REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seimas spręs, ar sumažinti reikalavimus į paramą pretenduojantiems gyventojams, užsiimantiems individualia veikla pagal pažymą.

Seimas spręs, ar sumažinti reikalavimus į paramą pretenduojantiems gyventojams, užsiimantiems individualia veikla pagal pažymą.

REKLAMA

Vertinamoms jų pajamoms siūloma priskirti tik 70 proc. įplaukų, o likusias laikyti sąnaudomis.

Seimo Socialinių reikalų ir darbo komitetas praėjusią savaitę pritarė iniciatyvos autorės konservatorės Gintarės Skaistės parengtai Piniginės socialinės paramos nepasiturintiems gyventojams įstatymo pataisai. Dabar ją svarstys Seimas.

Komitetas taip pat sutiko, kad vertinant tokių žmonių pajamas jomis ir toliau būtų laikomos visos pajamos be leidžiamų atskaitymų.

„Negalima sakyti, kad visas pinigų srautas, įkrentantis į jo sąskaitą, yra jo pelnas, iš kurio jis gyvena. Jeigu žmogus pardavinėja gėles, tai jis turi jas nusipirkti ir turi išlaidų“, – BNS sakė G. Skaistė.

Ji sutinka, kad pakeitus tvarką į pašalpas galėtų pretenduoti daugiau tokia veikla užsiimančių žmonių.

„Nors savivaldybėms yra skiriamos didelės sumos toms pašalpoms mokėti, jų labai daug sutaupoma ir neišdalinama, o tokių žmonių, kuriems tokia parama reikalinga, nemažai yra“, – kalbėjo G. Skaistė.

REKLAMA
REKLAMA

Tuo metu Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos Piniginės paramos skyriaus vedėja Svetlana Kulpina komiteto sprendimui nepritaria.

„Dabar išskiriama viena žmonių grupė. (...) Piniginės paramos atžvilgiu, manome, visi žmonės, kurie kreipiasi paramos, turi būti traktuojami vienodai“, – komiteto posėdyje teigė ministerijos atstovė.

REKLAMA

Socialdemokratas Algirdas Sysas priekaištavo, kad išimtis daroma tik tiems žmonėms, kurie turės pažymas, o ne verslo liudijimus, nors visi jie uždirba maždaug vienodai.

„Sudarome prielaidą žmogui gyventi kitų sąskaita“, – tvirtino A. Sysas.

G. Skaistė taip pat pripažįsta, kad jeigu Seimas pataisą priims, tokie žmonės atsidurs geresnėje padėtyje nei įsigijusieji verslo liudijimą. Tačiau ji pabrėžė, kad abiejų grupių rizika yra nevienoda.

„Žmonės, kurie verčiasi individualia veikla pagal pažymą, turi daug didesnes rizikas, nes rizikuoja savo turtu, o pagal verslo liudijimą vieną dieną išsiperki, o kitą dieną nebe. Pati veiklos forma suponuoja, kad vienas žmogus yra didesnėje rizikoje negu kitas“, – teigė ji.

REKLAMA
REKLAMA

Apskaičiuojant gyventojų pajamų mokestį dabar taip pat taikoma panaši tvarka: skaičiuojant tokiu būdu dirbančių žmonių apmokestinamąsias pajamas leidžiama atskaityti 30 proc., be pagrindžiančių dokumentų, o kai išlaidos įrodomos, ir daugiau.

G. Skaistė sako, kad sprendžiant, ar šių žmonių pajamos leidžia jiems pretenduoti į piniginę paramą, tokios tvarkos taikyti negalima.

Dabar apmokestinamos visos jų pajamos be leidžiamų atskaitymų.

VMI duomenimis, sausį-balandį 145,8 tūkst. gyventojų vykdė individualią veiklą pagal pažymą, o 62 tūkst. – su verslo liudijimu, pernai – atitinkamai 156 tūkst. ir 96,8 tūkst. gyventojų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų