REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Prasidėjus vasaros sezonui, naujienų portalas tv3.lt kviečia elgtis atsakingai ir, ištikus bėdai, padėti šalia esančiam žmogui.

Prasidėjus vasaros sezonui, naujienų portalas tv3.lt kviečia elgtis atsakingai ir, ištikus bėdai, padėti šalia esančiam žmogui.

REKLAMA

Žinia, vasarą padažnėja nelaimingų atsitikimų, o pramogos gamtoje, lauke arba miške neretai baigiasi traumomis arba nelaimingais atsitikimais.

Kad atostogos bei laisvadieniai neapkarstų, o nuotaika nedingtų net ištikus bėdai, publikuojame konkrečius, išsamius bei profesionalius patarimus, kuriuos tv3.lt skaitytojams parengė geriausi šalies medikai ir specialistai.

Infarktas arba širdies smūgis mūsų šalyje yra viena iš dažniausių mirties priežasčių. 

Dažnai šią širdies ligą sukelia stresas, įtemptas darbas, tačiau neretai mirties priežastimi gali tapti ir į simptomus laiku neatkreiptas dėmesys.

Profesorius kardiologas Pranas Šerpytis teigia, kad dažnai yra nuvertinami pirmieji infarkto požymiai. Vienas iš jų – fizinio krūvio netoleravimas ar skausmas krūtinės srityje fizinio krūvio metu, pakitęs pulsas, padidėjęs nerimas.

REKLAMA
REKLAMA

Tipiniai ūminio infarkto požymiai yra įvairūs skausmai. Dažniausiai sunerimstama, kai pajuntamas stiprus ir staigus skausmas krūtinės srityje, už krūtinkaulio, po mentėmis.

REKLAMA

Tačiau infarktą gali išduoti ir spaudžiantis skausmas viršutinėje pilvo dalyje. Skausmas gali plisti ir į kaklą, apatinį žandikaulį, kairį petį.

Staigų skausmą dažnai lydi nerimas ar net mirties baimė, žmogų išpila šaltas prakaitas, pradeda tirpti kairė ranka arba kairė kūno pusė. Infarktas gali atnešti ir kitų požymių, kai būklė yra sunki. Pavyzdžiui, gali atsirasti kvėpavimo sutrikimai, dusulys, gargimas, gali būti juntamas silpnumas, pakisti spaudimas bei pulsas.

Kardiologas skuba nuraminti, kad tokie skausmai ne visada reiškia blogiausią, tačiau visada geriau apsidrausti ir pajutus panašius simptomus kreiptis į medikus bei pasidaryti širdies elektrokardiogramą.

REKLAMA
REKLAMA

Gydytojas pataria, jog žmogui, kuris jaučia infarkto požymius reikėtų duoti dvi arba tris aspirino tabletes. Taip pat galima duoti ir nitroglicerino, tačiau tik tuo atveju, jeigu nėra sumažėjęs arterinis kraujo spaudimas.

Nepavykus numalšinti skausmo, reikia kvieti greitąją medicinos pagalbą arba skubiai vežti į artimiausią ligoninę. Medikas nurodo, kad žmogui, pajutusiam pirmuosius infarkto požymis, nederėtų sėsti prie vairo, nes tai gali sukelti didesnę nelaimę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų