REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvos banko valdybos pirmininkas Vitas Vasiliauskas nevertina nesėkmingo valdančiųjų bandymo Seime patvirtinti rezoliuciją dėl nepasitikėjimo juo ir teigia, kad centrinis bankas toliau tęs bendradarbiavimą su Seimu ir kitomis valdžios institucijomis.

Lietuvos banko valdybos pirmininkas Vitas Vasiliauskas nevertina nesėkmingo valdančiųjų bandymo Seime patvirtinti rezoliuciją dėl nepasitikėjimo juo ir teigia, kad centrinis bankas toliau tęs bendradarbiavimą su Seimu ir kitomis valdžios institucijomis.

REKLAMA

„Tai yra, manau, tiesiog politinis procesas, žingsnis, na, matyt, emocijos ir tiek. Kaip aš suprantu Seimo statutą, Seimas turi teisę priimti įvairias rezoliucijas, klausimas tikrai dėl rezoliucijų teisinių pasekmių (...) Niekaip aš nevertinu, Seime gi vyksta įvairių diskusijų (...) Nei čia pergalė, nei pralaimėjimas“, – antradienį žurnalistams sakė V. Vasiliauskas.

Jis pabrėžė, kad Lietuvos bankas toliau tęs bendradarbiavimą su Seimu.

„Kaip vyko iki šio, taip vyks ir toliau. Iš mūsų pusės tikrai mes bendradarbiavome, bendradarbiaujame ir bendradarbiausime. Nematau problemų, matyt, keista būtų, jei 21 amžiuje valstybės institucijos, konkrečiai Lietuvos bankas ir Seimo Biudžeto ir finansų komitetas, sakykime, tarpusavyje nebendradarbiautų“, – sakė V. Vasiliauskas.

REKLAMA
REKLAMA

„Iš mūsų pusės tikrai nebus jokių, vadinkime taip, subjektyvių faktorių, kažkokių asmeniškumų. Mus tiesiog įpareigoja teisinė aplinka, Konstitucija bendradarbiauti ir toje bendradarbiavimo dvasioje toliau ir gyvensime“, – pridūrė jis.

REKLAMA

V. Vasiliausko teigimu, Europos Centrinis Bankas (ECB) stebi Lietuvoje vykstančius procesus, tačiau bent jau kol kas juos vertina kaip vidinius politinius dalykus.

„Reakcija (ECB – BNS) tokia buvo, kad mes suprantame, kad tai yra politiniai procesai, ir kol tai nepereina į teisės aktų lygį, mes tai traktuojame kaip ties banko (centrinio – BNS) nepriklausomumo pažeidimo riba esančiu elgesiu“, – sakė LB vadovas.

V. Vasiliauskas pabrėžė, kad Biudžeto ir finansų komiteto pirmininko „valstiečio“ Stasio Jakeliūno paviešintos neva Seimo reputaciją žeminančios bei centrinį banką diskredituojančios jo rašytų laiškų ir pasisakymų centrinio banko darbuotojams ištraukos yra „ištrauktos iš konteksto ir atitinkamai suinterpretuotos“.

REKLAMA
REKLAMA

„Tos frazės, jos yra, žodžių iš dainos neišimsi, pasakiau taip, kaip aš galvoju, bet tai tikrai nebuvo skirta konkrečiai įstatymų leidžiamajai valdžiai, o tiesiog procesams, kurių tikslas yra žiūrėti į praeitį. Ten įrašas labai tendencingai buvo nutrauktas būtent toliau plėtojant mintį, kad mes esame nežiūrinti į praeitį organizacija, mes esame žiūrinti į ateitį organizacija. Mes esame kūrėjai, o ne griovėjai. Čia buvo sentencijos esmė“, – sakė V. Vasiliauskas.

Jo teigimu, diskusija turėtų vykti ne dėl pasisakymų formos, o dėl turinio – ką reikėtų tobulinti Lietuvos finansų sektoriuje.

„Diskusija dėl žodžių, aš manau, yra mažų mažiausiai neefektyvi (...) Taip, jaučiuosi padaręs klaidų, tiesiog reikia visą laiką turėti omenyje kada bendrauji, pasisakinėji, netgi susirašinėji, kad vieną dieną tai išeis iš institucijos ribų. Kalbant apie informacijos patekimą į išorę, kalbu apie su banko veikla susijusią informaciją – pažymas ir panašiai, tai be jokios abejonės mums gera pamoka, kaip reikėtų tobulinti informacinių sistemų apsaugą“, – aiškino V. Vasiliauskas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jis dar kartą pabrėžė, jog Lietuvos bankas nėra nustatęs manipuliavimo Vilibor tarpbankinėmis palūkanų normoms.

„Mes nebėgame nuo institucinės atsakomybės, tą mes labai aiškiai deklaravome, institucija turi atsakyti už veiksmus, kurie buvo praeityje, bet šiuo atveju, noriu pabrėžti, net ir jokių veiksmų nebuvo. Ką mes bandėme sakyti nuo pat pradžių ir ką aš dabar galiu labai aiškiai pakartoti, mes padarėme išvadą, kad manipuliavimo Vilibor iš tikrųjų nebuvo. Ir tą aš bandžiau nuo pat pradžių labai aiškia pasakyti“, – tvirtino V. Vasiliauskas.

„Aš visą gyvenimą nekenčiu melo ir netiesos sakymo ir kai esu kaltinamas nebūtais dalykais, aš visą laiką duodu atgal. Šį kartą aš lygiai taip pat elgiausi. Mes Lietuvos banke manėme, kad tiesus bendravimas bus teisingiausias kelias, dėl to ir viešinome viską, nes kita pusė tikrai daug ką interpretavo ir interpretavo, manyčiau, tikrai nepagrįstai“, – sakė LB vadovas.

REKLAMA

Seimas antradienį nepriėmė rezoliucijos dėl nepasitikėjimo centrinio banko vadovu V. Vasiliausku. Už nepasitikėjimą balsavo 47 Seimo nariai, prieš – 51, o vienas parlamentaras susilaikė.

Rezoliuciją dėl nepasitikėjimo V. Vasiliausku rėmė valdantiesiems priklausantys „valstiečiai“ ir socialdarbiečiai bei juos remiantys „tvarkiečiai“ ir Mišrios Seimo narių grupės atstovai – iš viso 44 parlamentarai, tačiau balsuojant socialdarbiečiai ir dalis „tvarkiečių“ jos nepalaikė arba nedalyvavimo balsavime.

Premjeras Saulius Skvernelis nepasirašė rezoliucijos, tačiau antradienį sakė nepasitikintis LB vadovu. Balsavime dėl rezoliucijos S. Skvernelis nedalyvavo.

REKLAMA

Rezoliucijoje kreipiamasi į LB vadovą, siūlant pačiam atsistatydinti, nes esą jis pažemino Seimo reputaciją bei diskreditavo centrinį banką. To nepadarius, prezidentė Dalia Grybauskaitė raginama pradėti V. Vasiliausko atleidimo procedūrą.

Opozicija V. Vasiliausko puolimą praėjusią savaitę vadino rinkimų kovos elementu ir interesų konfliktu.

V. Vasiliauskas LB vadovauja nuo 2011 metų balandžio. Dabar eina antra jo kadencija.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų