REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
29
Simona Lipnė (nuotr. Organizatorių)

Mažieji keleiviai automobilyje reiškia ne tik smagią kelionę, bet ir netvarką po jos. Kaip rašoma pranešime spaudai, natūralu, kad vaikai dar neturi susiformavusio tvarkos supratimo, tad dėl maisto trupinių, gėrimų ar supykinus išsitepa ne tik drabužiai, bet ir sėdynių užvalkalai, o ant kilimėlių prisineša purvo iš lauko.

29

Mažieji keleiviai automobilyje reiškia ne tik smagią kelionę, bet ir netvarką po jos. Kaip rašoma pranešime spaudai, natūralu, kad vaikai dar neturi susiformavusio tvarkos supratimo, tad dėl maisto trupinių, gėrimų ar supykinus išsitepa ne tik drabužiai, bet ir sėdynių užvalkalai, o ant kilimėlių prisineša purvo iš lauko.

REKLAMA

Kaip iš tikrųjų atrodo kelionės automobiliu su vaikais, pasakoja trynukų mama Simona Lipnė, o į ką svarbu atsižvelgti siekiant švaros, pataria automobilių švaros centrų tinklo vadovas Algirdas Plečkaitis.

Leidžiame vaikams patirti vaikystę

Pasak S. Lipnės, šeimoje atsiradus vaikams, teko ilgai ieškoti naujo automobilio, nes ne ant visų jų galinės sėdynės tilpo trys kėdutės. „Turėjome keletą pasirinkimų, bet galutinį lėmė paprasčiausias erdvumas. Ieškodami šeimai transporto priemonės, pasiimdavome ją ir važiuodavome į parduotuvę pasitikrinti, ar tilps visos kėdutės. Galiausiai radome tinkamą, kuris išsiskiria ne tik erdviu salonu, bet ir didele bagažine“, – šypsosi S. Lipnė.

Pasak Simonos, jos mažyliams patinka važiuoti, pamažu jie ima suprasti, kas yra kelionės, džiaugiasi matydami, kad šeima eina į automobilį. „Ilgesnes keliones stengiamės planuoti vaikų miego metu. Tuomet viskas labai gerai. Žinoma, pasitaiko ir tokių situacijų, kai jie neužmiega – tuomet duodame jiems užkandžių, leidžiame pažiūrėti filmuką ir kelionė neprailgsta“, – atskleidžia trynukų mama.

REKLAMA
REKLAMA

Simona su vyru įsitikinusi – daiktai turi tarnauti žmonėms, o ne atvirkščiai, todėl paniškai tvarkos nesaugo. „Kasdienę tvarką automobilyje palaikome paprastai – nuplauname jį tunelinėje plovykloje, šalia jos esančiais siurbliais išsiurbiame saloną, taip pat porą kartų per metus švaros specialistai atlieka generalinę tvarką. Tikrai nėra taip, kad vaikams draudžiame kažką daryti ar valgyti automobilyje. Tai būtų nesąmonė, nes viskas yra išvaloma. Leidžiame vaikams patirti vaikystę“, – sako ji.

REKLAMA

Svarbu ekologiškos priemonės

Pasak automobilių švaros eksperto A. Plečkaičio, jei automobilyje vežami vaikai, jo salone neretai sėdynės, kilimėliai ar kiti paviršiai būna išsitepę labiau nei įprastai. „Prižiūrėti automobilį, kuriuo vežiojami vaikai, reikia tikrai daugiau dėmesio. Tačiau visi tėvai nori, kad jų vaikai laiką leistų ir saugioje, ir švarioje aplinkoje“, – kalba A. Plečkaitis.

Tvarkant automobilį, kuriame daug laiko praleidžia mažieji, labai svarbu atkreipti dėmesį į keletą akcentų. Vienas jų – kokiomis priemonėmis valoma transporto priemonė. Vaikai neretai būna linkę į alergijas, tad agresyvių medžiagų turintys produktai gali sukelti nemalonumų.

REKLAMA
REKLAMA

„Jei nusprendėte automobilį tvarkyti patys, renkantis tam priemones labai svarbu atidžiai skaityti etiketes ir rinktis ekologiškus produktus. Vis dėto tokios priemonės turi ir minusų – jos prasčiau skaido nuo maisto likusias dėmes, šiek tiek prasčiau veikia, todėl reikia įdėti daugiau pastangų tvarkantis. Atlikus patį valymą, reikia labai gerai išvėdinti saloną ir pašalinti tą priemonę“, – sako A. Plečkaitis.

Kaip pasakoja A. Plečkaitis, jei automobilis atiduodamas į švaros specialistų rankas, jie jį sutvarkys naudodami tik ekologiškas priemones, kurios nesukelia jokios alergijos. Jei atliekamas cheminis valymas, kai pasitelkiamos agresyvesnės valymo priemonės, salonas bet kokiu atveju išskalaujamas vandeniu. Taip pašalinami visi valymo priemonės likučiai, o vėliau atliekama ventiliacija – salonas išvėdinamas, džiovinamas ir pašalinami visi garai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Specialūs apdangalai: ar verta?

Tėvai, norėdami apsaugoti automobilio vidaus paviršius, neretai naudoja specialias sėdynės apsaugas, dengia antklodėmis ar celofanu. Vis dėlto, A. Plečkaičio nuomone, šiais laikais neverta taip paniškai saugoti paviršių.

„Buvo laikai, kai, saugodami ir televizoriaus pultelį, jį įvilkdavome į celofaną. Tačiau dabar viskas daug paprasčiau – nereikia tiek daug nerimauti. Be to, fiziškai neįmanoma visko apsaugoti – vieną dalį uždengsite, tačiau kitoje tuojau pat pamatysite purvo“, – pabrėžia A. Plečkaitis.

Pasak švaros eksperto, pastebima tendencija, kad prekės, susijusios su vaikais, neretai yra gerokai brangesnės. Todėl svarbu atkreipti dėmesį, kas, įvertinus užvalkalų ir valymo kainą, labiau apsimoka. „Vertinant konkrečiai, vienos sėdimos vietos cheminis valymas kainuoja 14 eurų. Padauginame šią sumą iš trijų ir turime švarią visą galinę sėdynę“, – sako jis.

REKLAMA

Kėdutė reikalauja priežiūros

Natūralu, kad keliaujant su vaikais viena nešvariausių vietų yra automobilinė kėdutė. Čia mažieji valgo, geria, tad jai reikia atidesnės priežiūros. Kaip pasakoja A. Plečkaitis, jas galima valyti tomis pačiomis priemonėmis kaip ir sėdynes, tik svarbu jas rinktis ekologiškas ir gerai išskalauti.

„Mano pagrindinis patarimas – skirti daugiau dėmesio renkantis pačią automobilinę kėdutę, atidžiau pažvelgti į jos medžiagiškumą, pasidomėti, kaip ji valoma. Žinoma, svarbiausia yra saugumas, bet kėdutės priežiūra ir švara neturėtų likti paskutinėje vietoje. Yra puikių tekstilinių kėdučių, kurios valosi gerai, tačiau vertėtų vengti brezentinių, nes ant jos atsiradusios skysčių dėmės ateityje gali būti sunkiai išvalomos“, – dalijasi A. Plečkaitis.

Jei valymą patikite specialistams, prieš vaiką sodinant į transporto priemonę, visais atvejais rekomenduojama patikrinti, ar kėdutė gerai pritvirtinta. Taip galėsite būti tikri, kad į kelionę leisitės saugiai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų