REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

„Dar sunku patikėti, reikia grįžti namo į kambarį, atsigulti, viską apgalvoti. Sunku patikėti, kad taip gali būti, svajonės išsipildė. Tikrai negalvojau, kad būsiu pirma, labai džiugu, tai reiškia tikrai labai daug“, – su aukso medaliu ant kaklo Alytuje džiūgavo Lietuvos ėjikė Živilė Vaiciukevičiūtė.

„Dar sunku patikėti, reikia grįžti namo į kambarį, atsigulti, viską apgalvoti. Sunku patikėti, kad taip gali būti, svajonės išsipildė. Tikrai negalvojau, kad būsiu pirma, labai džiugu, tai reiškia tikrai labai daug“, – su aukso medaliu ant kaklo Alytuje džiūgavo Lietuvos ėjikė Živilė Vaiciukevičiūtė.

REKLAMA

Pabradėje gimusi ir užaugusi sportininkė triumfavo Dzūkijos sostinėje vykusiose Europos sportinio ėjimo taurės varžybose, kurias galima drąsiai prilyginti Europos čempionatui, nes čia varžėsi pajėgiausios Senojo žemyno ėjikės.

Aistringai žiūrovų palaikyta Viktoro Meškausko auklėtinė 20 km distanciją įveikė per 1 val. 29 min. 48 sek., pranokdama ne vieną tituluotą varžovę ir iškovodama aukso medalį.

Tai neabejotinai skambiausia lietuvės pergalė per visą profesionalės karjerą.

„Pradžioje buvo tikrai labai sunku patikėti, tuo kas nutiko. Praėjus kelioms dienoms peržvelgiau varžybų nuotraukas, visas asmenines mintis sudėliojau į savo vietas ir galiu pasakyti, kad esu be galo laiminga tokią ypatingą pergalę iškovojusi būtent čia, Lietuvoje.

REKLAMA
REKLAMA

Alytuje mane palaikė gausus būrys sirgalių, tarp kurių buvo ir mano artimieji bei tėvai. Neslėpsiu, jų palaikymas man yra labai svarbus ir suteikė papildomo stimulo kovoje su varžovėmis. Ačiū visiems, kurie palaikė ir tikėjo mano galimybėmis, man tai daug reiškia“, – portalui tv3.lt apie varžybas Dzūkijos širdyje sakė sportininkė.

REKLAMA

„Pagreitėjęs“ normatyvas

Živilės Alytuje pasiektas rezultatas leido jai įveikti olimpinį normatyvą, kuris per ketverius metus „pagreitėjo“ net 5 minutėmis.

2016-ais metais olimpinėse žaidynėse debiutavusi sportininkė, kad gautų kelialapį į Rio de Žaneirą, 20 km distanciją turėjo įveikti greičiau nei per 1 valandą 36 minutes.

Tačiau toks „paprastas“ normatyvas – jau praeityje.

Norint gauti pakvietimą į 2020-ųjų Tokijo olimpines žaidynes, moterys 20 km trasą privalo įveikti per 1 val. 31 min. ir greičiau, arba surinkti reikiamą reitingo taškų kiekį dalyvaujant svarbiausiose varžybose.

REKLAMA
REKLAMA

Ž. Vaiciukevičiūtė atvirauja, kad labai džiaugiasi anksti iškovotu kelialapiu į svarbiausią pasaulyje sporto renginį.

„Nors per ketverius metus normatyvas į olimpines žaidynes gerokai pasunkėjo, asmeniškai aš visada tikėjau savo galimybėmis jį įvykdyti. Labai smagu, kad tai pavyko padaryti dar likus daugiau nei vieneriems metams iki Tokijo žaidynių.

Pavyko atsikratyti įtampos, todėl galėsiu ramiai siekti naujų aukštumų. Dabar manęs laukia poilsis nuo varžybų ir treniruočių. Turėsiu gerą progą atgauti jėgas, o antroje birželio pusėje pradėsime pasiruošimą pasaulio lengvosios atletikos čempionatui, kur tikiuosi pavyks duoti kovą elitinėms planetos ėjikėms“, – apie artimiausius planus pasakojo sportininkė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Svarbiausia – įdirbis treniruotėse

Pabradės sporto pažiba oficialiose varžybose 20 km distanciją yra įveikusi ir kur kas greičiau nei Alytuje.

2018-ais metais Berlyne vykusiame Europos lengvosios atletikos čempionate Živilė finišo liniją kirto penkta, trasoje užtrukusi 1 val. 28 min. 07 sek.

Tada Lietuvos rekordą pagerinusi kita lietuvė Brigita Virbalytė-Dimšienė distanciją įveikė šiek tiek greičiau (1 val. 27 min. 59 sek.), finišavo ketvirta ir pagerino Lietuvos moterų rekordą.

Kodėl Alytuje beveik 2 minutėmis lėčiau nei Berlyne ėjusi Ž. Vaiciukevičiūtė įveikė tas pačias varžoves ir mėgavosi auksu?

Kaip teigia pati sportininkė, Berlyne varžybos startavo dar prieš pietus, kas merginai yra arčiau širdies: „Asmeniškai aš geriausiai jaučiuosi pirmoje dienos dalyje, nes turiu daugiau jėgų nei vakare, kai galvoja knibžda jau visai kitokios mintys nei prasidėjus dienai.“

REKLAMA

Mergina taip pat išskiria oro temperatūrą – Alytuje buvo gerokai karščiau nei per Europos čempionatą Vokietijoje.

Būtent dėl labai karštų oro sąlygų Katare vyksiančiame pasaulio lengvosios atletikos čempionate sportinio ėjimo varžybos bus organizuojamos vidurnaktį.

Europą užkariavusi sportininkė pripažįsta, kad kartais pasiekti gerus rezultatus sutrukdo ir emociškai bloga diena ar prastas nusiteikimas.

Visgi, anot jos, svarbiausia yra atsakingas požiūris į darbą treniruotėse. Tik tada galima tikėtis teigiamo rezultato ir oficialiose varžybose.

Aktyvi nuo mažų dienų

Kalbėdama apie stabiliai gerėjančius asmeninius rezultatus 23-ejų metų ėjikė tikina pasiekusi sportinės karjeros brandą.

REKLAMA

„Per pastaruosius metus subrendau kaip profesionali sportininkė. Tiesiog supratau, kad sportinio ėjimo varžybose galiu pasiekti pakankamai daug, jei tik nuosekliai dirbsiu ir atiduosiu visą save. Dabar esu kur kas labiau užtikrinta tuo, ką darau ir gerėjantys rezultatai tik patvirtina, kad esu teisingame kelyje“, – atviravo lengvaatletė.

Tačiau buvo laikai, kai Živilė dar net nenutuokė, kad ateityje atstovaus Lietuvai svarbiausiose pasaulyje sportinio ėjimo varžybose.

Pažintį su šiuo sportu mergina pradėjo prieš daugiau nei dešimtmetį, kai kartu su dvyne sese Monika užsigeidė lankyti treniruotes gimtojoje Pabradėje.

„Mokyklos laikais mes su sese visada buvome labai aktyvios, todėl norėjome kažkur išlieti savo turimą energiją. Tuo metu Pabradėje nebuvo didelio pasirinkimo, kokią sporto šaką pasirinkti. Mūsų abiejų keliai pasuko į sportinį ėjimą, o vėliau ši pramoga peraugo į labai rimtus reikalus“, – apie karjeros pradžią kalbėjo ėjikė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Živilė savo gimtajame mieste sportuoja iki šiol. Tiesa, pastaruoju metu darbo dienomis mergina lieja prakaitą Vilniaus Vingio parke.

To priežastis paprasta – ėjikė dažnai leidžia dienas sostinėje, kur netrukus baigs treniravimo studijų programą Vytauto Didžiojo universitete (VDU), kuris dar visai neseniai susijungė su Lietuvos Edukologijos universitetu (LEU).

Vis tik, savaitgaliais Živilės reikėtų ieškoti Pabradėje, kur ji negailėdama savęs pluša treniruotėse.

Mėgaujasi lėtu ėjimu

Rudenį Lietuvos garbę pasaulio lengvosios atletikos čempionate ginsianti sportininkė atvirauja – greitas ėjimas kartais įgrysta, todėl mergina dievina akimirkas, kai gali pristabdyti tempą.

REKLAMA

„Man labai patinka, kai galiu sau leisti vaikščioti lėtai, gerėtis gamta, klausytis ką čiulba paukščiai ir tiesiog mėgautis akimirka žavinga. Vaikščiodama su draugais netgi dažnai juos paraginau eiti dar lėčiau, niekur neskubėti. Lėtas ėjimas padeda viską gerai apgalvoti, sudėlioti mintis į tinkamus stalčius ir pabėgti nuo gyvenimiškų problemų“, – pripažįsta sportininkė.

Živilė džiaugiasi ir savo išvaizdos pokyčiais.

Šviesiai plaukus nusidažiusią sportininkę dabar yra kur kas lengviau atskirti nuo labai panašios išvaizdos dvynės Monikos, kuri dažnai tampa jos varžove sportinio ėjimo varžybose.

Europą užkariavusi atletė pripažįsta, kad anksčiau kildavo nemažai problemų dėl stulbinančio jos ir Monikos išvaizdos panašumo.

REKLAMA

Praėjusį savaitgalį Alytuje savo didžiausią karjeros pergalę pasiekusi Živilė Vaiciukevičiūtė dabar mėgaujasi užtarnautu poilsiu nuo sporto, tačiau praėjus mažiau nei mėnesiui vėl kibs į darbus ir ruošis planetos pirmenybėms Dohoje (Kataras).

Senojo žemyno lengvosios atletikos pasaulis jau spėjo išgirsti garsiai nuskambėjusį lietuvės vardą, dabar ateina eilė apie Živilę išgirsti ir likusiai Žemės daliai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų