REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
6
„SpaceX“ triumfuoja – galingiausia pasaulyje raketa nešėja paleista skrieti Marso link (nuotr. SCANPIX)

Ant Atlanto vandenyno sėkmingai nusileidusi JAV privačios bendrovės „SpaceX“ kapsulė „Crew Dragon“ penktadienį sėkmingai užbaigė NASA užsakymu surengtą demonstracinę misiją ir atvėrė kelią naujiems pilotuojamiems skrydžiams į kosmoso iš JAV teritorijos.

6

Ant Atlanto vandenyno sėkmingai nusileidusi JAV privačios bendrovės „SpaceX“ kapsulė „Crew Dragon“ penktadienį sėkmingai užbaigė NASA užsakymu surengtą demonstracinę misiją ir atvėrė kelią naujiems pilotuojamiems skrydžiams į kosmoso iš JAV teritorijos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Po kelių įtemptų valandų „Crew Dragon“ nusileido ant Atlanto vandenyno 8 val. 45 min. vietos (15 val. 45 min. Lietuvos) laiku, maždaug 370 km atstumu nuo Floridos pakrantės.

REKLAMA

Kapsulėje į Žemę sugrįžo vienintelis „įgulos narys“, natūralaus dydžio manekenas, nusileidęs tokiu pat būdu kaip 7-e ir 8-e dešimtmečiais – dar nepaleidus 1981–2011 metais gyvavusios daugkartinio naudojimo erdvėlaivių programos „Space Shuttle“ – iš kosmoso sugrįždavo amerikiečių astronautai.

Per tiesioginę NASA transliaciją buvo parodyta ramiai vandenyne dreifuojanti kapsulė, kuri nusileido išskleidusi keturis baltai oranžinius parašiutus. Vaizdo įraše taip pat matyti, kaip prie kapsulės artėja kateriai.

REKLAMA
REKLAMA

„Patvirtintas sėkmingas „Dragon“ nusileidimas ant vandens!“ – skelbiama „SpaceX“ paskyroje socialiniame tinkle „Twitter“.

„Puikus parašiutų išsiskleidimas, – sakė „SpaceX“ pilotuojamų misijų valdymo direktorius Benji Reedas (Bendžis Ridas). – Vis dar drebu.“

NASA administratorius Jimas Bridenstine'as (Džimas Braidenstainas) savo ruožtu pavadino misijos baigtį „dar vienu svarbiu pasiekimu pilotuojamų skrydžių į kosmosą eroje“.

Šeštadienį iš Floridoje įsikūrusio Kennedy (Kenedžio) kosmoso centro paleistas aparatas kitą dieną susijungė su Tarptautine kosmoso stotimi, o šį penktadienį sėkmingai nuo jos atsiskyrė būdamas maždaug 400 km virš Sudano.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

NASA transliacijoje tai atrodė lyg sulėtintas baleto vaizdo įrašas, nors abu kosmoso laivai skriejo orbita aplink Žemę 28 tūkst. km per valandą greičiu.

„Dragon Crew“ pakartotinai patekus į mūsų planetos atmosferą buvo pirmą kartą išbandytas erdvėlaivio atsparumas karščiui: „SpaceX“ įkūrėjas Elonas Muskas (Ilonas Maskas) anksčiau yra sakęs, kad ši pakopa „turbūt yra didžiausias mano rūpestis“.

„Kaistant atmosferai joje matyti šviesa, – apie savo sugrįžimo į atmosferą patirtį pasakojo astronautas Bobas Behnkenas (Bobas Benkenas). – Matyti kažkokia blyksinti oranžinė šviesa.“

REKLAMA

Panašumai su „Apollo“

Nors šįkart vienintelis „Crew Dragon“ keleivis buvo Ripliu pramintas manekenas, šis skrydis paruošė dirvą pilotuojamai misijai, per kurią du JAV astronautai – vienas iš jų bus B. Behnkenas – dar šiemet keliaus į TKS ir atgal, pranešė NASA.

„Boeing“ taip pat dalyvauja šiame projekte, kurio tikslas – po aštuonerių metų pauzės atnaujinti pilotuojamus skrydžius į kosmosą iš JAV teritorijos.

„Netrukus mūsų kolegos astronautai pilotuos aparatus „Crew Dragon“ ir „Boeing Starliner“ – nekantriai to laukiame“, – TKS įgulos narių vardu pareiškė JAV astronautė Anne McClain (En Maklein), kapsulei atsijungus nuo stoties.

REKLAMA

NASA ir prezidento Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) administracija visą savaitę liaupsino šios misijos istorinę svarbą.

Tai yra pirmoji privačios kompanijos įvykdyta misija į TKS, taip pat pirmas kartas per aštuonerius metus, kai JAV paleido į kosmosą žmones pajėgų gabenti erdvėlaivį.

„Crew Dragon“ skrydžiu taip pat sugrįžtama prie „senoviško“ misijų formato: tai yra pirmoji amerikiečių kapsulė, paleista po novatoriškos kosmoso programos „Apollo“ laikų.

Kapsulės neturi sparnų, todėl krenta į Žemę, o jų nusileidimo greitį mažina tik parašiutai – panašiai kaip ir rusiški erdvėlaiviai „Sojuz“, kurie nusileidžia Kazachstano stepėse.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ankstesnės kartos JAV pilotuojami kosmoso laivai „Space Shuttle“ nusileisdavo lyg lėktuvai. Šie erdvėlaiviai gabendavo amerikiečių astronautus į kosmoso nuo 1981 iki 2011 metų, tačiau jie pernelyg daug kainavo, o dviejų iš keturių pirmųjų šių aparatų skrydžiai baigėsi tragedijomis, pareikalavusiomis 14 įgulos narių gyvybių.

Nutraukus šią programą, JAV vyriausybė, kuriai tuomet vadovavo prezidentas Barackas Obama (Barakas Obama), paprašė „SpaceX“ ir „Boeing“ rasti naują būdą gabenti į kosmosą astronautus ir mokėjo šioms bendrovėms už transporto paslaugas.

REKLAMA

Naujų technologijų vystymo procesui neplanuotai įstrigus maždaug trejiems metams, NASA galiausiai surado alternatyvą „Space Shuttle“, kai į valdžią atėjo D. Trumpas.

„Suprantu, kad buvau užgniaužusi kvapą penkerius metus. Dar toli gražu ne laikas visiškai iškvėpti, bet praėjome dar vieną labai svarbų etapą“, – pareiškė buvusi NASA administratoriaus pavaduotoja Lori Garver, padėjusi sudaryti minėtas sutartis su „SpaceX“.

Artimiausioje ateityje Rusija kol kas bus vienintelė šalis, pajėgi skraidinti žmones į TKS. NASA perka „bilietus“ savo astronautams, kurie rengiami drauge su savo kolegomis kosmonautais iš Rusijos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų