REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

2018 daugeliui mūsų nuskriejo taip greitai, kad net nespėjome apsižvalgyti. Technologijų pasaulis padovanojo krūvą naujų išmaniųjų įrenginių, o su jais, ir naujų technologijų.

2018 daugeliui mūsų nuskriejo taip greitai, kad net nespėjome apsižvalgyti. Technologijų pasaulis padovanojo krūvą naujų išmaniųjų įrenginių, o su jais, ir naujų technologijų.

REKLAMA

Kai kurios pasiteisino, kitos nepaliko didelio įspūdžio, tačiau nauji metai žada dar tobulesnių ir įdomesnių telefonų technologijų.

1. Sulankstomi ekranai

„Samsung“ 2018-aisiais oficialiai pristatė savo sulankstomo telefono prototipą ir pažadėjo jau šiais metais išleisti pirmąjį tokį modelį. Tačiau ne tik jie dirba šia kryptimi.

Bendrovės „Huawei“, „Lenovo“, LG ir OPPO taip pat kuria tokio pobūdžio įrenginius, tačiau ar jie visi spės pristatyti šią technologiją jau šiais metais, nėra aišku.

Tiems, kam įdomu, kodėl iš kur rinkoje kilo toks didžiulis susidomėjimas sulankstomais įrenginiais, tai panašu, kad „Samsung“ technologijos buvo „nutekintos“ konkurentams. Arba dar paprasčiau, – kažkas jas pavogė. Bent jau taip teigia vieno CNN atlikto tyrimo šaltiniai. Nors jame ir nėra konkrečiai nurodyta „kas“ pavogė, tačiau leista suprasti, kad bet kokiu atveju tokios technologijos buvo nutekintos. Todėl nereiktų labai nustebti, jeigu atsirastų bendrovių, kurios „pasinaudotų“ naujomis techninėmis galimybėmis.

REKLAMA
REKLAMA

Kol nėra nė vieno visuomenei ar bent jau ekspertams pristatyto modelio, sunku spręsti, ar toks telefonas bus paklausus. Tačiau, bet kokiu atveju, tai reiškia, kad šie metai pateiks technologinių naujovių.

REKLAMA

2. Dirbtinis intelektas

DI panaudojimas išmaniuosiuose telefonuose nėra naujas dalykas, tačiau 2019-aisiais norėtųsi tikėtis šios technologijos proveržio, ypač tokios srityse, kaip fotografavimas ar filmavimas. Šioje srityje kol kas nėra lygių „Google“, kurie nesirinko daugelio gamintojų priimtą „kuo daugiau lęšių“ tiesos ir nusprendė apsiriboti viena kamera, tačiau ji daug geriau optimizuota būtent DI pagalba. Daugelio autoritetingų apžvalgininkų teigimu, būtent „Google Pixel“ telefonų kameros laimi testų metu. Na, jeigu ir atsilieka, tai nežymiai.

REKLAMA
REKLAMA

Praėjusių metų „Google“ dovana savo telefonų turėtojams yra naktinių nuotraukų modulis „Night Sight“, leidžiantis tamsoje išgauti santykinai ryškų vaizdą su minimaliu „triukšmo“ kiekiu.

Šiais metais analogišką technologiją turėtų pristatyti ir tokios bendrovės, kaip „Samsung“.

3. Pirštų antspaudų technologija ekrane

„Vivo“ pernai visus aplenkė parodydami savo telefoną, su pačiame ekrane įrengtu pirštų antspaudų jutikliu. Yra gandų, kad „Samsung“ tai pat gali pristatyti šią technologiją savo 2019-ųjų flagmanuose, „Galaxy S10“ ar „Galaxy Note 10“, kas paskatintų ir kitus konkurentus imtis šios technologijos pritaikymo savo įrenginiuose.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Anksčiau gamintojai buvo priversti pirštų antspaudų jutiklį „dislokuoti“ telefono nugarėlėje arba aukoti itin svarbią „matomą“ jo pusę, kur visi vartotojai norėtų kuo didesnio ekrano.

Be to, yra nuomonių, kad pirštų antspaudų jutiklis yra saugesnis ar efektyvesnis už veido atpažinimo technologiją ar kodo suvedimą.

4. Veido atpažinimas

Praėjusiais metais „Forbes“ atliko bandymą su trimate galvos kopija, kuri sugebėjo „apgauti“ veido atpažinimo technologiją „Android“ telefonuose.

Reikia tikėtis, kad 2019-aisiais šios technologijos plėtra telefonuose paskatins ne tik kiekybinį, tačiau ir kokybinį proveržį.

5. Greitesnis bevielis įkrovimas

Bevielio krovimo technologija jau vis dažniau pasirodo flagmanų modeliuose, o šiais metais tokių telefonų turėtų pasirodyti ženkliai daugiau. Vienintelė šios technologijos problema yra tai, kad kol kas nepavyksta pasiekti tokios spartos, kaip su paprasčiausiu laidu. Ypač tai juntama tuose telefonuose, kuriuose yra pristatyta sparčiosios įkrovos technologija.

REKLAMA

Tai vis dar pakankamai „žalia“ technologija, todėl pasitaiko ir techninių nesuderinamumų.

Reikia tikėtis, kad šie metai atneš progresą šioje srityje.

6. Išnyks „notch“ technologijas

„Essential“ buvo pirmieji, pristatę išmanųjį telefoną su išėma (angl. notch), tačiau pirmieji kurie ją išpopuliarino buvo „iPhone X“. Nuo tol mes matėme ne vieną bandymą kaip nors patobulinti į viršutinę ekrano dalį įsiveržiančią kamerą, tačiau visi šie bandymai baigėsi daugiau ar mažiau nevykusiai.

„Samsung“ ir „Huawei“ jau pradėjo keisti „notch“ į nedideles skyles ekrane, tačiau vartotojai vis dar tikisi lygaus ekrano paviršiaus. Kameros po ekranu technologija jau ateina ir, tikimasi, kad būtent šie metai leis atsikratyti dizaino prasme itin nepatogaus „notch“.

REKLAMA

7. 5G

5G ryšį daugelis didžiųjų telekomunikacijų paslaugų tiekėjų pristatė jau 2018-aisiais. Tačiau 2019-aisiais jau tikimasi, kad 5G ryšys pasirodys ir išmaniuosiuose telefonuose. Tuo pačiu galime jau laukti pasirodant ir naujų modelių, kurie palaikys šią technologiją.

„Samsung“, „Huawei“ ir „OnePlus“ jau paskelbė apie planus šiais metais pristatyti 5G telefonus. Tačiau kol kas neaišku, ar šie modeliai susidurs su tomis pačiomis problemomis, kaip ir pirmieji 4G telefonai. Pastarieji buvo susidūrę su greito baterijos išsikrovimo problema – interneto greitis pareikalavo daugiau energijos. Problema ilgainiui buvo išspręsta, tačiau 5G pirmieji modeliai gali su ja ir vėl susidurti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

8. eSIM palaikymas

eSIM technologija turėtų pakeisti dabartines SIM korteles, nes tai leistų sutaupyti dar šiek tiek itin brangios vietos išmaniuosiuose telefonuose. „Virtualią“ kortelę taip pat yra lengviau aktyvuoti pakeitus tinklą – tiesiog nebereiktų eiti į salonus atsiimti naujos kortelės. Techniškai visi komunikacijų tinklo pakeitimo darbai būtų įmanomi atlikti neišėjus iš namų.

Keli „Android“ ir „Apple“ įrenginiai jau turi šią technologiją, tačiau ateityje jų gretos turėtų išaugti, o eSIM – tapti nauju standartu.

9. Geresnis baterijos darbas

Nors mūsų išmaniųjų telefonų baterijos tampa vis didesnių parametrų, tačiau naudotojui vis dar kyla problemų išlaikyti įrenginį „gyvą“ iki dienos pabaigos. Daugelis jų išlaiko geriausiu atveju kelias dienas, vartotojams, ypač aktyviau naudojantiems savo išmaniuosius, vis tiek tenka juos papildomai krauti dienos eigoje.

REKLAMA

„The Washington Post“ tyrimas 2018-ųjų pabaigoje nustatė, kad mūsų telefonų baterijos iš tiesų su kiekvienais metais tampa vis prastesniais, nepaisant to, kad jų galia yra išaugusi. Didesnės talpos energijos šaltinius efektyviai neutralizuoja vis augančios paties telefono technologijos ir galimybės.

2019-aisiais turėtų pasirodyti flagmanai su „Qualcomm Snapdragon 855“ procesoriumi, kuris žada efektyvesnį energijos panaudojimą tuo pačiu užtikrinant greitesnę spartą.

Nežinia, ar gamintojams pavyks pristatyti vartotojams iš tiesų efektyvų elektros energijos panaudojimą, tačiau mes to neabejotinai labai laukiame.

10. Išplėstinė realybė

Šios technologijos beldžiasi į vartotojų širdis jau ne vienerius metus. Praėjusiais metais „Huawei“ pristatė „Mate 20 Pro“, kurio viena iš pagrindinių „vyšnaičių“ buvo virtuali panda, šokanti ant scenos ir kartojanti telefono savininko judesius.

Kol kas išplėsta realybė pasireiškia tik tokiais pažaidimais („Apple“ emotikonai irgi nedaug kuo skiriasi). Vartotojai, savaime suprantama, 2019-aisiais tikisi sulaukti daugiau galimybių papildyti realybę virtualiais vaizdais.

 

 

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų