REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šiaurės Korėjos vidutinis metinis kritulių kiekis šiemet nukrito iki žemiausios ribos per 37 metus, trečiadienį pranešė Pchenjano valstybinė žiniasklaida.

Šiaurės Korėjos vidutinis metinis kritulių kiekis šiemet nukrito iki žemiausios ribos per 37 metus, trečiadienį pranešė Pchenjano valstybinė žiniasklaida.

REKLAMA

Pranešimas pasirodė kelios dienos po to, kai Jungtinės Tautos išreiškė „rimtą susirūpinimą“ dėl maisto trūkumo Šiaurės Korėjoje.

Izoliuotai, skurdžiai Šiaurės Korėjai, kuriai dėl branduolinių ginklų ir balistinių raketų programų taikomi keli sankcijų paketai, jau seniai sunku išmaitinti savo gyventojus – šalyje nuolat stinga maisto.

Virtinė tarptautinių organizacijų, įskaitant JT Pasaulio maisto programą (WFP), yra sakiusios, kad net ir gana nedidelės stichinės nelaimės, tokios kaip sausra, gali reikšmingai sutrukdyti apsirūpinimą maisto produktais Šiaurės Korėjoje.

Nuo šių metų sausio iki gegužės pradžios Šiaurės Korėjoje iškrito tik 54,4 mm lietaus ar sniego – tai mažiausias skaičius nuo 1982 metų to paties periodo, pranešė valstybinė naujienų agentūra KCNA, susidariusią padėtį pavadinusi „kraštutine sausra“.

REKLAMA
REKLAMA

Praėjusį mėnesį WFP ir JT Maisto ir žemės ūkio organizacija (FAO) bendroje ataskaitoje nurodė, kad Šiaurės Korėjos javų derlius pernai buvo mažiausias nuo 2008 metų ir kad maždaug 10 mln. žmonių – 40 proc. visos populiacijos – skubiai reikia maisto.

REKLAMA

„Padėtis galėtų dar labiau pablogėti sunkiuoju laikotarpiu nuo gegužės iki rugsėjo, jei nebus skubiai imtasi deramų humanitarinių veiksmų“, – pažymima ataskaitoje.

WFP vykdomasis direktorius Davidas Beasley anksčiau šią savaitę lankėsi Seule ir per susitikimą su Pietų Korėjos susivienijimo ministru Kim Yeon-chulu išreiškė „didelį susirūpinimą“ situacija Šiaurės Korėjoje.

Vienas Susivienijimo ministerijos pareigūnas antradienį sakė, kad „būtina“ kažkuriuo metu nuo gegužės iki rugsėjo nusiųsti į Šiaurės Korėją pagalbos maisto produktais, kaip rekomenduojama WFP ataskaitoje.

REKLAMA
REKLAMA

Seulas 2017 metais siekė per WFP nusiųsti į Šiaurės Korėją maisto produktų už 4,5 mln. dolerių (4 mln. eurų), bet to neįvyko, iš dalies – dėl Pchenjano pernai įvykdytų branduolinių bandymų.

Pietų Korėjos prezidentūra yra sakiusi, kad JAV prezidentas Donaldas Trumpas remia Seulo planą teikti Šiaurės Korėjai humanitarinę pagalbą maistu.

Šiemetinė sezono pradžios sausra Šiaurės Korėjoje galėtų padidinti „badą, nepakankamą mitybą ir sveikatos problemas tūkstančiams vaikų, nėščių ir maitinančių moterų“ Šiaurės Korėjoje, praėjusią savaitę paskelbė Tarptautinė Raudonojo Kryžiaus draugijų federacija.

„Net prieš šią sausrą penktadalis jaunesnių nei penkerių metai vaikų dėl prastos mitybos buvo žemaūgiai. Esame susirūpinę, kad šie vaikai negalės atlaikyti tolesnio streso jų organizmams“, – nurodė Federacija.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų