REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vyriausybė trečiadienį pritarė Švietimo ministerijos pateiktam planui, kuriuo žadama stiprinti mokyklų pasirengimą priimti į Lietuvą grįžtančių emigrantų vaikus.

Vyriausybė trečiadienį pritarė Švietimo ministerijos pateiktam planui, kuriuo žadama stiprinti mokyklų pasirengimą priimti į Lietuvą grįžtančių emigrantų vaikus.

REKLAMA

Ministerijos pranešime teigiama, kad patvirtinus planą bus aktyviai diegiama atvykusių iš emigracijos vaikų integracijos ir švietimo pagalbos sistema – bus gerinamas juos pasirengusių priimti mokyklų tinklas, bus parengtos rekomendacijos ugdymo įstaigoms, metodinė medžiaga, galimybės mokytojams tobulinti kvalifikaciją, užtikrinamas finansavimas steigiant mokytojo padėjėjo, mokinio asistento pareigybes.

„Svarbu, kad nei mokykloms, nei tėvams nekiltų jokių baimių, nežinomybės ar sunkumų. Mūsų tikslas – užtikrinti šių vaikų sėkmingą integraciją į šalies švietimo sistemą kuo geresnėmis sąlygomis, kartu suteikiant reikalingą pagalbą mokytojams ir visai mokyklos bendruomenei“, – pranešime cituojamas švietimo, mokslo ir sporto ministras Algirdas Monkevičius.

Anot ministerijos, nuo šių metų rugsėjo veiklą pradės mokyklų, kurios turi patirties priimti grįžtančius vaikus ir gali reikti metodinę pagalbą kitoms mokykloms, tinklas.

REKLAMA
REKLAMA

Į jį įtrauktos dvi dešimtys mokyklų iš Vilniaus, Kauno, Šiaulių, Klaipėdos, Panevėžio, Alytaus miestų ir Kauno, Mažeikių, Tauragės ir Marijampolės rajonų. Vėliau mokyklų tinklas bus plečiamas ir aprėps visas Lietuvos savivaldybes.

REKLAMA

Taip pat bus parengtos rekomendacijos mokykloms dėl sugrįžtančiųjų priėmimo ir integracijos.

Šių metų pabaigoje planuojama parengti du ugdymo organizavimo modelius atvykusiems ir sugrįžusiems iš užsienio vaikams. Jie bus išbandomi dešimtyje savivaldybių.

Numatoma skirti finansavimą, kad klasėse, kuriose mokosi sugrįžusių emigrantų vaikai, dirbtų du mokytojai ar mokytojo padėjėjai, mokinio asistentas.

Švietimo ministerija teigia, kad lėšų poreikis tam pateiktas planuojant kitų metų biudžetą.

Planuojama patvirtinti rekomendacinę integruotą lituanistinio švietimo programą. Ji būtų skirta ikimokykliniam, priešmokykliniam, pradiniam ir pagrindiniam ugdymui.

REKLAMA
REKLAMA

Programoje bus integruojamas lietuvių kalbos ir Lietuvos istorijos, geografijos, pilietinio ugdymo turinys. Daugiau skirta užsienio lituanistinėms mokykloms, ji padėtų geriau pasirengti tiems, kas iš anksto planuoja sugrįžti ir tęsti mokymąsi Lietuvoje.

Integracijos plane numatoma išplėsti nuotolinio mokymo tinklą ir patobulinti nuotolinio mokymo paslaugas.

Pernai į šalį oficialiai imigravo 28,9 tūkst. žmonių, maždaug du trečdaliai jų yra Lietuvos piliečiai.

Iš Lietuvos 2018-aisiais išvyko keliais tūkstančiais daugiau žmonių, bet tai vis tiek yra geriausi migracijos rodikliai nuo nepriklausomybės atkūrimo.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų