REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seime prasidėjus deryboms dėl naujos valdančiosios koalicijos, keturios besiderančios frakcijos apie konkrečių postų dalybas vis dar kalba nedrąsiai. Tačiau tarp visų žiniasklaidoje minimų prašymų ryškėja vienas – socdarbiečiai savo atstovą norėtų matyti Seimo pirmininko kėdėje.

Seime prasidėjus deryboms dėl naujos valdančiosios koalicijos, keturios besiderančios frakcijos apie konkrečių postų dalybas vis dar kalba nedrąsiai. Tačiau tarp visų žiniasklaidoje minimų prašymų ryškėja vienas – socdarbiečiai savo atstovą norėtų matyti Seimo pirmininko kėdėje.

REKLAMA

Trečiadienį Socialdemokratų darbo partija (LSDDP) ir „Tvarka ir teisingumas“ sustabdė beveik metus galiojusį koalicinį susitarimą su Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga (LVŽS).

Derybos dėl naujos valdančiosios koalicijos prasidėjo ketvirtadienį. Į jas be minimų frakcijų įsitraukė ir Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos (LLRA-KŠS) frakcija. Derybas planuojama baigti iki išrinktojo prezidento inauguracijos.

Gali keisti visus postus

Trečiadienį S. Skvernelis teigė, kad po keturių frakcijų derybų gali būti keičiami visi postus užimantys politikai, tačiau ministrų portfelių klausimas, anot premjero, nėra esminis.

REKLAMA
REKLAMA

„Visos pozicijos yra, nuo ministro pirmininko iki Seimo pirmininko ir ministrų, derybų objektas“, – žurnalistams Vyriausybėje kalbėjo S. Skvernelis.

REKLAMA

Premjeras taip pat sakė savo komandoje norintis ministrų, kurie būtų „politikai – profesionalai“.

„Tai reiškia, kad turintys politinę patirtį, užnugarį politinį ir tos srities profesionalai“, – sakė S. Skvernelis.

Norėtų Seimo pirmininko posto

Tuo metu LSDDP frakcijos narė Irena Šiaulienė patvirtino, kad keturios frakcijos ketvirtadienio rytą pradėjo pirminius derybų pokalbius, tačiau konkrečių ministerijų dar nesidalino. Vis dėlto, jei valstiečiams tektų premjero kėdė, socdarbiečiai taip pat norėtų aukšto posto.

„Tai yra derybų klausimas. Mes galvojame, kad turėtų būti ne mažiau kaip trys ministerijoms mums. <...> Mes manome, kad iš tų trijų ministerijų tikrai turėtų būti konkrečios ministerijos, ūkinio profilio ministerijos. Jeigu valstiečiai turi premjerą, tai mūsų Seimo pirmininkas turėtų būti“, – tv3.lt kalbėjo I. Šiaulienė.

REKLAMA
REKLAMA

Valstiečių derybinėje grupėje dirbantis Tomas Tomilinas portalui tv3.lt atsisakė komentuoti glimus pokyčius ministrų kabinete, argumentuodamas tuo, kad „derybos turėtų vykti konfidencialiai“.

Tačiau šią savaitę T. Tomilinas žiniasklaidai patvirtino, kad LVŽS „profesionalų Vyriausybės“ idėja nepasitvirtino, todėl dabar ministrus atsirinks koaliciją buriančios frakcijos. Anot I. Šiaulienės, patirtį turinčių politikų ministrų kabinete pageidauja ir pats premjeras.

„Pagal premjero pareiškimą, jis pageidauja, kad Vyriausybėje dirbtų patyrę politikai, kurie turėtų atramą Seime, ir Vyriausybės projektai sėkmingai būtų priimami Seime. Gal tai būtų ne vien politikai, bet asmenys, kurie turi patirtį“, – sakė I. Šiaulienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Tvarkiečiai“ ministrų siūlyti neskuba

Žiniasklaidoje skelbta, kad partija „Tvarka ir teisingumas“ norėtų savo ministrus deleguoti į Teisingumo ir Finansų ministerijas, tačiau partijos pirmininkas Remigijus Žemaitaitis tai iš dalies neigia.

„Mes tikrai nenorime nieko. Čia yra interpretacijos, žiūrint pagal tai, kas yra. Didžioji dalis jūsų kolegų žiūri, kad Žemaitaitis yra teisininkas, dirbęs teismų sistemoje ir sako, kad Žemaitaičiui reikia Teisingumo ministerijos“, – tv3.lt kalbėjo R. Žemaitaitis.

Tačiau jis nepaneigė, kad esant reikalui galėtų eiti finansų ministro pareigas, nes daug laiko dirbo Seimo Ekonomikos komitete.

REKLAMA

„Neturime konkrečių preferencijų. Norių susitikti su premjeru ir pasišnekėti, kuris, jo manymu, ministras turėtų keistis, gal užimti kitas pozicijas, kurioje ministerijoje galėtume geriausias atstovauti savo programines nuostatas“, – teigė Seimo narys.

R. Žemaitaičio manymu, ir „tvarkiečiai“, ir „lenkai“ savo ministrus galėtų deleguoti į po dvi ministerijas.

„Pagal susiformavusią praktiką, kuri būdavo – keturi Seimo nariai yra vienas ministras. Būna, pavyzdžiui, kad viena ministerija tenka, bet tada du komitetų pirmininkai“, – svarstė R. Žemaitaitis.

„Lenkai“ turi sau atsakyti į klausimus

Tuo metu LLRA-KŠS, nors ir gavo kvietimą derėtis dėl valdančiosios koalicijos, dar neskuba planuoti savo ateities tarp valdančiųjų. Partijos pirmininkas Valdemaras Tomaševskis teigia, kad partija dar svarstys, ar apsimoka prisidėti prie valdančiosios koalicijos, kai iki kitų Seimo rinkimų lieka 15 mėnesių.

REKLAMA

„Yra eilinis pakvietimas po inauguracijos, kaip suprantu, sudaryti valdančią daugumą. Mes šitą pakvietimą priėmėme. Partijos taryboje praėjome diskusiją, po kurio laiko atsakysime. <...>

Iki parlamento rinkimų po inauguracijos liks mažiau nei 15 mėnesių. Mes turime atsakyti savo partijoje, ar apskritai mums verta dabar sudaryti daugumą, užimti tam tikrus postus Vyriausybėje, tai yra mums siūloma, ar palaukti ateinančių rinkimų, remti visus gerus darbus koalicijos ir neprisiimti atsakomybės žinant, kad Vyriausybės programa nebus keičiama“, – per BNS spaudos konferenciją pirmadienį teigė V. Tomaševskis.

Ministrų kabinetą formuoja 14 ministrų, 12 iš jų deleguoti LVŽS, du – LSDDP.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų