REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
21
Vilnietis užsikrėtė tymais
21

Naujienų portalui tv3.lt „Danske Bank“ atstovė ryšiams su visuomene Vaida Bičkutė patvirtino, kad banke vienam iš darbuotojų buvo nustatyti tymai.

Šimtus darbuotojų turinčiame banke kol kas žinoma apie vieną ligos atvejį. Pasak V. Bičkutės: „Gegužės 27 dieną, darbuotojas informavo savo vadovą apie atliekamą tyrimą diagnozuoti tymams, o gegužės 28 dienos popietę diagnozė buvo patvirtinta”.

Šiuo metu darbuotojas yra gydomas, o kiti banko darbuotojai gali pasitikrinti įmonės lėšomis, ar turi imunitetą tymams. Vėliau norintiems bus organizuojama ir galimybė skiepytis darbe, tiesa, skiepų gali tekti palūkėti, nes bankas juos turi užsakyti.

Susirgęs darbuotojas dirba banko biure Saltoniškių gatvėje.

Skelbiama, kad užsikrėtęs darbuotojas neturėjo jokio kontakto su banko klientais.

„Sužinoję apie ligos atvejį iškart informavome darbuotojus, kad nėsčiosios dirbtų iš kitų patalpų, be to, biuro patalpos buvo dezinfekuojamos, vėdinamos“, – kalbėjo ji tv3.lt.

REKLAMA
REKLAMA

Kaip apsisaugoti

Naujienų portalas tv3.lt primena,  kad Lietuvoje plintant tymų užkratui, nemokamai apsisaugoti nuo pavojingos ligos gali toli gražu ne visi. Norintiems profilaktiškai pasiskiepyti nuo tymų reikėtų praverti piniginę.

REKLAMA

Tymai – tai ūmi, itin užkrečiama virusinė infekcija, plintanti oro lašeliniu būdu ir pasireiškianti karščiavimu, bėrimu ir kvėpavimo takų bei akių junginės uždegimu. Tymai buvo ir iki šiol yra viena dažniausių mirčių priežasčių tarp visų vakcinomis kontroliuojamų ligų. Tymais vis dar labai daug sergama šalyse, kur skiepijimų apimtys nepakankamos.

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro visuomenės sveikatos specialistė Kristina Žukauskaitė portalui tv3.lt sakė, valstybės lėšomis nuo tymų, epideminio parotito ir raudonukės nemokamai skiepijami 15–16 mėnesių amžiaus kūdikiai ir 6–7 metų amžiaus vaikai.

REKLAMA
REKLAMA

„Remiantis moksliniais tyrimais, įrodyta, kad ilgalaikis imunitetas susidaro po dviejų įskiepytų kombinuotos tymų, epideminio parotito ir raudonukės vakcinos dozių“, – teigė K. Žukauskaitė.

Valstybinė ligonių kasa kasmet nuperka vakcinos, kuri yra pristatoma į Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro sandėlį. Iš jo vakciną pasiima gydymo įstaigos.

Profilaktiškai pasiskiepyti gali ir suaugusieji, kuriems nemokama vakcina nepriklauso. Vakcinos kaina svyruoja nuo 25 iki 30 eurų.

K. Žukauskaitės tvirtinimu dėl skiepų asmuo turi kreiptis į savo sveikatos priežiūros įstaigą pas šeimos gydytoją, kuris įvertinęs sveikatos būklę paskirs skiepijimo planą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nemokamai pasiskiepyti gali tie suaugusieji, kurie turėjo kontaktą su sergančiu tymais asmeniu. Jiems vakcina kompensuojama privalomojo sveikatos draudimo fondo lėšomis. Asmuo, kuris turėjo kontaktą su tymais sergančiu asmeniu, turi kreiptis į savo sveikatos priežiūros įstaigą pas šeimos gydytoją ir perspėti apie turėtą kontaktą.

„Po sąlyčio su sergančiuoju tymais rekomenduojama pasiskiepyti per 72 valandas po kontakto“, – sakė sveikatos specialistė.

K. Žukauskaitės teigimu, nesuspėjus pasiskiepyti per nurodytą laikotarpį, būtina išlaukti visą inkubacinį laikotarpį, kuris trunka 21 dieną, ir jei nesusergama – pasiskiepyti.

Tymai prasideda karščiavimu, kosuliu, sloga, akių junginių uždegimu. Po kelių dienų nuo ligos pradžios išberia, pirmiausia – galvos srityje, vėliau bėrimas „leidžiasi“ žemyn, apima liemenį, galūnes. Bėrimui nykstant, jo vietoje dar kurį laiką išlieka rusva pigmentacija.

Sergant tymais dažnai dar prisideda viruso sukeltas plaučių uždegimas, gerklų pakenkimas, rečiau – smegenų uždegimas (encefalitas).

Dažniausios tymų komplikacijos – pneumonijos, laringitai, otitai. Retais atvejais tymai gali sukelti encefalitą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų