi sprendimai ar poveikio priemonės, jos yra viešinamos ir internete galima surasti sąrašą nepatikimų subjektų. Tokia prevencinė priemonė, kurią galime taikyti", – situaciją komentavo D. Ruželienė.

Nepaisant šio skandalo paramos spektras šalyje plečiasi. Štai birželi daugiau kaip 175 tūkstančiai nepasiturinčių tautiečių pirmą kartą sulauks visai šeimai tinkamų higienos prekių. Bus dalinamas muilas, šampūnas, dantų pasta bei skalbimo skystis.

 

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų