REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kitą savaitę Lietuvos vėl laukia išbandymas. Savaitės pradžioje temperatūra kai kur pakils net iki 30 laipsnių, o naktys bus itin šiltos. Tačiau su karščiais į šalį atkeliaus ir smarkus lietus, perkūnija ir liūtys. Kai kur sinoptikai prognozuoja net škvalą ar poplūdžius.

Kitą savaitę Lietuvos vėl laukia išbandymas. Savaitės pradžioje temperatūra kai kur pakils net iki 30 laipsnių, o naktys bus itin šiltos. Tačiau su karščiais į šalį atkeliaus ir smarkus lietus, perkūnija ir liūtys. Kai kur sinoptikai prognozuoja net škvalą ar poplūdžius.

REKLAMA

Tačiau grėsmingi orai į Lietuvą atkeliaus tik kitą savaitę, o šis savaitgalis bus palankus metas išvykoms į gamtą ar lauko darbams. Ramius ir gražius orus ties pietine ir centrine Europa rytoj lems aukšto slėgio sritis. Tiesa, kol kas jai nesiseka nuslopinti lietaus ties Balkanais. O šiaurėje šią sritį mėgina įveikti vangoki ciklonai, čia debesų ir lietaus daugiau, patys orai vėsesni. Dėl to ir Lietuvoje bus vidutiniškai šilta, sulauksime ir lietaus.

Pietuose šilta: Romoje rytoj 24, Barselonoje 26, Lisabonoje 29 laipsniai šilumos. Ir Paryžiuje šils iki 26, Londone bus 24 laipsniai. Berlyne rytoj kiek netikėti 27 šilumos, Varšuvoje oras šils iki 23. Į rytus nuo Baltijos – saikingai šilti orai ir šiek tiek lietaus.

REKLAMA
REKLAMA

Šiandien iš vakarų prie Lietuvos priartėjo lietaus debesys, šalies vakaruose pradėjo lyti. Šį vakarą ir vėliau naktį lietus judės tolyn į rytus, dėl to iki ryto bus paliję beveik visur, galbūt lietaus išvengs tiktai pietiniai šalies rajonai. Vyraus negausus lietus.

REKLAMA

„Ryto valandomis beveik visi lietaus debesys bus jau tolokai Baltarusijoje, dėl to beveik visur rytas bus šviesus. Netrukus nukris paskutiniai lašai ties Visaginu ir Didžiasaliu – tada visur stos graži saulėta vasaros diena“, – sako sinoptikas Naglis Šulija.

Kitaip tariant, orai bus patogūs. Kurį laiką debesuota ir lietinga bus naktį, o dieną orai bus šviesūs, saulėti ir be lietaus. Naktį vyraus negausus lietus, be to, kai kur suboluos nelabai tirštas rūkas. Vėjas vakarų krypčių, naktį visai silpnutis, dieną vidutinio stiprumo. Naktį bus nuo 8 – 9 laipsnių Žemaitijos šiaurėje iki 14 – 15 šilumos pietryčiuose, dieną bus nuo 16 – 18 vakaruose iki 23 – 24 pietryčiuose.

REKLAMA
REKLAMA

Sekmadienio naktį vietomis negausiai palis, dieną lietaus nenumatoma. Naktį atvės iki 11 – 13, dieną šils iki 21 – 23, prie jūros bus apie 16 laipsnių. Pirmadienį numatomi giedri, dieną saulėti orai, jokio lietaus. Naktį atvės iki 8 – 10, dieną su švelniu pietinių krypčių vėjeliu atplauks 24 – 26 laipsnių šiluma. Maždaug tiek bus ir Baltijos pakrantėje, nes vėjo kryptis bus nuo sausumos, o ne nuo vėsios jūros.

„Žvelgiant dar toliau, galima pasakyti, kad kitą savaitę vyraus giedri, dienomis saulėti orai, vasariško lietaus bus labai nedaug, dienomis oro temperatūra dažnai artės prie 30 laipsnių ribos. Nežinia, ar tą ribą pasieks, bet bus tikrai netoli“, - sakė N. Šulija.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Prognozuojamas škvalas ir poplūdžiai

O štai VU Hidrologijos ir klimatologijos katedros docentas Gintautas Stankūnavičius tvirtina, kad nors savaitgalis bus dėkingas išvykoms į gamtą, jau savaitės pabaigoje orai ims ženkliai keistis, o temperatūra staigiai šoktels į viršų.

„Sekmadienį po pietų dėl stiprėjančio anticiklono slėgis pakils visoje Lietuvoje, o pirmadienį Lietuvą pasieks šiltesnė, nors ir sausa, oro masė, todėl ims kilti maksimali oro temperatūra – savaitės viduryje iki +30 °C, o ypač nakties minimali – antroje savaitės pusėje ji turėtų laikytis tarp +15 – +20 °C“, - teigė G. Stankūnavičius.

O po didelės kaitros, į Lietuvą kitą savaitę atkeliaus poplūdžiai, perkūnija, kruša ar škvalas. Kai kuriose vietose krituliai gali būti itin gausūs, tad gali pasikartoti vasarai dažnai įprastas scenarijus, kai miestų gatvės virsta upėmis

„Nuo trečiadienio iki savaitės galo šiltą sausą oro masę pakeis šilta drėgna. Taigi, be kaitros galime jausti ir tvankumą. Kita vertus, net ir aukštesnio slėgio sąlygomis tokioje oro masėje popiečio valandomis vystysis perkūnijos debesys ir galimos smarkios, bet trumpalaikės liūtys. Tiesa, kritulių ir kai kurių pavojingų meteorologinių reiškinių (perkūnija, kruša, škvalas ir kt.) teritorinis pasiskirstymas tokiomis sąlygomis dažniausiai yra labai netolygus; todėl yra didelė tikimybė, kad vienuose rajonuose tai gali sukelti trumpalaikius poplūdžius, o kitose vis dar išliks sausringos sąlygos“, - teigė G. Stankūnavičius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų