REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Traukdamasi iš Europos Sąjungos (ES), Didžioji Britanija turėtų pasirinkti „Brexit“ be sutarties alternatyvą ir atsisakyti apmokėti sutartą 39 mlrd. svarų (45 mlrd. eurų, 50 mlrd. JAV dolerių) „skyrybų“ sąskaitą, pareiškė JAV prezidentas Donaldas Trumpas interviu savaitraščiui „The Sunday Times“, kurį jis davė vizito į Londoną išvakarėse.

Traukdamasi iš Europos Sąjungos (ES), Didžioji Britanija turėtų pasirinkti „Brexit“ be sutarties alternatyvą ir atsisakyti apmokėti sutartą 39 mlrd. svarų (45 mlrd. eurų, 50 mlrd. JAV dolerių) „skyrybų“ sąskaitą, pareiškė JAV prezidentas Donaldas Trumpas interviu savaitraščiui „The Sunday Times“, kurį jis davė vizito į Londoną išvakarėse.

REKLAMA

Kiek anksčiau JAV valstybės vadovas leidiniui „The Sun“ pareiškė manąs, jog buvęs užsienio reikalų sekretorius Borisas Johnsonas taptų „puikiu“ ministru pirmininku, jeigu perimtų šį postą iš dabartinės Didžiosios Britanijos vyriausybės vadovės Theresos May, kuri yra pažadėjusi birželio 7 dieną atsistatydinti, nes šalies parlamentas taip ir nepritarė jos ir ES suderėtam „Brexit“ sutarties projektui.

Trijų dienų oficialų vizitą Didžiojoje Britanijoje D. Trumpas pradės pirmadienį. Viešnagės metu jis susitiks su karaliene Elizabeth II (Elzbieta II) ir dalyvaus derybose su Th. May.

REKLAMA
REKLAMA

Interviu „The Sunday Times“ JAV valstybės vadovas Didžiosios Britanijos vyriausybę paragino derybose dėl „Brexit“ vadovautis jo derybų taktika.

„Jeigu jie negauna, ko nori, aš pasitraukčiau [iš derybų]... Jeigu negauni norimo susitarimo, jeigu negauni sąžiningo susitarimo, tuomet traukiesi“, – pareiškė jis.

REKLAMA

Kalbėdamas apie „skyrybų“ sąskaitą – Didžiosios Britanijos įsipareigojimus, kuriuos šalis turės įvykdyti, traukdamasi iš ekonominio ir politinio bloko, kurio dalimi buvo nuo 1973 metų, – D. Trumpas leidiniui pareiškė: „Jų vietoje nemokėčiau 50 mlrd. JAV dolerių. Toks jau esu. Aš nemokėčiau, nes tai yra milžiniška suma.“

JAV prezidentas, kuris didžiuojasi griaunančia įtaka, kurią daro politikai Amerikoje ir užsienyje, taip pat pareiškė, jog derybose dėl Didžiosios Britanijos išstojimo iš Europos Sąjungos turėtų dalyvauti „Brexit“ partijos lyderis populistas Nigelas Farage‘as.

REKLAMA
REKLAMA

„Jis yra labai protingas žmogus“ ir gali „daug ką pasiūlyti“, pareiškė D. Trumpas, tačiau pripažino, jog Didžiosios Britanijos vyriausybė „neleis jam įsijungti“ į derybas.

Susiskaldę konservatoriai

Britai 2016 metais surengtame referendume pasisakė už šalies išstojimą iš Europos Sąjungos. Pirminė išstojimo data buvo kovo 29-oji, tačiau terminas jau buvo dukart atidėtas, nes Britanija vis dar neranda būdų, kaip tai padaryti.

Th. May vadovaujami konservatoriai ir šalies parlamentas iki šiol nesutaria dėl to, kokio „Brexit“ jie nori: visiškai nutraukti ryšius su ES ar palaikyti artimesnius santykius, tačiau tokiu atveju Britanijai tektų laikytis ES taisyklių dėl prekybos ir imigracijos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Po to, kai britų parlamentas kelis kartus atmetė jos „Brexit“ viziją, Th. May pranešė birželio 7 dieną atsistatydinsianti. Ją pakeisti panoro daugiau nei tuzinas konservatorių parlamentarų, tačiau vienu realiausių kandidatų yra laikomas buvęs šalies užsienio reikalų sekretorius B. Johnsonas.

Britanija tikisi, kad artėjantis Amerikos prezidento D. Trumpo vizitas sustiprins jos ambicijas siekti laisvosios prekybos susitarimo su Jungtinėmis Valstijomis, jeigu įvyktų vadinamasis kietasis „Brexit“.

Tačiau kai kurie konservatoriai ir opoziciniai leiboristai baiminasi, jog Britanija gerokai didesnės Amerikos bus spaudžiama priimti nesubalansuotą susitarimą, ypač atsižvelgiant į D. Trumpo politiką „pirmiausia Amerika“, kuri jau paveikė šalies prekybos santykius su Meksika, Kanada, Japonija ir Kinija.

REKLAMA

Londone D. Trumpo vizito metu planuojama didelių protestų. Londono meras Sadiqas Khanas laikraštyje „The Observer“ išspausdintame savo straipsnyje rašo, kad JAV prezidentas yra „vienas baisiausių“ visame pasaulyje iš kraštutinių dešiniųjų pusės augančios grėsmės „pavyzdžių“.

Anot Londono mero, D. Trumpo „skaldantis elgesys prieštarauja lygybės, laisvės ir religinės laisvės idealams, kurių pagrindu buvo įkurta Amerika“.

Pasak S. Khano, tokie populistai politikai, kai britas N. Farage'as bei Vengrijos ministras pirmininkas Viktoras Orbanas, „naudoja tuos pačius skaldančius tropus, kuriuos 20-ajame amžiuje naudojo fašistai, kad sulauktų paramos, tačiau jie naudojasi naujais grėsmingais metodais skleisti savo žinią“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų