REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

„Google“ paskutinei savo šių metų naujųjų technologijų pristatymo dienai pasiliko nedaug žiniasklaidos dėmesio sulaukusią, tačiau svarbią naujovę, kuri ilgainiui gali stipriai pakeisti mūsų kasdienius įpročius.

„Google“ paskutinei savo šių metų naujųjų technologijų pristatymo dienai pasiliko nedaug žiniasklaidos dėmesio sulaukusią, tačiau svarbią naujovę, kuri ilgainiui gali stipriai pakeisti mūsų kasdienius įpročius.

REKLAMA

Į telefoną jau seniai „atsikraustė“ banko mokėjimai – naudojantiems „Google Pay“, ar jo alternatyvas, nebėra būtinybės nešiotis banko kortelės, užtenka turėti „Android“ telefoną, palaikantį NFC technologiją. Taip pat panašiu principu veikia ir kai kurių lojalumo kortelių panaudojimas telefonu.

Tačiau „Google“ nusprendė žengti dar vieną žingsnį į priekį – žada į telefoną perkelti elektroninę identifikacijos kortelę. Tai reikštų, kad telefone netrukus galima turėti elektroninį pasą ar vairuotojo pažymėjimą. Tiesa, kol kas nėra aišku, kaip įvairios institucijos ir paslaugų teikimo bendrovės ar įstaigos bus pasiruošusios tokiai technologijų plėtrai, ir kaip greitai galima tikėtis tokios technologijos atsiradimo kasdieniame vartojime.

„Mes siekiame pridėti elektroninės identifikavimo kortelės mobiliąsias aplikacijas, tokiu būdu telefonas galės būti panaudotas kaip ID kortelė, pavyzdžiui, vairuotojo pažymėjimas“, – „Android“ naujovių pristatymo konferencijos metu pareiškė bendrovės atstovai Rene Mayrhoferis ir Xiaowenas Xinas.

REKLAMA
REKLAMA

„Google“ tikslas yra ambicingas – pateikti tokią „Android“ sistemą, kurioje programų kūrėjai galėtų sukurti mobiliąsias aplikacijas, leisiančias vartotojams jomis naudotis kaip ID kortelėmis.

REKLAMA

Tai nėra toks paprastas dalykas, nes ID kortelėms yra taikomi aukščiausi ir iki šiol praktikoje nenaudoti saugumo ir duomenų kodavimo standartai.

Kaip greitai galima tikėtis šios technologijos?

Kol kas atsargiai kalbama apie galimybę ID kortelėms atsirasti jau „Android Q“ versijoje, kuri pasirodys šių metų pabaigoje, rašoma „Venture Beat“. „Zdnet“ rašoma, kad šių metų versijoje naujosios eID funkcijos dar neišvysime. Maža to, „Google“ dar reikia sulaukti ISO „oficialaus standartizavimo“, prieš pradedant revoliucinės technologijos diegimą savo OS.

REKLAMA
REKLAMA

Kūrėjų teigimu, planuojama sukurti galimybę naudotis „dokumentų saugykla“ net tada, kai telefone nėra pakankamai energijos jam įsijungti.

Kinija jau išsiveržė į priekį

Tuo metu Kinijos valdžia, kartu su technologijų gigantais „Alibaba“ ir „Tencent“, išbandė dvi skirtingas identifikavimo sistemas keliuose miestuose. Tam buvo pasitelktos „AliPay“ ir „WeChat“ programėlės.

Šios dvi programos leido vartotojams „susieti“ savo realius dokumentus su išmaniaisiais telefonais. Buvo leidžiama, naudojantis šiomis programomis, įsigyti prekes, kuomet įprastai tektų pateikti asmens dokumentą.

Skirtumas tarp „Google“ kuriamos sistemos yra tas, kad ji suteiktų galimybę kiekvienam programinės įrangos gamintojui naudotis įrankiu, ir tam nereiktų milžiniškų investicijų, kurias gali sau leisti tik atitinkamą biudžetą turinčios „AliPay“ ar „WeChat“.

Ateityje ši technologija leis valstybėms kurti savo elektroninius „pasus“ ar kitus oficialius dokumentus, kurie galiotų taip pat, kaip ir įprasti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų