REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Termometrų stulpeliams kylant link 30 laipsnių gydytojai įspėja, kam labiausiai reikėtų pasirūpinti savo sveikata.

Termometrų stulpeliams kylant link 30 laipsnių gydytojai įspėja, kam labiausiai reikėtų pasirūpinti savo sveikata.

REKLAMA

Anot kardiologų, jautriausi karščiui – vyriausieji ir patys mažiausi. Kadangi vaiko kūno termoleguliacija dar nesusiformavusi prie didelės temperatūros, jis prisitaiko ne taip greitai kaip suaugusysis. Taip pat prasčiau išsivystę vaiko atsivėsinimo mechanizmai.

Vyresnio amžiaus žmonėms karštą dieną didžiausią pavojų kelia dehidratacija. Kai netenkama daug skysčių, blogėja kraujotaka, gali ištikti infarktas ar insultas. Karštis pavojingas ir dėl širdies veiklos sutrikimų, dėl to galima pradėti jausti skausmą širdies plote. Karščiui jautrios yra ir vyresniųjų kepenys, kardiovaskulinė ir neurologinė sistemos.

Perkaitimo požymiai

Perkaitimo simptomai – aukšta kūno temperatūra (gali pakilti iki 38-41 laipsnio), odos paraudimas ir karščiavimas (oda neprakaituoja), galvos skausmas ir svaigimas, spengimas ausyse, pusiausvyros sutrikimas. Taip pat – stiprus ir padažnėjęs pulsas (iki 110-160 k/min.) ir kvėpavimas (per 20 k/min.), troškulys, mieguistumas, vangumas, nenoras judėti.

REKLAMA
REKLAMA

Užsitęsusi tokia būklė sukelia smegenų funkcijų apribojimą, spazmus ir galiausiai sąmonės aptemimą ir trumpalaikį sąmonės netekimą ar net komą.

REKLAMA

Pajutus perkaitimo požymius ar pastebėjus kito žmogaus blogą savijautą, reiktų nelikti vienam ir nepalikti kito žmogaus, pasitelkti pagalbai kitus asmenis.

Ką daryti?

Jei perkaito vaikas, rekomenduojama jį kuo skubiau perkelti į vėsią patalpą ir nurengti nereikalingus drabužius, duoti atsigerti, uždėti ant kūno vėsios drėgnos medžiagos arba nuplauti jį kempine.

Jei pakilo kūno temperatūra, paraudo oda, padažnėjo kvėpavimas ir atsirado pykinimas, reikėtų nedelsiant kreiptis į gydytojus ir mažinti kūno temperatūrą visais įmanomais būdais –šlakstyti vėsiu vandeniu ar paguldyti į vėsią šaltą vonią. Šie ženklai įspėja, kad vaiką ištiko šilumos smūgis.

REKLAMA
REKLAMA

Perkaitus vyresnio amžiaus žmogui, kūną reikėtų apkloti šlapiu audiniu, kojas pakelti apie 30 cm, uždėti šaltus kompresus ant sprando, pažastyse ir kirkšnyse, aplink nukentėjusįjį vėdinti orą ventiliatoriaus, žurnalo ar laikraščio pagalba. Kas 15 minučių patariama duoti atsigerti negazuotų gėrimų ar druskos tirpalo.

Jei saulės smūgio ištiktasis yra be sąmonės, paguldykite jį ant šono, vėdinkite ir kuo greičiau vežkite į gydymo įstaigą arba kvieskite greitąją medicinos pagalbą.

Svarbiausi patarimai

Kai už lango itin karšta, vaikams nepatariama būti saulėje nuo 11 iki 16 valandos. Jeigu pavėsyje oro temperatūra siekia 28 laipsnius, vaiko iš viso negalima vesti lauką.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Būtina tinkama apranga: lengvi, laisvi, natūralaus pluošto drabužiai. Reikėtų nepamiršti pasirūpinti ir natūralaus pluošto galvos apdangalu.

Nepamiršti duoti vaikui gerti negazuoto vandens, sulčių, net jeigu ir nekamuoja troškulys. Atviras odos vietas patepkite apsauginiu kremu SPF 50.

Senjorams ypač reikėtų vengti putojančių ir kofeino turinčių gėrimų, alkoholio, nes jie padidina skysčių netekimą. Taip pat rekomenduojama karščiausiu paros laikotarpiu riboti fizinį aktyvumą, valgyti tik lengvą bei nekaloringą maistą.

Darbuotojams, ypač dirbantiems kompiuteriu, patartina kas 45 min. daryti 10 min. pertraukėles. Vartoti daug vėsių skysčių. Rekomenduojama išgerti daugiau kaip 3 l skysčių (apie 1 stiklinę kas val.). Jei naudojami oro kondicionieriai, patariama palaikyti optimalią aplinkos temperatūrą iki 23 °C.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų