REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Gauti gėlių – visuomet malonu. Deja, dauguma dėlių ilgai nesilaiko, todėl kai po kelių dienų jos ima vysti, gali būti visai nesmagu.

Gauti gėlių – visuomet malonu. Deja, dauguma dėlių ilgai nesilaiko, todėl kai po kelių dienų jos ima vysti, gali būti visai nesmagu.

REKLAMA

Apie tai galvodami, „Bright Side“ surinko keletą geriausių patarimų, kaip prailginti gyvų gėlių puokščių gyvenimą.

Gėles pamerkite į švarią vazą.

Visuomet naudokite švarias vazas. Taip sumažinsite pavojų, kad bakterijos ir kiti mikroorganizmai ims daugintis ir užkrės gėles. Kad gėlių stiebeliai nebūtų pernelyg suspausti, rinkitės vazas plačiais kakleliais.

Gėles pamerkite į karštą vandenį.

Žinoma, ne į verdantį. Vandens temperatūra turėtų būti 43-44 laipsniai pagal Celsijų. Vandenį supilkite į vazą su gėlėmis ir valandai ar dviem palikite vėsioje vietoje.

Karšto vandens molekulės greičiau juda gėlių stiebeliais, o taip gėlės praranda daugiau drėgmės, nes oras yra vėsus. Šis metodas, vadinamas kietinimu, padeda gėlėms ilgiau nenuvysti.

REKLAMA
REKLAMA

Jei norite, kad gėlės nesukietėtų, naudokite šiltą vandenį.

Jei nenaudojate ankstesnio metode, gėles tiesiog pamerkite į šiltą arba kambario temperatūros vandenį. Šviežiai nuskintos gėlės greičiau sugeria šiltą, o ne šaltą vandenį. Išimtis – svogūninės gėlės, joms geriau tinka šaltas vanduo.

REKLAMA

Nuskinkite apatinius lapelius.

Kad gėlės ilgiau nenuvystų, nuskinkite po vandeniu liekančius lapelius. Vandenyje mirkstantys lapeliai greitai ima pūti ir bakterijoms atsiranda maisto, o taip gali užsikrėsti ir būti pažeistas visas augalas.

Keiskite vandenį.

Kad gėlės nenuvystų, vandenį keiskite kasdien. Prieš pripildami į vazą šviežio vandens, nepamirškite iš išimti vazoje esančių nuosėdų. Taip sumažės infekcijos tikimybė. Į vazą su vandeniu taip galite įmesti aspirino tabletę, kad vanduo būtų švarus ir neliktų gėles pažeisti galinčių bakterijų.

REKLAMA
REKLAMA

Stiebus kirpkite įstrižai.

Nepamirškite reguliariai nukirpti stiebų. Naudokite aštrias žirkles ar peilį ir kirpkite ar pjaukite 45 laipsnių kampu. Ši paprasta procedūra padės gėlėms geriau sugerti vandenį. Taip pat patariama parduotuvėje pirktų gėlių stiebus pakirpti iškart, prieš jas pasimerkiant.

Jautresnių gėlių, pavyzdžiui, rožių, stiebus geriau kirpti po vandeniu. Rožės ypač jautriai reaguoja į oro burbulus ir bakterijas, kurios trukdo susigerti vandeniui ir taip gėlės greičiau nuvysta.

Naudokite gėlių konservantus.

Šio „gėlių maisto“ galite arba įsigyti sodo prekių parduotuvėje, arba pasigaminti patys. Gėlių konservantuose yra šviežiai nuskintų gėlių gyvenimui prailginti reikalingų medžiagų. Be to, šių produktų sudėtyje yra biocidų, kurie užkerta kelią bakterijoms plisti ir užkrėsti augalus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vienas paprastas būdas pasigaminti tokio konservanto tirpalo namuose – citrininį limonadą sumaišyti su balikliu. Tam jums reikės į vandenį įpilti bet kokio citrininio limonado su cukrumi ir rūgšties.

Vienai daliai limonado naudokite tris dalis vandens ir keletą lašelių (ar daugiau!) baliklio, kuris užmuš kenksmingus mikroorganizmus. Beje, toks mišinys gali būti daug veiksmingesnis už pirktinius konservantus.

Gėlių nelaikykite tiesioginiuose saulės spinduliuose, prie šildytuvų ar vaisių. Vazą su gėlėmis statykite ne tiesioginiuose saulės spinduliuose ir toli nuo šilumos šaltinių - šie dalykai kenkia augalams. Be to, taip pat nereikėtų gėlių palikti greta dubens su vaisiais, nes vaisiai skleidžia nedidelį kiekį etileno – dujų, dėl kurių gėlės greičiau vysta.

REKLAMA

Nuvytusias gėles kuo greičiau išmeskite.

Nuvytusius ar jau vystančius žiedus iš puokštės išimkite vos tik juos pastebėję. Jei to nepadarysite, etilenas, kurį skleidžia ne tik vaisiai, bet ir vystančios gėlės, pažeis ir dar sveikus žiedus.

Gerai suformuokite puokštę.

Ne visoms gėlėms reikia to paties kiekio vandens. Gyvi narcizai ir hiacintai skleidžia kitiems augalams nuodingas chemines medžiagas, todėl juos geriau laikyti atskirai.

Jei nepaisant jūsų pastangų gėlės vis dėlto ima vysti, kelioms minutėms panardinkite jas į šiltą vandenį. Tai - paskutinė galimybė jas atgaivinti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų