REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Sauliui Skverneliui prakalbus apie tai, kad jis savo ateitį mato nebūtinai valstiečių gretose, prasidėjo svarstymai apie galimą Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) skilimą. Portalo tv3.lt kalbinti ekspertai tvirtina, kad konfliktas tarp Sauliaus Skvernelio ir Ramūno Karbauskio brendo ilgai, o variantų, kuris po šio mūšio išeitų aukštai iškėlęs galvą – ne vienas.

Sauliui Skverneliui prakalbus apie tai, kad jis savo ateitį mato nebūtinai valstiečių gretose, prasidėjo svarstymai apie galimą Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) skilimą. Portalo tv3.lt kalbinti ekspertai tvirtina, kad konfliktas tarp Sauliaus Skvernelio ir Ramūno Karbauskio brendo ilgai, o variantų, kuris po šio mūšio išeitų aukštai iškėlęs galvą – ne vienas.

REKLAMA

Rinkimų sekmadienį S. Skvernelis sakė nekomentuosiantis valstiečių likimo valdančioje koalicijoje ir teigė turintis savo planų. Kokie jie, premjeras neatskleidė, bet patvirtino, kad jie nebūtinai susiję su valstiečiais.

Vienas juokavo, kitas nedaugžodžiavo

„Valstiečių partija kartais priima sprendimus, kurie būna tokie gana netikėti, arba partijos pirmininkas padaro kokį nors pareiškimą gana netikėtą“, – sekmadienį valstiečių štabe teigė S. Skvernelis.

REKLAMA
REKLAMA

Vis tik, jis žadėjo, kad po prezidento ir Europos Parlamento rinkimų santykiai su valstiečiais turėtų išlikti tokie patys. Taip pat premjeras tvirtino, kad galimas LVŽS skilimas būtų „pati blogiausia situacija“ ir sakė kol kas matantis visas prielaidas dirbti su valstiečiais.

REKLAMA

„Daug kas priklausys nuo pačios Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos, <...> ar bus pokyčiai, ar norima tikrai tapti modernia, demokratiška partija, matyti, kad yra XXI amžius, kalbėti apie žmones, kurie yra jauni, gimę nepriklausomoje Lietuvoje, ir atėję į rinkimus nežino, nei kas kolūkiai buvo, nei kas buvo sovietinė santvarka ar vienas kitas kontroversiškai vertinamas politikas“, – dėstė premjeras.

R. Karbauskis sekmadienį teigė, kad nežino S. Skvernelio ateities planų, kurie nebūtinai siejami su valstiečiais.

„Ten nieko nebuvo pasakyta tokio, dėl ko aš turėčiau su juo aiškintis“, – sakė R. Karbauskis, paklaustas, ar artimiausiu metu žada susitikti su premjeru aptarti jo sekmadienio pareiškimų.

REKLAMA
REKLAMA

Apie S. Skvernelio pareiškimus R. Karbauskis atsisakė komentuoti ir antradienį Seime. Jis siūlė teirautis paties S. Skvernelio nuomonės, tačiau partijos pirmininkas patikina – premjeras vis dar turi frakcijos pasitikėjimą.

Tuo metu pats S. Skvernelis juokavo, kad jis ir R. Karbauskis nėra šeima, bet jų ateitį vadina šviesia. Paklaustas, ar ta „šviesi ateitis“ nebus atskirai nuo valstiečių, S. Skvernelis atsisakė komentuoti.

„Kai manysiu, kad tai bus būtina, tada detalizuosiu, kada bus aišku su tais planais“, – žurnalistams Seime antradienį sakė S. Skvernelis.

Vis dėlto S. Skvernelis nekeičia savo nuomonės, kad LVŽS turėtų atsinaujinti.

Skęstantis valstiečių laivas

Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) docentas, politologas Bernaras Ivanovas portalui tv3.lt tvirtino, kad S. Skvernelis svarsto savo skyrybas su valstiečiais, nes nenori prarasti valdžios.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Jis nenori nuskęsti kartu su valstiečių politiniu laivu. O kaip mes matėme, tas politinis laivas užšoko ant kelių tokių ledo lyčių“, – kalbėjo politologas.

Pasak B. Ivanovo, jei S. Skvernelis mato savo ateitį politikoje, jis nebūtinai mato ją kartu su R. Karbauskiu.

„Skvernelis yra tokia kviestinė žvaigždė, kuri faktiškai ir sukūrė Karbauskio sėkmę per Seimo rinkimus. Jis turi visus kozirius ir jam belieka tik apsispręsti, ką jis darys“, – sakė VDU docentas.

B. Ivanovo teigimu, S. Skvernelis turi gerą politinę nuojautą, tad jis ras momentą, kada žengti lemtingą žingsnį. Politologo nuomone, S. Skvernelis jau galėjo pradėti kalbėtis apie galimą pasitraukimą su kai kuriais valstiečių atstovais Seime ir ieškoti sąjungininkų.

REKLAMA

„Manau, kad jis tą pradėjo daryti prieš kurį laiką. Neabejotinai po pirmojo rinkimų turo, o gal ir anksčiau“, – spėjo pašnekovas.

VDU Politikos mokslų ir diplomatijos fakulteto dekanas, profesorius Šarūnas Liekis teigė, kad galimo S. Skvernelio ir R. Karbauskio konflikto priežastys yra kiek gilesnės nei gali pasirodyti iš pirmo žvilgsnio. Pašnekovo teigimu, skirtingas požiūris į valstybės gyvenimo klausimus jau seniai buvo ryškus tarp Seime esančių valstiečių ir vyriausybės nuostatų.

„Valstiečiai laimėjo su centro kairės programa, o vyriausybės programa akivaizdžiai yra neoliberali, centro dešinės. Tie prieštaravimai, kurie reikšdavosi įvairiose plotmėse vienoje ar kitoje gyvenimo srityje pereina į bendrą politinį lygmenį“, – kalbėjo Š. Liekis.

REKLAMA

Nors, profesoriaus teigimu, esminė šio konflikto ašis yra skirtingi Seimo valstiečių ir premjero požiūriai į valstybės valdymą, prastesni negu R. Karbauskis tikėjosi rinkimų rezultatai gali paskatinti LVŽS apsvarstyti savo tolimesnę strategiją.

„Mažas populiarumas valstiečius verčia pergalvoti ar tikrai tie arkliai traukia vežimą“, – tvirtino Š. Liekis.

Gali jungtis, gali kurti savo

B. Ivanovas neįžvelgia galimybės, jog nuo valstiečių atsiskyręs S. Skvernelis su komanda galėtų prisijungti prie kurios nors jau egzistuojančios politinės jėgos.

„Su konservatoriais jis tikrai neis“, – įsitikinęs B. Ivanovas.

Kitokios nuomonės yra Š. Liekis, kuris svarsto, kad S. Skvernelis galėtų jungtis ir prie konservatorių, ir prie Liberalų sąjūdžio.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Sakyčiau, kad dabartinėje situacijoje tai jam optimalus variantas“, – kalbėjo profesorius.

Portalo tv3.lt pašnekovų nuomonės išsiskyrė ir svarstant, ar S. Skvernelis galėtų kurti savo politinį judėjimą. B. Ivanovo nuomone, premjeras galėtų tai įgyvendinti. Š. Liekio teigimu, S. Skvernelis neturi politinės ideologijos, tik valdininko įgūdžius, tad burti naują partiją jam didelių galimybių nėra.

„Jis nėra, tikrąja to žodžio prasme, politikas“, – tvirtino pašnekovas.

Š. Liekio įsitikinimu, kadangi S. Skvernelis neturi aiškios ideologijos, jo darinys būtų tik partijos imitacija, o ne reali politinė jėga.

„Nematau pagrindo, kodėl aplink jį kažkas turėtų burtis“, – kategoriškai kalbėjo Š. Liekis.

REKLAMA

Laukia ryškus finalas

Nors tiek S. Skvernelis, tiek R. Karbauskis atsargiai kalba apie ateitį, B. Ivanovo nuomone, konfliktas tarp šių dviejų valdžios vyrų – neišvengiamas.

„Konfliktai yra tai, kas kuria Skvernelį kaip politiką. Jis praktiškai yra suformuotas kelių didesnių ir eilės mažesnių konfliktų. Finalas turėtų mums pristatyti dar didesnį konfliktą nei kada nors buvo mes sulauksime kažkokio ryškaus įvykio“, – samprotavo B. Ivanovas.

Po galimo R. Karbauskio ir S. Skvernelio konflikto, Š. Liekis nugalėtoju mato valstiečių pirmininką.

„Jis yra partijos lyderis, jis yra žmogus, kuris valdo didžiąją dalį frakcijos ir ją kontroliuoja. Karbauskio resursais šita politinė jėga ir yra sukurta. Kas mokėjo Skverneliui algą? Karbauskis. Skvernelis neturi resursų, kuriais galėtų disponuoti“, – teigė Š. Liekis.

REKLAMA

B. Ivanovas tvirtina, kad S. Skvernelis turi daugiau charizmos nei R. Karbauskis ir, kadangi nėra susaistytas partiniais ryšiais, turi didesnę manevrų laisvę. Dėl šių priežasčių politologas konflikto nugalėtoju mato premjerą.

„Karbauskis pririštas prie savo partijos, prie savo laivo, ir jis, kaip kapitonas, negali pasitraukti. O Skvernelis turi savo atsarginį aerodromą, kuriuo gali bet kada pasinaudoti, nes jis laisvai samdomas. Jis šiandien čia, rytoj kitur“, – kalbėjo politologas.

LVŽS šiuo metu turi didžiausią frakciją, kurią sudaro 51 narys. Kiti Seimo rinkimai vyks 2020 m. spalį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų