REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 

Parlamentarai ketvirtadienį nepradėjo naujos redakcijos Ginklų ir šaudmenų įstatymo priėmimo.

 

Socialdarbiečio Artūro Skardžiaus siūlymu priėmimo procedūra atidėta iki kito posėdžio.

Naujos redakcijos Ginklų įstatymas numato sugriežtinti kai kurių pusiau automatinių ginklų kontrolę. Tam nepritaria dalis parlamentarų.

„Įstatymas pritaikomas prie Europos Sąjungos direktyvų, kurios griežtina kai kurių ginklų kontrolę. Tai susiję ir su teroristiniais išpuoliais Europoje, siekiama, kad valstybė galėtų lengviau atsekti ginklus, kontroliuoti jų apyvartą“, – apie naują įstatymo redakciją BNS sakė Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas „valstietis“ Vytautas Bakas.

Pagal projektą, A kategorijos ginklams būtų priskiriami pusiau automatiniai ginklai, šiuo metu priklausantys B kategorijai.

REKLAMA
REKLAMA

„Tai pusiau automatiniai trumpieji ginklai, kurių dėtuvėse telpa daugiau kaip 20 šovinių, ir ilgavamzdžiai pusautomačiai šautuvai, kurių dėtuvėse daugiau kaip dešimt šovinių“, – BNS sakė Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto narys Jonas Jarutis.

REKLAMA

A kategorijos ginklai civilinėje apyvartoje draudžiami. Pasak V. Bako, išimtis paliekama Šaulių sąjungai ir kariams savanoriams.

Lietuvos praktinio šaudymo sporto federacijos prezidentas Vaidas Sabaliauskas kritikavo normą, kad ginklo priskyrimas kategorijai priklauso nuo dėtuvės.

„Tas pats ginklas gali būti ir su viena, ir su kita dėtuve. Jeigu nusipirkai vieną dėtuvę, tai jis jau bus A kategorijos, jeigu nusipirkai kitą, – tada B. Esmė yra ta, kad ginklas turėtų būti skirstomas į kategorijas pagal tai, kokia dėtuvė jam naudojama, o ne pagal tai, ar gali būti iš jo iššaunama, sakykim, daugiau nei dešimt šovinių“, – BNS aiškino federacijos vadovas.

REKLAMA
REKLAMA

„Kaip dėtuvės bus registruojamos? Kokiam registre? Nes visi ginklai yra su numeriu, jie registruojami. Kaip dėtuvės bus registruojamos? Tiesiog bus užrašyta, kad Petras turi penkias šovinių dėtuves? Ir viskas? Jokių numerių nėra? Tiesiog nėra pagalvota apie ateitį, kaip bus sprendžiamos problemos“, – sakė V. Sabaliauskas.

Dar viena projekte numatyta naujovė – ginklų ženklinimas.

„Ant pagrindinių ginklų dalių bus žymimas šalies indeksas ar kodas. Ant vamzdžio, prie numerio turėtų būti išgraviruotas ar iškaltas ženklas, pavyzdžiui LT. Tai galios tik naujiems ginklams“, – BNS sakė J. Jarutis.

Priimant naują Ginklų ir šaudmenų įstatymo redakciją, taip pat įgyvendinamas ankstesnis sprendimas panaikinti Ginklų fondą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Praktinio šaudymo sporto federacijos prezidentas BNS sakė, kad įstatymo projektas parengtas skubotai, jame nemažai spragų.

Anot jo, pasirinktas netinkamas ginklų rūšiavimas į trumpuosius ir ilguosius.

„Pasaulyje skirstoma į atremiamus į petį ir rankinius, o pas mus Lietuvoje vienintelius skirstymas eina į ilguosius ir trumpuosius“, – teigė V. Sabaliauskas.

Pasak jo, ginklu laikomi naktiniai taikikliai, nors tai tėra ginklo priedas.

„Įstatymo leidėjams reikėtų daryti naują įstatymo redakciją, kapitaliai jį remontuoti, dabar stumiamas toks, kad būtų paprasčiau, lengviau ir praeis“, – sakė federacijos vadovas.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų