REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
8
Jurijus dieną praleido „Baltic Master“ medžio ceche.  („SOPA“ archyvo nuotr.)

Po Europą sklindanti iniciatyva „DUOday“ pasiekė ir Lietuvą. Gegužės 16-ąją VšĮ „SOPA“ surengtoje akcijoje prie iniciatyvos „DUOday“ prisijungusios 25 įmonės ir organizacijos suteikė galimybę negalią turintiems žmonėms išbandyti pačias įvairiausias profesijas – susipažinti su įmonių veikla, išbandyti įprastas darbuotojų užduotis, o juos priėmusioms įmonėms – geriau pažinti neįgalius žmones, išsivaduoti ir stereotipų.

8
Skaityk lengvai

Po Europą sklindanti iniciatyva „DUOday“ pasiekė ir Lietuvą. Gegužės 16-ąją VšĮ „SOPA“ surengtoje akcijoje prie iniciatyvos „DUOday“ prisijungusios 25 įmonės ir organizacijos suteikė galimybę negalią turintiems žmonėms išbandyti pačias įvairiausias profesijas – susipažinti su įmonių veikla, išbandyti įprastas darbuotojų užduotis, o juos priėmusioms įmonėms – geriau pažinti neįgalius žmones, išsivaduoti ir stereotipų.

REKLAMA
Skaityk lengvai
REKLAMA
REKLAMA

Oksana nėra „Swedbank“ darbuotoja. Vilniuje, Konstitucijos prospekte, įsikūrusio pastato duris ji tądien pravėrė net ne kaip banko klientė. „Visą dieną skyriau darbo „šešėliavimui“, – šypsosi prie iniciatyvos prisijungusi moteris.

REKLAMA

Turimų įgūdžių dar gali prireikti

Oksana neslepia, kad pašlijusi sveikata gerokai apribojo jos galimybes dirbti. Stubure susiformavusias išvaržas bandyta pašalinti chirurgiškai, tačiau iki galo to padaryti nepavyko – likęs užspaustas nervas vis dar kelia problemų. „Kartais tiesiog nukerta kojas“, – pasakoja ji ir priduria, kad medikų siūlomai dar vienai operacijai kol kas nesiryžta.

Jaunystėje Geležinkeliečių technikumą baigusi ir techniko profesiją įgijusi moteris jau senokai šio darbo nedirba ir savo ateities su juo nebesieja. O štai vėliau baigti buhalterijos mokslai ir apskaitininkės patirtis dar gali būti naudingi. Būtent šiuos Oksanos įgūdžius prisiminusios VšĮ „SOPA“ darbuotojos jai ir pasiūlė dalyvauti „DUOday“ projekte, susipažinti su panašios srities darbu – skirti dieną darbo „šešėliavimui“.

REKLAMA
REKLAMA

„Swedbank“ moteris praleido visą dieną – kaip tikra darbuotoja duris pravėrė 8 valandą ryto, o darbo dienai pasibaigus kartu su visais išėjo namo. Oksana buvo paskirta į Personalo skyrių. Moteris džiaugiasi ne tik pabendravusi su daugeliu jo darbuotojų, sužinojusi daugybę įdomių, bet ir stebėjusi, kaip vyksta darbuotojų atranka. Tądien buvo atrenkami informacinių technologijų darbuotojai.

Oksanai labai didelį įspūdį paliko tai, kiek dėmesio banke skiriama darbo aplinkai: čia įrengti reguliuojamo aukščio stalai, prie kurių galima dirbti ir sėdint, ir stovint, sudarytos sąlygos pereiti į atskirą patalpą, jeigu reikia susikaupus atlikti svarbią užduotį, pasirūpinta tinkamu apšvietimu ir pan. Moteris neslepia – viskas, ką čia pamatė, jai labai patiko ir ji norėtų čia dirbti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Apie darbo galimybę Oksana užsimena ne atsitiktinai. Apskaitininko profesija, kurios įgūdžių moteriai netrūksta, banke įprasta pozicija. Šiems specialistams atostogaujant reikia, kad kas nors juos pavaduotų. Oksana neslepia sulaukusi paraginimo atsiųsti savo gyvenimo aprašymą. Gali būti, kad bus pakviesta į pokalbį ir, jeigu atitiks reikalavimus, netgi įdarbinta. Ir pradžių – terminuotai, o vėliau gal ir ilgesniam laikui.

„SOPOS“ pamokos – įvairiems gyvenimo atvejams

Oksana pasakoja į „SOPOS“ neįgaliesiems rengiamus mokymus atėjusi prieš 5 ar 6 metus. „Išklausiau visą įdarbinimui skirtą mokymų ciklą, tikrai daug išmokau, – prisimena moteris ir priduria, kad įgytų žinių vis prireikdavo ieškant naujo darbo, nes dėl sveikatos ne kartą teko jį keisti. – Dabar tų pamokų man vėl labai prireiks – juk po sėkmingos „DUOday“ akcijos turiu parašyti ir į banką išsiųsti savo gyvenimo aprašymą. Nors padėti pažadėjo ir banko darbuotoja, vis tiek pirmiausia susisieksiu su „SOPA“.

REKLAMA

Oksana šiek tiek nerimauja ir dėl galimo pokalbio. „SOPOJE“ mokėmės ir prisistatyti darbdaviui, tie pokalbiai netgi buvo filmuojami, paskui drauge su specialistais juos aptarėme“, – pasakoja moteris. Nors tie interviu buvo netikri, tik imitaciniai, pasak Oksanos, vis tiek buvo sunku suvaldyti jaudulį. Dabar reikės dar pasikonsultuoti su „SOPOS“ darbuotojomis, nes nuo gebėjimo sudominti darbdavį, atskleisti savo stipriąsias puses gali priklausyti, ar ja patikės ir priims dirbti.

„Mano amžiaus žmogui ir dar turinčiam negalią įsidarbinti tikrai nelengva, – sako 55-erių moteris. – Darbo nebijau, esu daug ką dirbusi, bet turiu paisyti ir sveikatos. Prieš Kalėdas buvau įsidarbinusi virėja „Maisto banke“. Man patiko, bet ten visą dieną turi stovėti, o aš negaliu, kojos nelaiko, labai pavargstu.“ Oksana neslepia – būtų labai laiminga, jeigu pavyktų grįžti prie apskaitininko pareigų.

REKLAMA

25 įmonėse – 32 nauji darbuotojai

VšĮ „SOPA“ direktorė Jurgita Kuprytė džiaugiasi, kad projektas „DUOday“ pavyko, o tokie pozityvūs Oksanos įspūdžiai – tikrai ne vieninteliai. Apie galimybę į savo kolektyvą priimti neįgalų žmogų užsiminė ir dar viena įmonė. Projekte dalyvavo 32 vienokią ar kitokią negalią turinys žmonės. Visi jie – buvę ar esami VšĮ „SOPA“ klientai.

Iš vadinamosios darbo „šešėliavimo“ dienos dauguma jų grįžo apimti euforijos. „Šia iniciatyva nesiekėme, kad projekte sutikusios dalyvauti įmonės iš karto priimtų neįgaliuosius į darbą, – sako J. Kuprytė. – Norėjome, kad negalią turintys žmonės įvairiose darbovietėse pasijustų laukiami ir vertinami, kad iš arti pamatytų, kaip ten dirbama, „pasimatuotų“ vieną ar kitą profesiją, apie kurią galbūt paslapčia svajoja, įgytų pasitikėjimo ir tikėjimo, kad galėtų jos imtis.“ Kitas jau 13 metų neįgaliaisiais besirūpinančios socialinės įdarbinimo agentūros tikslas – kad darbdaviai, darbuotojai pamatytų negalią turinčius žmones, susipažintų su jais, įsitikintų, kad jie viskuo domisi, turi įvairių gebėjimų, gali atlikti jiems patikėtas užduotis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Prie projekto „DUOday“ prisijungė 25 skirtingos įmonės: advokatų kontora „Ellex Valiunas“, Užsienio reikalų ministerija, „Comfort Hotel“, viešbutis „ibis Vilnius Centre“, Lietuvos geležinkeliai, „Swedbank“ „Telia Lietuva“, Vilniaus miesto savivaldybės administracija, „Simplanova“, „CV-Online“, „15min“, „Lietuvos paštas“, „Transvera“, Socialinės apsaugos ir darbo ministerija, LRT, „Western Union Processing Lithuania“, „Pietausim“, Europos socialinio fondo agentūra, „Rimi Lietuva“, dizaino agentūra „Critical“, pietų restoranas „Maisto ritmu“, „Baltic Master“, Valstybinė augalininkystės tarnyba prie Žemės ūkio ministerijos, „Pirmas blynas“.

REKLAMA

Su dauguma šių įmonių VšĮ „SOPA“ pažįstama jau seniai, yra bendradarbiavusi. J. Kuprytė džiaugiasi, kad prie iniciatyvos prisijungė ir naujų.

Nuo medžio apdirbėjo iki ministro patarėjo

Akcijoje sutikusių dalyvauti įmonių gausa neįgaliesiems atvėrė plačias galimybes susipažinti su pačiomis įvairiausiomis profesijomis, sulaukti įvertinimo. „Profesijų spektras – labai platus, pradedant nuo paprastesnių darbų, tokių kaip padavėjo ar geležinkelio pervažininko, iki aukštesnių kompetencijų reikalaujančių darbų – programuotojo, rinkodaros specialisto ar ministro patarėjo“, – sako J. Kuprytė.

REKLAMA

„Baltic Master“ medžio ceche dirbo Jurijus. Jis susipažino su įvairiais nestandartinių baldų gamybos būdais, dalyvavo darbuotojų susirinkime, atliko įprastas darbuotojams pavedamas užduotis. Neįgalų karikatūristą priėmusią dizaino agentūros „Critical“ komandą nustebino Tito gebėjimai – jis sukūrė šios komandos narių karikatūrų galeriją.

Advokatų kontoroje „Ellex Valiunas“ Nerijus bendravo su teisės ekspertu Rimantu Stanevičiumi, iš arti pamatė teisininko darbo kasdienybę, dalyvavo teismo posėdyje, atliko įprastas teisininkų asistentams pavedamas užduotis. Socialinį darbą baigusi Lina lankėsi Socialinės apsaugos ir darbo ministerijoje, darbavosi su ministro patarėju pensijų klausimais Liutauru Vičkačka. Jie aptarė pensijų klausimus ir pensijų kaupimą Lietuvoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Iniciatyva, siekianti laužyti stereotipus

Idėją Lietuvoje surengti tokią akciją VšĮ „SOPA“ perėmė iš savo tarptautinių partnerių. Vasario viduryje surengtame susitikime visi dalijosi savo patirtimi, sėkmingais projektais. Belgai tąkart ir papasakojo apie šią nuo 2010 metų jų šalyje įgyvendinamą iniciatyvą. Flandrijos regione prie jos prisijungia apie 650 įmonių.

„Idėja mums pasirodė labai patraukli, – sako J. Kuprytė. – Panorome ir patys ją išbandyti. Tiesa, iš pradžių galvojome šio projekto imtis kitąmet, bet nusprendėme neatidėlioti ir visuomenės dėmesį į aktualią neįgalių žmonių įdarbinimo problemą atkreipti jau šį pavasarį.“

REKLAMA

Pasak J. Kuprytės, Lietuvoje neįgaliųjų nedarbas siekia net 70 proc., o 35 proc. negalią turinčių žmonių gyvena žemiau skurdo ribos. Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, net 74 proc. neįgalių žmonių judėjimui nėra būtinas vežimėlis ir jų negalia nėra kaip nors kitaip matoma. „Tai, kas nėra pažįstama, dažnai ir gąsdina, nes nesusidūrę su negalią turinčiais darbuotojais darbdaviai nežino, ko iš jų tikėtis, kaip negalia paveiks jų produktyvumą, kaip reikia pritaikyti darbo sąlygas. Todėl šia iniciatyva siekiame laužyti stereotipus, padedame žmonėms susitikti darbo aplinkoje ir geriau pažinti vieniems kitus“, – sako J. Kuprytė.

REKLAMA

„SOPOS“ direktorė džiaugiasi, kad šią iniciatyvą palaikė ne vien neįgalieji, bet ir potencialūs jų darbdaviai. „Mielai prisijungėme prie pirmą kartą Lietuvoje organizuojamos iniciatyvos „DUOday“ dėl to, kad siekiame skatinti pokyčius bendruomenėje, kurioje dirbame ir gyvename. Juk svarbu ne tik šalies ekonominė gerovė, bet ir pilietiška, tolerantiška visuomenė, prie kurios kūrimo galime prisidėti visi, ir nebūtinai didžiuliais projektais, bet ir tokiomis iniciatyvomis, kurioms net nereikia didžiulių resursų, o tik asmeninio dėmesio, noro ir laiko“, – socialiniuose tinkluose savo mintimis dalijasi dieną su regėjimo negalią turinčiu žmogumi praleidęs advokatų kontoros „Ellex Valiunas“ darbo teisės ekspertas R. Stanevičius.

REKLAMA
REKLAMA

Straipsnio autorė: Aldona Milieškienė

Kokioje šalyje Žanas Vanjė (1928–2019) įkūrė pirmąją „Arkos“ bendruomenę, kurioje intelekto negalią turintys žmonės ir sveikieji gyvena kartu?
Prašome pasirinkti atsakymą!
Kanadoje
Belgijoje
Prancūzijoje
BALSUOTI
REZULTATAI
Kokioje šalyje Žanas Vanjė (1928–2019) įkūrė pirmąją „Arkos“ bendruomenę, kurioje intelekto negalią turintys žmonės ir sveikieji gyvena kartu?
Kanadoje
13.4%
Belgijoje
11.9%
Prancūzijoje
74.6%
Balsavo: 134

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų