REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pirmąją vasaros savaitę – alinantys karščiai. Daugelyje šalies rajonų termometro stulpelis perkops ir 30-ies laipsnių karštį. Klimatologai tvirtina, kad gerokai karštesnė nei įprasta bus visa vasara, o tai gresia gniuždančiomis sausromis. Jau dabar lietaus nesulaukianti VarėnA savo regione paskelbė ekstremalią padėtį.

Pirmąją vasaros savaitę – alinantys karščiai. Daugelyje šalies rajonų termometro stulpelis perkops ir 30-ies laipsnių karštį. Klimatologai tvirtina, kad gerokai karštesnė nei įprasta bus visa vasara, o tai gresia gniuždančiomis sausromis. Jau dabar lietaus nesulaukianti VarėnA savo regione paskelbė ekstremalią padėtį.

REKLAMA

Vos tik prasidėjusi kalendorinė vasara jau džiugina 23 laipsnių šiluma, tad viename sostinės paplūdimių tikrai netrūksta poilsiautojų. Tačiau tai dar ne riba. Sinoptikai sako, kad jau trečiadienį šalyje kepins daugiau nei 30 laipsnių karštis, tačiau tai poilsiautojus tik džiugina.

„Laukėm vasaros, tai kodėl gi nepasidžiaugt? Čia tos šilumos savaitėlę buvo ir užteks. O paskui matysim. Kol kas tai labai patenkinti", – kalbėjo poilsiautojas Algimantas.

REKLAMA
REKLAMA

„Aš labai šalčio nekenčiu. Man šiluma tai yra geriausias dalykas. Aš nebijau saulės", – užplūdusia šiluma džiaugėsi ir Artūras.

Anot sinoptikų, šios savaitės temperatūra visoje šalyje, net pajūryje, svyruos tarp 26–31 laipsnio karščio ir bus 3–5 laipsniais didesnė nei įprasta pirmajai birželio savaitei. O tai jau nukrypimas nuo klimato normos. Atgaivos nepajusime net naktį.

REKLAMA

„Pasveikino vasariškai tie vasariški ir tikrai ne tik labai šilti, bet ir karšti orai. Ir nuo antradienio nakties, nuo trečiadienio nakties ir naktys tvankios, 15–19 laipsnių šilumos. Tai bus žemiausia temperatūra paryčiui. Atsigauti po labai karštos dienos nelabai turėsime galimybės", – tikino sinoptikė Vida Ralienė. 

Kadangi tai – viena pirmųjų karščio šiemet Lietuvą pasiekusių karščio bangų, medikai įspėja šiluma ir saule mėgautis saikingai. Ryte degintis iki 10 valandos ryto, po to padarius pertrauką – po 16 valandos. Ir būtinai teptis kremais nuo saulės. Ne tik kad nenusviltų oda, bet ir sumažėtų odos vėžio tikimybė. Karščių saugotis derėtų ir lėtinėmis, širdies ligomis sergantiems žmonėms.

REKLAMA
REKLAMA

„Jeigu žmogus turi ritmo sutrikimų, aukštą kraujospūdį, jeigu jis yra persirgęs insultu, jeigu jis turi širdies nepakankamumą ir, tarkim, dirba sode tai yra būtinos pertraukos, yra būtina pasirinkti vietas, kuriose yra šešėlis, kuriose būtų šiek tiek oro cirkuliacija. SUJ Tuo metu, kada turime karščio bangas, pastebėta, kad daugiau buvo kardiovaskulinių įvykių ar daugiau buvo mirčių, kurios buvo sąlygotos būtent širdies nepakankamumo", – įspėjo vidaus ligų gydytoja hematologė Lina Bukauskaitė.

Klimatologai sako, kad jei ir toliau bus tokios klimato tendencijos, tai galėsime pamiršti, ką reiškia niūri, lietuviška vasara su cepelinų spalvos dangumi.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Paprastai vasaros metu tikrai tikėkimės, kad nors pusę – 40–45 dienos – vis tiktai jau su saule pradeda būti, o dabar ši tendencija turbūt auga ir turėtų pasiekti gal net ir daugiau negu pusę – 50–60. Tai gali būti, kad du mėnesius iš trijų mes turėsime saulės", – prognozavo klimatologas Justas Kažys. 

Klimatologai įspėja – dar tik beprasidedanti vasara visoje Europoje, įskaitant Lietuvą, bus ne tik labiau saulėta, bet ir ženkliai karštesnė nei iki šiol.

„Prancūzų meteorologijos tarnyba prognozuoja, kad net iki dviejų laipsnių. Vokiečiai ir britai šiek tiek nuosaikesni, sako, kad iki laipsnio aukštesnė temperatūra turėtų visą vasarą laikytis. Vidutinė temperatūra. Tai reiškia, kad mes galim sulaukti labai didelių karščių, ir labai stiprių sausrų“, – tęsė J. Kažys.

Karščiu alsuojanti pirmoji vasaros savaitė jau siaubą kelia varėniškiams. Ten jokių kritulių nebuvo jau 17 dienų iš eilės, tad Varėnos rajone paskelbta ekstremali padėtis. Jei lietus žemės ten nepalaistys dar trylika dienų, vietiniai įsistikinę, kad kraštui gresia stichinė sausra. Pavojinga situacija dėl lietaus stygiaus ir Elektrėnų, Trakų, Birštono rajonuose.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų