REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Artėjant vasarai, darbdaviai vis dažniau ieško naujų darbuotojų. Pirmieji jaunuoliams siūlomi atlyginimai gali gerokai skirtis, pavyzdžiui, aptarnavimo sferoje gali siekti ir minimalų atlyginimą, ir 1500 eurų.

Artėjant vasarai, darbdaviai vis dažniau ieško naujų darbuotojų. Pirmieji jaunuoliams siūlomi atlyginimai gali gerokai skirtis, pavyzdžiui, aptarnavimo sferoje gali siekti ir minimalų atlyginimą, ir 1500 eurų.

REKLAMA

Kaip pastebi „CV Online“ marketingo vadovė Rita Karavaitienė, tarp studentų populiariausia darbo sritimi išlieka klientų aptarnavimo ir prekybos sfera, kadangi tokio tipo darbai užtikrina lankstų darbo grafiką, todėl jaunuoliams patogu derinti darbą su mokslais. Visgi, pašnekovė priduria, kad šioje srityje atlyginimai yra vieni iš žemesnių.

„Populiariausios darbo sritys, kurias renkasi moksleiviai ir studentai, yra klientų aptarnavimas, viešasis maitinimas, prekyba, kvalifikacijos nereikalaujantys darbai sandėliuose, gamyboje, žemės ūkyje. Klientų aptarnavimo, prekybos sferoje atlyginimai rinkoje yra vieni iš mažesnių, tačiau jie yra patogūs, nes gali (studentai ir moksleiviai – aut. past.) derinti mokslus su darbu, nebūtinai dirbti pilnu etatu. Neretai įmonės suteikia galimybių užsidirbti, t.y. atlyginimas priklauso nuo darbo rezultatų“, – sako R. Karavaitienė.

Pašnekovė priduria, kad vis dažniau studentai ar netgi moksleiviai geba pasirinkti darbus pagal savo asmeninius pomėgius ir taip iš anksto pradeda kaupti darbo patirtį ateičiai.

REKLAMA
REKLAMA

„Nemažai studentų ir net moksleivių renkasi darbus pagal specialybę, pomėgius ir jau nuo pirmųjų kursų pradeda kaupti svarbios darbinės patirties bagažą. Tarp tokių studentų, tikslingai besirenkančių kvalifikuotą darbą, daugiausiai dirba transporto, IT, administravimo ir finansų srityse“, – kalbėjo ji.

REKLAMA

Atlyginimų vidurkis – 800 eurų „į rankas“

R. Karavaitienė sako, kad 18–24 metų amžiaus grupėje darbo užmokesčio vidurkis, atskaičius mokesčius, siekia 800 eurų, daugiausiai uždirba IT sektoriaus, telekomunikacijų srities atstovai, o mažiausiai – vertėjai.

„Kalbant apibendrintai, jaunimo nuo 18–24 metų atlyginimo vidurkis yra apie 800 eurų į rankas. Mažiausiai uždirba vertimų srities atstovai – atlyginimo vidurkis siekia apie 470 eurų, nekvalifikuotų darbų – 550, paslaugų sektoriuje – 570, o apsaugoje – 580 eurų. Aukščiausius atlyginimus jaunimas uždirba su technologijomis susijusiose srityse: IT, telekomunikacijoje, inžinerijoje, čia vidurkis siekia 1000 eurų“, – teigia R. Karavaitienė.

REKLAMA
REKLAMA

Pašnekovė taip pat teigia, kad daugiausiai galima uždirbti didžiuosiuose Lietuvos miestuose – Vilniuje ir Kaune, tačiau sezoninių darbų metu kurortiniai regionai gali pasiūlyti dar didesnį atlyginimą. Tiesa, mažiausiai uždirba 18 ir 19 metų asmenys, kurie neturi sukaupę pakankamai darbinės patirties arba renkasi mažiau apmokamus darbus.

Renkasi tarp darbo užsienyje ir Lietuvoje

Sezoninių darbų specifika taip pat yra susijusi su klientų aptarnavimo darbais, prekyba. R. Karavaitienė sako, kad nors jauni žmonės neretai dirba ištisus metus, jie dažniausiai ieško sezoninio darbo ne tik Lietuvoje, bet ir kitose užsienio valstybėse, kur yra didesni atlyginimai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Tarp populiariausių sezoninių darbų vyrauja klientų aptarnavimas, prekyba, gamyba, žemės ūkis, pagalbiniai darbai. Jaunimas renkasi tarp darbo Lietuvoje bei užsienyje, kur iš esmės skiriasi tik atlyginimai, kurie dažnu atveju būna du kartus didesni nei Lietuvoje. <...> Proaktyvus jaunimas dirba ištisus metus, tačiau dažniausiai ieškoma sezoninio darbo, todėl paieškos prasideda balandžio ir gegužės mėnesiais“, – komentuoja R. Karavaitienė.

Pagal pateiktą „CV Online“ populiariausių darbų sąrašą, kuriuos pasirenka 18–24 metų jaunuoliai, atlyginimų vidurkiai, gaunami „į rankas“, skiriasi net keliais šimtais eurų: kasininkai uždirba apie 450 eurų, parduotuvių konsultantai apie 600, klientų aptarnavimo specialistai – 760 eurų. Padavėjų ir barmenų atlyginimai siekia 500–550 eurų, tačiau šios srities atstovai gali užsidirbti papildomai, gaudami arbatpinigių iš klientų.

REKLAMA

Daugiau darbo pasiūlymų moksleiviams, o ne studentams

Užimtumo tarnybos atstovė spaudai Milda Jankauskienė pastebi, kad darbdaviai jaunų žmonių pradėjo ieškoti anksčiau nei įprastai. Be kita ko, pašnekovė priduria, kad darbo pasiūlymų, skirtų moksleiviams, šiemet 35 proc. daugiau, o patys jaunuoliai dažniausiai ieško nekvalifikuotų darbų.

„Šių metų tendencija – darbdaviai jaunų darbuotojų pradėjo ieškoti nuo balandžio mėnesio, kai įprastai mokiniams skirtus pirmuosius darbo pasiūlymus pateikdavo gegužę. Mokinių vasaros atostogų dosniausias darbdavys – paslaugų, ypač viešbučių ir aptarnavimo, viešojo maitinimo sektorius, taip pat ūkininkų ūkiai. <...> Darbdaviai studentams pateikė 1571 darbo pasiūlymą. Moksleiviams suteikti 253 pasiūlymai, o praėjusiais metais – 188“, – komentuoja M. Jankauskienė.

REKLAMA

Pašnekovės teigimu, dažniausiai jaunuoliams yra mokama minimali alga, tačiau padavėjams ir barmenams yra galimybė užsidirbti daugiau pinigų gaunant arbatpinigius.

„Vilniuje užmokestis, dirbant visu etatu, svyruoja nuo minimalaus atlyginimo iki 600 eurų ir daugiau. Švenčionyse, Ukmergėje, Šalčininkuose, Širvintose dažniausiai mokamas minimalus atlyginimas. <...> Klaipėdos regione padavėjai, nors ir gauna tik MMA (minimaliąją mėnesinę algą – aut. past.), tačiau labai greitai užpildomos laisvos darbo vietos populiariuose restoranuose ir kavinėse, nes su arbatpinigiais, kaip teigia dauguma jaunuolių, tikrai galima užsidirbti antrą atlyginimą“, – pabrėžia pašnekovė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Gaunami atlyginimai kurortinių miestų viešojo maitinimo įstaigose gali pradžiuginti ne vieną jaunuolį – čia algos perkopia ir 1000 eurų.

„Kurortiniuose miestuose, dirbant viešojo maitinimo įstaigose padavėjais – barmenais, uždirbama net iki 1500 eurų. Atlyginimas taip pat priklauso ir nuo kandidato darbo patirties, ir motyvacijos“, – tv3.lt portalui teigia M. Jankauskienė.

Užimtumo tarnybos duomenimis, šių metų gegužės 1 d. klientų aptarnavimo skyriuose buvo užregistruoti 2221 darbo ieškantys, tačiau vis dar besimokantys asmenys. Tarp jų – 22 jaunuoliai iki 18 metų. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų