REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Jungtinės Karalystės užsienio reikalų sekretorius Jeremy Huntas antradienį pareiškė, kad valdančioji Konservatorių partija įvykdys „politinę savižudybę“, jei mėgins įgyvendinti „Brexit“ nesudarius sutarties su Europos Sąjunga.

Jungtinės Karalystės užsienio reikalų sekretorius Jeremy Huntas antradienį pareiškė, kad valdančioji Konservatorių partija įvykdys „politinę savižudybę“, jei mėgins įgyvendinti „Brexit“ nesudarius sutarties su Europos Sąjunga.

REKLAMA

J. Huntas yra vienas iš dešimties kandidatų, pretenduojančių ministro pirmininko poste pakeisti apie savo pasitraukimą paskelbusią Theresą May.

Užsienio reikalų sekretorius sakė, kad bandymai įgyvendinti „Brexit“ be sutarties išprovokuotų visuotinius rinkimus, kuriuose Konservatorių partijos, tikėtina, lauktų sutriuškinimas.

Anot J. Hunto, konservatoriai susidurs su išnykimo grėsme, nes rinkėjai, referendume balsavę už pasilikimą Bendrijoje, palaikys proeuropinę Liberalų demokratų partiją, o išstojimo šalininkai rinksis naują „Brexit“ partiją.

Įnirtingo euroskeptiko Nigelo Farage'o vadovaujama „Brexit“ partija laimėjo JK praėjusį ketvirtadienį vykusius rinkimus į Europos Parlamentą.

REKLAMA
REKLAMA

„Šiuo rezultatu siunčiama paprasta žinia, kurią ignoruodami mes rizikuojame: jei iki „Brexit“ turėsime visuotinius rinkimus, būsime sutriuškinti“, – rašė J. Huntas komentare dienraštyje „The Daily Telegraph“.

REKLAMA

„Iš dešinės puolami „Brexit“ partijos, iš kairės – liberalų demokratų, atsidursime prie išnykimo slenksčio. Kandidatai į ministrus pirmininkus, kurių strategija neišvengiamai atves į visuotinius rinkimus, siūlo katastrofos perspektyvą“, – pažymėjo jis.

Pasak J. Hunto, jei ministras pirmininkas žada iki konkrečios datos užbaigti „Brexit“ procesą, tačiau nėra numatyta papildomo laiko naujam susitarimui parengti ir priimti, tai faktiškai reikia, kad jis inicijuoja visuotinius rinkimus, nes parlamentas nušalintų vyriausybę.

„Bandymas įgyvendinti „Brexit“ be sutarties pasitelkus visuotinius rinkimus – ne sprendimas. Tai politinė savižudybė“, – rašė užsienio reikalų sekretorius.

REKLAMA
REKLAMA

J. Hunto konkurentai, tarp jų buvęs užsienio reikalų sekretorius Borisas Johnsonas ir buvęs „Brexit“ sekretorius Dominicas Raabas, yra sakę, kad JK turi būti pasirengusi palikti ES nesudariusi susitarimo.

Dabar numatyta, kad šalis turėtų išstoti iš ES spalio 31-ąją. Eiliniai visuotiniai rinkimai Jungtinėje Karalystėje turėtų vykti 2022 metais.

Tuo metu keli britų laikraščiai antradienį pranešė, kad aplinkos sekretorius Michaelas Gove'as, taip pat pretenduojantis užimti Konservatorių partijos lyderio postą, yra pasirengęs pasiūlyti suteikti Britanijos pilietybę 3 mln. ES šalių piliečių, gyvenusių Jungtinėje Karalystėje 2016 metų birželį vykusio referendumo laikotarpiu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Th. May iš Konservatorių partijos pirmininko posto pasitrauks birželio 7-ąją. Ji liks vadovauti vyriausybei, kol bus išrinktas jos įpėdinis. Šis procesas turėtų būti užbaigtas iki liepos 20 dienos.

Į kovą dėl partijos lyderio posto pirmadienį įsitraukė ir būsto ministras Christopheris Malthouse'as. Jo iniciatyva buvo parengtas vadinamasis Malthouse'o kompromisas – „Brexit“ palaikančių ir prieš jį pasisakančių konservatorių parlamentarų planas, kuriuo siekta rasti išeitį iš aklavietės ir susitarti su Briuseliu dėl „skyrybų“ sąlygų.

„Turime nutraukti „Brexit paralyžių. Balsavau už pasitraukimą iš ES, bet žinau, kad be visos JK vienybės mums nepavyks priimti susitarimo“, – rašė jis laikraštyje „The Sun“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų