REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Antraštės apie vėžinius susirgimus visuomet sukelia visuomenės susidomėjimą. Daugelis mūsų yra artimoje aplinkoje susidūrę su šia liga įvairiomis formomis, todėl net kukliausia naujiena apie galimą pagijimą dažnai sutinkama itin emocingai. Kuomet antraštėje yra parašoma, kad „mokslininkai atrado vaistą nuo vėžio“ – tai jau yra tikra bomba.

Antraštės apie vėžinius susirgimus visuomet sukelia visuomenės susidomėjimą. Daugelis mūsų yra artimoje aplinkoje susidūrę su šia liga įvairiomis formomis, todėl net kukliausia naujiena apie galimą pagijimą dažnai sutinkama itin emocingai. Kuomet antraštėje yra parašoma, kad „mokslininkai atrado vaistą nuo vėžio“ – tai jau yra tikra bomba.

REKLAMA

Naujienos apie netrukus atsirasiantį vaistą, daugiau ar mažiau efektyviai kovosiantį su vėžiniais susirgimais pasirodo periodiškai ir taip sukelia žmonėms klaidingas viltis ankstyvam džiaugsmui.

Kas nutiko?

Izraelio dienraštis „Jerusalem Post“ savo internetiniame tinklapyje pirmadienį publikavo interviu su nedidelės vietinės bendrovės „Accelerated Evolution Biotechnologies“ atstovais, kurie pristatė savo naują produktą. Pastarieji nuo 2000-ųjų kuria „potencialiai vėžį pagydysiantį vaistą“ ir skelbia apie galimą proveržį šioje srityje.

Straipsnio antraštė yra gana atsargi: „Vaistas nuo vėžio? Izraelio mokslininkai mano, kad tokį aptiko“.

Pačiame straipsnyje kalbintas įmonės atstovas Danas Aridoras papasakojo apie jų taikomą gydymo būdą ir aptakiai užsiminė: „Mes manome, kad galėsime pasiūlyti visišką išgijimą nuo vėžio per artimiausius metus“.

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau net ir tai yra drąsus pareiškimas, nes kol kas mokslininkų komanda atliko tik pirminį tyrimą su pelėmis. Maža to, jie dar net nėra paskelbę savo mokslinių tyrimų rezultatų, kuriuos gavo iš tų bandymų su pelėmis, pažymima „Wired“. Šio portalo duomenimis, toks bendrovės elgesys gali būti paremtas siekiu pritraukti daugiau investicijų.

REKLAMA

Straipsnyje taip pat nebuvo pateikta ekspertų onkologų nuomonė. Nebuvo užsiminta ir apie „bandymų su žmonėmis barjerą“, kurio neperlipa absoliuti dauguma tokių tyrimų autorių.

„Bet kas, kas nors ką nors supranta apie onkologiją, pasakys, kad buvo begalė itin daug žadančių tyrimų, kurie taip ir neįveikė bandymų su žmonėmis stadijos. Neseniai buvo apskaičiuota, kad vos 3,4 proc. visų kuriamų vaistų nuo vėžio pasiekia pardavimų rinką“, – rašoma „Wired“.

Ekspertai piktinasi neatsakingais pareiškimais

Ekspertų teigimu, nuo tyrimų su pelėmis iki tyrimų su žmonėmis rezultatų bendrovė gali užtrukti net iki 6-7 metų. Ir tai, jeigu jiems pavyks gauti JAV vaistų priežiūros tarnybų leidimus „pagreitintam vaistų kūrimui“.

REKLAMA
REKLAMA

„Turiu omenyje, kad aš norėčiau matyti jau sukurtą vaistą nuo vėžio, tačiau aš jais netikiu, nes kol kas nėra tyrimų su žmonėmis“, – CNBC laidoje aiškino 20 metų patirtį vaistų rinkoje turintis analitikas Lesas Funtleyderis.

Panašiai galvojo ir „Fox News“ kalbintas JAV onkologas Benas Neelas. „Labiau tikėtina, kad tai yra tik dar vienas pareiškimas ilgoje klaidinančių, neatsakingų ir žiaurių pažadų eilėje vėžiu sergantiems pacientams“, – cituojamas gydytojas.

Dezinformacijos sklaidos problema

Adaptuotą vertimą pateikė ne tik britų leidinys „Daily Star“, apie Izraelio bendrovės mokslininkų „žygdarbius“ rašė net ir tokie leidiniai, kaip „New York Post“ ar „Forbes“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vėliau „Forbes“, tarsi taisydami savo pačių klaidas, išleido dar du tekstus, kuriuose kalbinti mokslininkai kritikavo pirmajame surašytus mokslininkų teiginius. Leidinio sveikatos skyriaus redaktorė savo komentarą net pavadino „Izraelio bendrovė tvirtina sukūrusi vaistus nuo vėžio. Netikėkite jais“.

„Wired“ pažymima, kad toks naujienų portalų elgesys nėra kažkas keisto itin sparčiai veikiančioje internetinėje žiniasklaidoje. Problema yra ta, kad „fake news“ plinta daug sparčiau ir apima didesnį žmonių skaičių, negu iš paskos ateinantys „paneigimai“.

Todėl „Vėžys pagydytas!“ antraštė keliaus toliau ir greičiau, negu „nuobodžių mokslininkų“ aiškinimai, kad tokiems pareiškimams pagrindo nėra.

„Wired“ pateikė ir elementarų tai įrodantį skaičiavimą. Kuomet „Forbes“ savo „Twitter“ paskyroje paskelbė pirminę naujieną apie žydų mokslininkų „vaistus nuo vėžio“, ji surinko 47 komentarus, 821 pasidalijimą ir 1635 pamėgimus. Kitą dieną išleistas „180 laipsnių kampu pasuktas“ straipsnio tęsinys su ekspertų komentarais, surinko 4 komentarus, 30 pasidalijimų ir 61 pamėgimą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų