REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvos apeliacinis teismas atmetė Henriko Daktaro skundą, kuriuo jis prašė sušvelninti paskirtą laisvės atėmimo bausmę iki gyvos galvos. 

Lietuvos apeliacinis teismas atmetė Henriko Daktaro skundą, kuriuo jis prašė sušvelninti paskirtą laisvės atėmimo bausmę iki gyvos galvos. 

REKLAMA

H. Daktaras prašė, kad paskirta bausmė atitiktų Europos žmogaus pagrindinių teisių ir laisvių apsaugos konvenciją ir Europos Žmogaus Teisių Teismo (EŽTT) išaiškinimus. EŽTT sprendime nurodyta, kad nacionalinėje teisėje turi būti įtvirtinta laisvės atėmimo iki gyvos galvos pakeitimo kitos rūšies bausme galimybė ir tvarka.

Lietuvos Seimas, siekdamas pašalinti minėtame EŽTT sprendime nurodytas Lietuvos teisinio reglamentavimo spragas, šių metų kovą priėmė Baudžiamojo kodekso (BK) pataisas, kurios įsigaliojo balandžio pradžioje. 

Pagal naująjį teisinį reglamentavimą asmuo, nuteistas laisvės atėmimo iki gyvos galvos bausme, gali tikėtis, kad jam paskirta bausmė bus pakeista į terminuotą laisvės atėmimą, jeigu nuteistasis yra atlikęs 20 metų laisvės atėmimo iki gyvos galvos bausmės.

REKLAMA
REKLAMA

Teismui, nusprendus laisvės atėmimo iki gyvos galvos bausmę pakeisti į terminuoto laisvės atėmimo bausmę, šios likusios atlikti bausmės terminas negalės būti trumpesnis negu penkeri metai ir ilgesnis negu dešimt metų nuo nutarties, kuria pakeista bausmė, įsiteisėjimo.

REKLAMA

Lietuvos apeliacinis teismas, atsižvelgęs į minėtus BK pakeitimus, pritarė išvadai, kad H. Daktaro prašymas sušvelninti jam skirtą bausmę galės būti sprendžiamas ateityje, vadovaujantis nauja BK tvarka.

H. Daktaras skunde teigė, kad, teismui nedelsiant nesiėmus priemonių pašalinti Konvencijos pažeidimus, dėl savo amžiaus ir sveikatos būklės jis nebegalės tikėtis išeiti į laisvę.

Lietuvos apeliacinis teismas tokius nuteistojo teiginius įvertino kaip prielaidas, nesudarančias pagrindo daryti išimtį iš įstatyme aiškiai nustatytų bausmės peržiūrėjimo sąlygų ir terminų, ir paliko galioti Klaipėdos apygardos teismo nutartį.

H. Daktaras nuteistas dėl to, kad 1993–2000 metais vadovavo nusikalstamam susivienijimui. Jo dalyviai buvo ginkluoti sprogmenimis ir sprogstamosiomis medžiagomis, šaunamaisiais ginklais, naudotais ir planuotais panaudoti daromuose nusikaltimuose – nužudymuose, turto prievartavimuose, plėšimuose.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų